#ESCCongress. Tulburările cognitive sunt asociate cu un risc de deces mai mare la vârstnici, după un atac de cord

  • Health literacy



Riscul de demență, boala Alzheimer, confuzie și delir crește odată cu vârsta. Persoanele vârstnice sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de a avea atac de cord și de a muri din această cauză. Tulburările cognitive sunt asociate cu un risc de deces de două ori mai mare, pentru pacienții vârstnici ce au suferit un atac de cord, potrivit unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, 2018.

Persoanele care au peste 75 de ani reprezintă aproximativ o treime dintre cazurile de internare pentru atacuri de cord și mai mult de jumătate dintre cei care mor în spital, după ce au fost internați pentru un atac de cord. Până în prezent, nu s-a știut dacă tulburările cognitive afectează prognosticul pacienților vârstnici care au suferit un atac de cord.

abonare

“Cardiologii ar trebui să ia în considerare efectuarea unor teste simple pentru a evalua starea mentală a persoanelor în vârstă, după un atac de cord. Pacienții cu tulburări cognitive pot primi apoi mai mult ajutor, cum ar fi întâlniri de control mai frecvente cu asistentele medicale sau practicienii generali, metode mai specifice de evaluare pentru un diagnostic precoce de demență și terapie adaptată”, a spus autorul studiului, Prof. Farzin Beygui, Spitalul Universitar Caen, Franța.

Acest studiu a evaluat impactul stării mentale asupra riscului de deces la 600 de pacienți cu vârsta de peste 75 de ani, admiși consecutiv pentru infarct miocardic. Pacienții au fost urmăriți timp de cel puțin un an. Starea mentală a fost evaluată utilizând Mini-Mental State Examination (MMSE) și Confusion Assessment Method (CAM).

Tulburările cognitive au fost detectate la 29% (174) dintre pacienți. Aceștia aveau riscul de două ori mai mare de a deceda la un an după un atac de cord, comparativ cu cei fără tulburări cognitive. Asocierea a fost independentă de alți factori potențiali ai decesului, cum ar fi vârsta, sexul, tratamentul invaziv, tipul de infarct miocardic, insuficiența cardiacă și severitatea atacului de cord.

De asemenea, tulburările psihice au fost asociate și cu o rată de complicații ale hemoragiilor de aproape patru ori mai mare în timpul spitalizării și un risc de două ori mai mare de a fi readmis la spital pentru cauze cardiovasculare, în decurs de trei luni de la externare.

“Aproape o treime din pacienții vârstnici care au suferit un atac de cord din studiul nostru au avut o capacitate mentală redusă. Acești pacienți aveau riscuri mai mari de hemoragii, reinternare și deces. Aceasta se poate datora faptului că ei uită să ia medicamentele sau iau mai mult decât le-a fost prescris, decât din cauza funcției cognitive slabe în sine”, spune Prof. Farzin Beygui. “Evaluarea stării mentale este o modalitate simplă de a identifica pacienții vârstnici cu un risc deosebit de mare de a avea rezultate slabe în urma unui atac de cord. Identificarea acestor pacienți ne poate ajuta să vizăm tratamentul celor care au nevoie de el”.

Citește și: