Esențial Covid-19. Chiar și persoanele cu forme ușoare pot dezvolta afectare cardiacă pe termen lung

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Știrile săptămânii 5-11 septembrie 2022

  • Factorii sociali și comportamentali care influențează încrederea în vaccinarea COVID-19 variază semnificativ între regiuni

Nu există o soluție de tip „one-size-fits-all” atunci când vine vorba de creșterea încrederii în vaccinare. Un nou studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine arată variații geografice semnificative în SUA în ceea ce privește acoperirea vaccinală și demonstrează rolul factorilor sociali și comportamentali în decizia de vaccinare.

abonare

În general, locuitorii din mediul rural au avut rate de vaccinare mai mici decât locuitorii din mediul urban, dar în sud-estul și vestul mijlociu, diferențele în ceea ce privește acoperirea vaccinală în funcție de criteriile urban-rural au fost mai mici. În majoritatea statelor, adulții negri și hispanici au fost mai puțin susceptibili de a fi vaccinați decât adulții albi și non-hispanici. Cu toate acestea, în sud și sud-est, unde ratele de vaccinare au fost scăzute în comparație cu restul SUA, acoperirea vaccinală a fost similară în funcție de rasă și etnie.

În cazul persoanelor cu încredere scăzută în vaccin, există o probabilitate de cinci ori mai mare de a rămâne nevaccinate. Acest lucru sugerează că mesajele concentrate pe beneficiile vaccinării, comparativ cu riscul bolii, rămân o prioritate. În grupurile de adulți din zonele rurale, cei fără studii superioare, fără asigurare, cei care câștigă mai puțin de 75.000 de dolari/an și sub 65 de ani, au înregistrat rate mai mici de vaccinare, în timp ce asocierile dintre vaccinare și rasă/etnie au variat în funcție de regiune.

Autorii au explicat faptul că motivele pentru refuzul vaccinării sunt personale și individuale și că există nuanțe care trebuie înțelese. De exemplu, există diferențe între motivele unei persoane tinere, nevaccinate, care locuiește în sud-est, și o persoană în vârstă, nevaccinată, care locuiește în nord-est și are majoritatea prietenilor și familiei vaccinați.

  • China și India aprobă vaccinuri COVID-19 cu administrare nazală

Pe 4 septembrie, China a anunțat aprobarea unui vaccin cu administrare inhalatorie, iar pe 6 septembrie, India a anunțat aprobarea unui alt vaccin sub formă de picături nazale. Aceste vaccinuri acționează asupra mucoaselor de la nivelul nasului, cavității bucale și plămânilor. Prin asigurarea imunității la poarta de intrare, vaccinurile cu administrare intranazală/intraorală ar putea să prevină chiar și cazurile ușoare de boală COVID-19 și să blocheze transmiterea către alte persoane.

Vaccinul din China, dezvoltat de CanSino Biologics, conține aceleași ingrediente ca și vaccinul anti-COVID-19 al companiei. care este deja autorizat în țară. Un dispozitiv numit nebulizator transformă vaccinul lichid într-un spray cu aerosoli care este inhalat. Departamentul de sănătate din China și Administrația Națională a Produselor Medicale au aprobat ca vaccinul să fie utilizat ca doză de rapel. Noul vaccin din India, dezvoltat de Bharat Biotech, este aprobat pentru o schemă de vaccinare primară cu două doze.

Peste 100 de astfel de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare la nivel global, iar aproximativ 20 au ajuns în studii clinice.

  • Comisia Europeană face apel la statele membre în vederea pregătirii pentru sezonul de toamnă și iarnă

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a propus măsuri concrete pentru a evita o creștere bruscă a cazurilor de COVID-19 în următorul sezon toamnă-iarnă. Comisia îndeamnă statele membre să instituie strategiile și structurile necesare, inclusiv în ceea ce privește vaccinarea și supravegherea legată de COVID-19, pentru a răspunde în mod rapid și susținut la focarele viitoare. Principalul obiectiv al acțiunilor propuse de Comisie este de a crește rata de utilizare a vaccinurilor, inclusiv a vaccinurilor adaptate și noi, și de a se asigura că toți cetățenii sunt bine protejați.

Comisia Europeană îndeamnă statele membre:

  • să îmbunătățească ratele de vaccinare, atât în ceea ce privește schema primară, cât și rata de vaccinare cu prima doză de rapel în rândul persoanelor eligibile. Acest lucru este deosebit de important pentru grupurile de populație cu risc mai ridicat de boli grave și pentru țările cu rate de vaccinare mai scăzute.
  • să acorde prioritate administrării unei doze suplimentare de rapel pentru anumite grupuri de populație, în special pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste și pentru alte persoane eligibile de orice vârstă expuse riscului de boli grave.
  • să combine campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 și a gripei și să însoțească vaccinarea de o comunicare clară și actualizată periodic, bazată pe evoluțiile epidemiologice, pe informații comportamentale și pe percepția publicului.
  • să asigure o comunicare clară cu cetățenii cu privire la beneficiile vaccinării.

„Lacunele în materie de vaccinare trebuie eliminate – este o prioritate absolută. De asemenea, este esențial să se instituie sisteme de supraveghere reziliente pentru a monitoriza evoluția virusului, să existe strategii operaționale pentru reintroducerea unor măsuri eficace de sănătate publică, dacă este necesar, și să se consolideze capacitatea sistemelor de sănătate. Nu există nicio îndoială că trebuie să fim pregătiți pentru a face față unui alt sezon dificil.” –  Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

  • Primul test de diagnostic pentru sindromul COVID lung, lansat în Europa în luna septembrie

Compania americană IncellDx a dezvoltat un test de sânge care poate ajuta la diagnosticarea pacienților care suferă de sechele post-acute de COVID-19 (PASC), cunoscute sub numele de sindromul COVID lung. Acesta a primit avizul CE-IVD din partea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că întrunește standardele europene de performanță și siguranță.

Testul a fost dezvoltat pe baza studiilor clinice publicate în revista Frontiers in Immunology, care au demonstrat utilitatea unor scoruri folosind algoritmi bazați pe inteligența artificială pentru a măsura și analiza seturi de markeri inflamatori numiți citokine și chemokine. Studiile arată că pacienții cu infecție a COVID-19 în antecedente și simptome persistente s-au dovedit a avea un profil imunologic distinct, caracterizat prin exprimarea de markeri inflamatori. De asemenea, la pacienții cu COVID-19 lung a fost identificată proteina spike SARS CoV-2 S1 la nivelul monocitelor, până la 15 luni după infecția acută.

Testul are o acuratețe de peste 90%, iar performanța sa nu este afectată de diferitele variante SARS-CoV-2.

  • Chiar și persoanele cu forme ușoare de COVID-19 pot dezvolta afectare cardiacă pe termen lung

Mecanismele prin care pacienții cu infecție COVID-19 ușoară ajung să dezvolte afectare cardiacă au fost detaliate recent într-un studiu publicat în Nature. La pacienții fără antecedente patologice, infecția COVID-19 poate determina afectare cardiacă subclinică prin mecanisme inflamatorii, dificil de diagnosticat clinic, însă care poate crește povara insuficienței cardiace. În acest context, sunt necesari noi biomarkeri pentru detectarea precoce a acestor cazuri care pot fi ușor trecute cu vederea.

Au fost efectuate evaluări cardiace repetate la persoanele care au făcut forme ușoare de COVID-19, fără antecedente de boli cardiace și comorbidități semnificative. Au fost măsurați biomarkeri sangvini relevanți pentru leziuni cardiace și s-au realizat testări prin rezonanță magnetică cardiacă.

Dispneea de efort a fost cel mai frecvent simptom cardiac, limitând activitățile cotidiene ale pacienților. Simptomele cardiace au fost asociate cu afectarea inflamatorie subclinică. Leziunile miocardice semnificative sau bolile cardiace structurale nu au fost o condiție prealabilă pentru prezența simptomelor cardiace, ceea ce contrazice definițiile clasice ale miocarditei virale.

Cazurile de afectare cardiacă cronică în urma COVID-19 sunt dificil de detectat în cursul unei investigații cardiace de rutină și sunt șanse mici să fie detectate prin biomarkerii clasici (CRP, troponina, NT-proBNP). Echipa care a realizat studiului plănuiește să continue urmărirea pacienților pentru a identifica implicațiile clinice pe termen lung.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică