#ESCCongress. Muzica yoga versus muzica pop. Care este mai potrivită pentru ritmul cardiac?

  • Cardiologie



Ascultarea muzicii yoga la culcare poate crește variabilitatea ritmului cardiac și scade anxietatea, potrivit unui studiu prezentat astăzi la Congresul European de Cardiologie 2018. Autorul studiului a remarcat că terapiile holistice, cum ar fi muzica, nu pot înlocui medicamentele și intervențiile bazate pe dovezi și ar trebui să fie folosite doar ca un adjuvant, în paralel cu tratamentul.

“Știința poate nu a fost de acord întotdeauna, dar indienii au crezut de mult în puterea diferitelor terapii, altele decât medicamentele, ca un mod de tratament pentru afecțiuni. Acesta este un studiu mic și sunt necesare mai multe cercetări privind efectele cardiovasculare ale intervențiilor muzicale oferite de un terapeut de muzică instruit. Dar ascultarea muzicii liniștitoare înainte de culcare este o terapie ieftină și ușor de implementat, care nu poate dăuna“- Dr Naresh Sen, autorul studiului.

Studiul a inclus 149 de persoane sănătoase, cu vârsta medie de 26 ani, care au participat la trei sesiuni în nopți separate:

abonare
  1. muzică yoga înainte de a adormi;
  2. muzică pop cu bătăi constante înainte de a adormi;
  3. nicio muzică sau tăcere înainte de a dormi.

La fiecare sesiune, variabilitatea ritmului cardiac a fost măsurată timp de cinci minute înainte ca muzica sau tăcerea să înceapă, timp de zece minute în timpul muzicii / tăcerii și la cinci minute după oprirea acesteia. În plus, nivelurile de anxietate au fost evaluate înainte și după fiecare sesiune utilizând scala de anxietate Goldberg. Nivelul sentimentului pozitiv a fost măsurat subiectiv după fiecare sesiune utilizând o scală vizuală analogică.

Cercetătorii au descoperit că variația ritmului cardiac a crescut in timpul muzicii yoga, a scăzut în timpul muzicii pop, și nu s-a schimbat semnificativ in timpul liniștii. Nivelurile de anxietate au scăzut semnificativ după muzica yoga și au crescut semnificativ după muzica pop. Participanții s-au simțit semnificativ mai pozitivi după muzica de yoga decât după muzica pop.

esc18-rezultate-yoga-hrv-anxietate
Rezultatele studiului asupra nivelului de anxietate

Ritmul cardiac este dictat în organism de balanța celor două componente ale sistemului nervos vegetativ: componenta simpatică (responsabilă de ”luptă sau fugi”) și cea parasimpatică (responsabila de ”odihnă și digestie”). O variabilitate ridicată a ritmului cardiac arată că inima este capabilă să se adapteze la schimbări ale cerințelor asupra sa.

Variabilitatea scăzută a ritmului cardiac este asociată cu un risc mai mare de apariție a unui eveniment cardiovascular cu 32-45%. În urma unui eveniment cardiovascular, persoanele cu variabilitate scăzută a ritmului cardiac au un risc crescut de evenimente ulterioare și de deces. O posibilă explicație ale acestor date este declanșarea unui răspuns inflamator (acesta fiind asociat cu bolile cardiovasculare) de către un sistem nervos neadaptabil. Altă teorie propune scăderea variabilității cardiace ca semn al unei boli cardiovasculare deja instalată.

Citește și:

Sursă imagine feature: ESC