Esențial în sănătate publică. O nouă clasă de antivirale orale ar putea ținti multiple variante SARS-CoV-2

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare

Știrile săptămânii 6 -12 martie 2023

Primul anticorp monoclonal cu administrare intranazală care scade markerii inflamatori la pacienții cu infecție COVID-19

Foralumab este un anticorp anti-CD3 care acționează prin țintirea răspunsului mediat de limfocitele T și scade inflamația pulmonară la pacienții cu COVID-19. Studiul pilot a fost realizat de Brigham and Women’s Hospital, parte din sistemul de sănătate Mass General Brigham Boston.

Spre deosebire anticorpii monoclonali folosiți anterior în tratamentul COVID-19, care erau administrați intravenos, foralumab este administrat intranazal. De asemenea, dacă tratamentele anterioare erau eficace doar împotriva anumitor variante, noul tip de anticorp monoclonal stimulează limfocitele T reglatoare (determinând un răspuns anti-inflamator), ceea ce înseamnă că ar putea funcționa pentru mai multe variante.

Conform acestor date, tratamentul este sigur, eficient pentru COVID-19 și ar putea fi explorat ca soluție terapeutică și pentru alte boli în care inflamația joacă un rol important, cum este cazul sclerozei multiple (MS). În continuare, va fi realizat un studiu dublu orb, controlat placebo pentru evaluarea tratamentului cu foralumab în MS.

Primul vaccin de tip ARNm pentru o infecție bacteriană, eficacitate de 100%

Un studiu preclinic demonstrează eficacitatea unui vaccin de tip ARNm împotriva infecției cauzate de bacteria Yersinia Pestis, care cauzează ciuma. Rezultatele, care au fost publicate recent de Universitatea din Tel Aviv și de Institutul din Israel pentru Cercetare în Biologie în jurnalul Science Advances, indică o eficacitate de 100% a vaccinului. Aceste date sunt importante pentru că ar putea conduce la soluții pentru tratamentul infecțiilor bacteriene și ar putea facilita combaterea rezistenței la antimicrobiene. Autorii au explicat implicațiile asupra prevenției infecțiilor nosocomiale „Imaginați-vă că înainte de a fi spitalizat primiți un vaccin specific pentru tipurile de agenți patogeni care ar circula la momentul respectiv în spital.”

Dezvoltarea de vaccinuri contra infecțiilor bacteriene este mult mai complexă decât în cazul virusurilor. Există deja vaccinuri clasice contra anumitor infecții cauzate de bacterii (ex. tetanos, tusea convulsivă sau difteria). În cazul COVID-19, tehnologia ARNm s-a dovedit soluția optimă, atât datorită eficacității superioare, dar și a procesului mult mai rapid de producție. Cunoașterea genomului viral permite dezvoltarea unor molecule de ARN mesager care codifică doar anumite proteine virale și producerea unui răspuns imun. Atunci când ARN-ul intră în celulele umane, sunt folosite temporar mecanismele celulare pentru expresia antigenului viral.

Bacteriile în schimb, nu necesită celulele umane pentru a își produce proteinele necesare supraviețuirii. Mai mult decât atât, proteinele produse de bacterii pot fi foarte diferite de cele umane chiar dacă folosesc același cod genetic. De-a lungul timpului s-a încercat obținerea de proteine bacteriene în celulele umane dar exprimarea acestor antigene s-a tradus printr-un răspuns imun foarte redus. Echipa de la Tel Aviv a dezvoltat noi metode pentru a asigura stabilitatea și imunogenicitatea proteinelor bacteriene și a optimiza răspunsul imun. Animalele de laborator infectate cu Yersinia Pestis au murit într-o săptămână, însă cele infectate dar care au primit vaccinul ARNm au supraviețuit. Mai mult decât atât, a fost necesară o singură doză pentru a asigura protecție completă după doar 2 săptămâni.

Diagnosticul de precizie al infecției cu SARS-CoV-2 ar putea fi realizat rapid prin testarea probelor din aerul expirat

Un test dezvoltat la Universitatea Michigan permite diferențierea variantelor SARS-CoV-2 pe baza analizei unor probe din aerul expirat și ar putea revoluționa diagnosticul de precizie al infecției COVID-19. Rezultatele au fost publicate în JAMA Network Open.

Compușii organici volatili din respirația pacienților cu Omicron erau diferiți de cei ai pacienților cu varianta Delta și variante mai vechi. Testul ar permite distincția dintre variantele COVID-19, dar și dintre COVID-19 și alte infecții.

Aerul expirat conține sute de compuși organici volatili pe care organismul le produce ca răspuns la infecție și inflamație. Pentru realizarea studiului a fost utilizată gaz-cromatografia (GC) portabilă pentru evaluarea probelor respiratorii colectate în timpul valurilor Delta și Omicron. Sensibilitatea testului a fost de 89,4% și specificitatea a fost de 91%, valori care sunt similare cu ale testelor PCR standard și mult mai bune decât testele antigenice rapide. Testul permite diagnosticarea COVID-19 atât la persoanele simptomatice, cât și la cei asimptomatici.

În continuare, tehnologia va fi studiată pentru diagnosticarea rapidă și monitorizarea SARS-CoV-2, dar și pentru alte afecțiuni precum sepsisul, boala inflamatorie intestinală și altele asociate cu dezvoltarea de produși organici volatili din cauza inflamației.

O nouă clasă de antivirale orale ar putea ținti multiple variante SARS-CoV-2

Având în vedere că terapiile pe bază de anticorpi monoclonali au început să dispară de pe piață, pentru că apar noi variante virale rezistente la tratament, sunt necesari agenți cu spectru larg care pot ținti SARS-CoV-2.

O nouă clasă de agenți terapeutici din clasa moleculelor mici, testați în prezent în oncologie, ar putea avea aplicații și în tratamentul SARS-CoV-2. Cercetările sunt realizate de Dana-Farber Cancer Institute, Yale School of Medicine și Broad Institute of MIT. Datele au fost publicate în Nature Genetics.

Un complex de molecule cu rol reglator al expresiei genice, SWI/SNF, controlează expresia ACE2, receptorul folosit de SARS-CoV-2 pentru a pătrunde în celulele umane. Când SWI/SNF sunt blocate, celulele nu mai pot produce ACE2 și devin rezistente în infecția cu orice virus care folosește ACE2 ca punct de intrare. În cazul COVID-19 s-a demonstrat că pot bloca infecția virală complet pe multiple linii celulare și pe organoizi derivați din țesut pulmonar uman.

Terapiile țintite experimentale bazate pe interferarea SWI/SNF sunt în prezent explorate în studii de fază I pentru tratamentul cancerului.

Fenomenul de „COVID rebound”, frecvent chiar și la pacienții care nu sunt tratați cu antiviralul Paxlovid

Un studiu realizat de Scripps Research și compania de medicină digitală eMed sugerează că după negativarea testelor COVID-19 și a simptomatologiei inițiale există riscul de reapariție a semnelor și simptomelor de boală după câteva zile/săptămâni, atât la cei care au luat Paxlovid, cât și la cei fără tratament antiviral.

Datele preliminarii din acest studiu observațional au fost publicate în Clinical Infectious Diseases. Au fost incluse în analiză 170 de persoane care au folosit kiturile de testare antigenică dezvoltate de eMed.

În grupul care a primit Paxlovid, fenomenul de rebound a avut o incidență mai mare:

  • În ceea ce privește pozitivarea testelor antigenice, ratele au fost de 14,2% (grupul Paxlovid) vs 9,3%
  • În ceea ce privește simptomele raportate, ratele au fost de 18,9% versus 7,8%.

Cercetările vor continua, scopul fiind includerea a 800 de participanți, precum și realizarea secvențierii genomice a virusului, testarea nivelului de anticorpi de la pacienți și a altor markeri imuni. Cu toate acestea, primele rezultate din „lumea reală” arată că ratele de rebound sunt mari atât pentru cei tratați cu antiviralul Paxlovid, cât și pentru cei netratați, comparativ cu datele raportate în studiile anterioare.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică