Esențial în sănătate publică. Decesele cauzate de tuberculoză în Europa au crescut pentru prima dată în ultimii 20 de ani

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional.

Accesează Esențial în sănătate publică de săptămâna aceasta.

abonare

Săptămâna 3 – 9 aprilie 2023

Răspunsul imun la infecția cu Citomegalovirus ar putea încetini îmbătrânirea organismului uman

Virusurile care infectează oamenii pot avea și efecte benefice. Un studiu realizat de Massachusetts General Hospital și publicat în Cell arată noi mecanisme prin care pot fi eliminate celulele îmbătrânite din organism prin stimularea răspunsului imun antiviral.

Celulele senescente, care și-au pierdut capacitatea de diviziune, dar care nu mor, se pot acumula în organism de-a lungul timpului și întrețin inflamația cronică, mecanism care contribuie la afecțiuni precum cancerul și tulburările degenerative. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, anumite celule imune (limfocite T CD4+) sunt responsabile de împiedicarea acumulării de celule senescente.

Au fost analizate probe de țesut cutanat de la persoane tinere și de la vârstnici, identificându-se un număr mai are de celule senescente la cei din urmă. Cu toate acestea, numărul de celule îmbătrânite nu a crescut pe măsură ce oamenii au înaintat în vârstă, ceea ce a sugerat că există mecanisme care le controlează evoluția. Cu cât era mai mare numărul de limfocite T CD4+ în probele din pielea persoanelor vârstnice, cu atât erau mai reduse celulele senescente.

Celulele îmbătrânite din piele exprimă o proteină (un antigen), produs de Citomegalovirus (CMV), un tip de Herpesvirus care determină infecții latente în organismul uman, fără simptome. Prin exprimarea acestui antigen, celulele sensecente devin ținte pentru limfocitele T CD4+.

Rezultatele ar putea fi relevante pentru noi descoperiri în materie de tratamente care împiedică procesele de îmbătrânire. Răspunsul imun la CMV poate fi direcționat în strategii pentru eliminarea celulelor senescente asociate cu boli precum cancerul, procesele fibrotice, bolile degenerative și pentru multiple aplicații în dermatologia cosmetică.

Decesele cauzate de tuberculoză în Europa au crescut pentru prima dată în ultimele două decenii

Un raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății, arată că din cauza influenței pandemiei COVID-19 asupra accesului la serviciile medicale, ținta globală de eliminare a tuberculozei până în 2030 ar putea să nu fie atinsă.

În Regiunea Europeană, 33.520 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în 2021, comparativ cu 33,800 în 2020. Cu toate acestea, numărul deceselor a crescut (27.3000 în 2021 versus 27.0000 în 2020). În continuare, în această regiune sunt 9 dintre cele 30 de țări din lume cu cele mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament.

De asemenea, există inegalități majore între țări. În România se înregistrează un sfert din cazuri și cele mai multe din populația pediatrică (9,2 cazuri la 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 0-4 ani).

Raportul arată că eforturile de prevenire, control și supraveghere a tuberculozei au fost afectate de pandemia de COVID-19 și de măsurile de răspuns aferente. Pentru a atinge obiectivele regionale și globale, sunt necesare acțiuni specifice, cum ar fi creșterea capacitatea de identificare a cazurilor, accesul la tratamentul preventiv al tuberculozei, precum și abordări centrate pe cetățeni pentru a sprijini persoanele cu TB multidrog rezistentă în finalizarea tratamentului. În plus, disponibilitatea îmbunătățită a regimurilor de tratament mai scurte și cu medicamente orale, pentru tuberculoza susceptibilă la medicamente și cea rezistentă poate duce la îmbunătățirea rezultatelor.

Cazurile de hepatită virală la copiii, determinate de infecția simultană cu virusul adeno-asociat tip 2 (AAV2) și alte virusuri

Mai ales co-infecția cu AAV2 și un adenovirus uman (HAdV) ar crește vulnerabilitatea pentru hepatita acută la copii, conform unor noi studii publicate în Nature.

Perioadele de carantină și izolare socială din în timpul pandemiei de COVID-19 au favorizat susceptibilitatea la infecții în populația pediatrică. Un aspect major al imunității în copilărie este răspunsul imun adaptiv, influențat și de expunerea la virusuri și alți agenți patogeni la începutul vieții. Pe măsură ce restricțiile s-au ridicat, copiii au fost expuși, într-o perioadă scurtă de timp la multiple tipuri de virusuri. Având în vedere lipsa contactului anterior cu microorganismele din mediu, fără un sistem imun antrenat, riscul de a dezvolta forme mai severe de boli a fost mai mare.

Au fost incluse 27 de probe de la 16 copii afectați, toți cu teste pozitive la adenovirusuri. Probele au fost analizat prin secvențiere metagenomică și PCR, folosind mai multe tipuri de tehnologii care nici nu erau disponibile în urmă cu 5-10, conform autorilor. Pentru cei 14 copii pentru care erau disponibile probe de sânge, s-a identificat AAV2 în 13 cazuri și HAdV la toți copiii (HAdV-41, HAdV-40 și HAdV-2). Nici AAV2, nici HAdV-41, nu s-au identificat la cele 30 de cazuri control cu hepatită acuta, nici la 42 de copii spitalizați fără hepatită. Alte virusuri identificate în grupul de studiu au fost: virusul Epstein Barr, HHV4 , CMV. Datele au fost confirmate de încă două studii bazate pe analize genomice și de laborator.

Cele trei studii publicate în Nature oferă dovezi care provin din centre diferite asupra unei asocieri între focarele de infecție și AAV2. De asemenea, acestea arată faptul că injuria hepatică a fost determinată de răspunsuri imune anormale, ceea ce indică și nevoia de utiliza imunosupresoare în abordarea terapeutică, nu neapărat agenți antivirali. Următorii pași sunt legați de identificarea contribuției fiecărui tip de virus în determinarea hepatitei, studierea efectelor COVID-19, precum și a genotipului pacientului în determinarea evoluției clinice.

Apele reziduale, un mediu favorabil pentru dezvoltarea rezistenței la antibiotice

Un studiu realizat la Universitatea Gothenburg, în Suedia, arată modul în care apele reziduale devin un mediu favorabil pentru dezvoltarea mecanismelor de rezistență antimicrobiană. Au fost testate sute de probe din diferite medii și s-a descoperit că toate aceste specii se dezvoltă mai ales în apele reziduale, și nu la nivelul microbiomului uman sau animal. Apele uzate conțin reziduuri de antibiotice, însă acestea nu sunt suficiente pentru dobândirea rezistenței.

Există microorganisme care produc molecule de antibiotic cu mult înainte de apariția agenților antimicrobieni. Astfel, capacitatea multor bacterii din mediu de a se proteja de antibiotice nu este nouă. De la introducerea antibioticelor în uzul medical, bacteriile patogene au acumulat din ce în ce mai multe gene de rezistență.

Autorii atrag atenția că pentru combaterea rezistenței antimicrobiene nu este suficientă prevenirea răspândirii bacteriilor aflate deja în circulație, ci ar trebui intervenit pentru combaterea apariției unor specii noi. Tot mai multe studii demonstrează că în mediul înconjurător există multiple surse pentru apariția de noi gene de rezistență cu capacitatea de a se transmite între specii. Poluarea mediului cu antibiotice nu face decât să favorizeze acest proces.

Antibioticele care își schimbă forma, o nouă abordare pentru infecțiile cu patogeni rezistenți

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2022 pentru dezvoltarea unei tehnici care a revoluționat dezvoltarea de molecule noi în scop terapeutic. Click chemistry este o metodă prin care anumite molecule pot fi combinate mai eficient și crește capacitatea de fabricare de terapii pe scară largă.

Folosind această tehnologie, Prof. John E. Moses de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) a creat un nou tip de antibiotic, o moleculă care își poate schimb ușor structura prin rearanjarea atomilor. Spre deosebire de metodele tradiționale de a dezvolta medicamente, care implică sintetizarea unui număr mare de compuși și screeningul activității acestora, în cazul chimiei click, anumite reacții pot fi combinate ca piese de puzzle fără nevoia unor pași adiționali de purificare sau sinteză complexă.

Anumite specii bacteriene au devenit multidrog rezistente, cum este, de exemplu, MRSA (Staphylococcus aureus meticilino-rezistent), VRSA (Staphylococcus aureus rezistent la vacomicină), devenind adevărate probleme de sănătate publică pentru care sunt necesare noi soluții.

Ideea noului antibiotic a pornit de la modelul tancurilor, care au turnul mobil, capabil de mișcări rotative care se orientează după țintă. Pe același principiu, a fost identificată o moleculă – bulvallene – cu o structură versatilă care poate adopta milioane de configurații. Prin atașarea acestei molecule de vancomicină, un antibiotic folosit pentru o gama largă de infecții, se obține un compus care își poate schimba structura în funcție de țintă și poate elimina infecții potențial fatale, fără apariția rezistenței.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică