#ESCCongress. Sportul de anduranță la nivel competițional (ciclism, canotaj) poate crește gradul de fibroză atrială stângă

  • Cardiologie



Fibroza atrială stângă ar putea explica riscul crescut de aritmii precum fibrilația atrială la sportivii de anduranță, potrivit unui studiu prezentat astăzi la Congresul ESC 2018.

Rezultatele studiului au arătat un scorul mediu al fibrozei atriale stângi de 13,7% la atleții de rezistență și de 11,8% la non-sportivi, diferența fiind statistic semnificativă. A fi sportiv de rezistență a avut un impact mai mare asupra gradului de fibroză decât orice comorbiditate, inclusiv diabet zaharat, hipertensiune arterială și consumul de tutun.

abonare
esc18-mri-exercitiu-fizic-anduranta-fibroza-atriala-sportiv-vs-contol
Rezultate rezonanță magnetică

“Fibroza atrială stângă ar putea fi legătura dintre antrenamentul de anduranță și riscul de fibrilație atrială. Sperăm să putem folosi gradul de fibroză atrială stângă pentru a ajuta la prezicerea riscului unui atlet de anduranță de a dezvolta fibrilație atrială, oferind astfel o oportunitate de prevenire” – Dr. David Peritz, autorul studiului

Cercetătorii au recrutat 16 sportivi de anduranță sănătoși de peste 35 de ani, care se antrenează cel puțin 10 ore pe săptămână și care au participat la competiții timp de cel puțin zece ani. Activitățile de anduranță au inclus alergarea, ciclismul, canotajul și schiurile nordice. Grupul de control a fost alcătuit din 20 non-atleți sănătoși. Gradul de fibroză a fost evaluat prin rezonanță magnetică cu gadoliniu.

“În ciuda vârstei mai tinere și prezenței a mai puține comorbidități, sportivii de rezistență au prezentat un grad mai mare de fibroză atrială stângă. Acesta a fost un mic studiu și semnificația clinică merită o investigație suplimentară, dar credem acest fapt poate ajuta la explicarea incidenței mai mari a fibrilației atriale la sportivii de rezistență. Următorul pas în cercetarea noastră este de a vedea dacă gradul de fibroză atrială stângă este legată de durată totală a antrenamentului.- Dr. Peritz

Prin activitatea fizică, oamenii își pot reduce riscul de boală coronariană la jumătate. Studiile arată că sportivii profesioniști trăiesc cu până la șase ani mai mult decât populația generală. Totuși, la fel cum atleții au un risc crescut de accidentări la nivelul articulațiilor prin suprautilizare, există îngrijorare cu privire la riscul cardiac pentru cei care efectuează efort fizic viguros o perioadă lungă de timp.

Fibrilația atrială, cea mai frecventă aritmie din populația generală, este asociată cu un risc de accident vascular cerebral de cinci ori mai mare și cu un risc dublu de deces prematur. Relația dintre fibrilația atrială și exercițiul fizic pare a fi în formă de U, ceea ce înseamnă că exercițiul moderat este de protecție, dar activitatea pe termen lung de mare intensitate poate fi dăunătoare. Studiile au arătat că sportivii cu cea mai mare pregătire au avut un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta fibrilație atrială în comparație cu non-atleții.

Citește și:

Sursă imagine feature: ESC