#ESMO17: Alectinib, beneficiu pentru pacienții cu cancer pulmonar fără celule mici, cu metastaze cerebrale

  • Medicina personalizată



Date din două studii diferite de fază III care au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Europene de Oncologie Medicală de la Madrid, au demonstrat avantajele particulare ale alectinib în activitatea sistemului nervos central (SNC), pentru pacienții care au cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), metastazat, cu mutați ALK.

Atât studiul ALUR, cât și analiza secundară a studiului ALEX, au arătat că alectinib poate scădea progresia metastazelor cerebrale în cancerul pulmonar fără celule mici atunci când este administrat ca tratament de inițiere, dar și secundar.

abonare

„Pacienții cu NSCLC au un risc mărit de metastaze cerebrale. Studiile scot la iveală avantajele alectinib în aceste situații, care ar putea fi transformate în practici clinice de rutină”, a spus Prof. Dr. Fiona Blackhall, de la Universitatea din Manchester.

Studiul ALUR susține administrarea alectinib ca un nou standard de tratament pentru pacienții care au fost tratați pentru NSCLC ALK-pozitiv. 107 pacienți la care cancerul a progresat după ce li se administrase o primă linie de tratament bazată pe chimioterapie cu platină și crizotinib, au fost împărțiți în două grupuri. Unul dintre grupuri a primit alectinib, iar în grupul celălalt s-a continuat chimioterapia. Mediana remisiei a fost semnificativă în grupul căruia i s-a administrat alectinib – 9,6 luni, comparativ cu 1,4 luni în cazul chimioterapiei. De asemenea, s-au observat schimbări diferite la nivelul sistemului nervos central, balanța înclinând în favoarea administrării de alectinib – 54,2%, comparativ cu nicio îmbunătățire pentru cei în cazul cărora s-a continuat chimioterapia.

Deși tratamentul cu alectinib durează 20 de săptămâni, comparativ cu 6 săptămâni în cazul chimioterapiei, acesta a demonstrat mai puține efecte adverse.

„Pacienții ALK-pozitivi reprezintă 4% din totalul pacienților cu NSCLC avansat, aceasta fiind cauza principală de deces în rândul pacienților cu NSCLC în multe țări. Datele despre afectarea SNC sunt extrem de relevante în cazul acestor pacienți – creierul este locul în care metastazele se dezvoltă adesea, iar noi căutăm să le păstrăm capacitatea neurocognitivă cât mai mult timp. Un medicament care demonstrează acest efect asupra metastazelor cerebrale ne permite să îmbunătățim tratamentul și să reducem nevoia radioterapiei pentru întregul creier”, a declarat Dr. Silvia Novello, de la Universitatea din Torino.

Studiul ALEX a demonstrat anterior rate ale remisiei mai bune în cazul pacienților tratați cu alectinib, prin comparație cu cei tratați cu crizotinib. Această analiză, bazată pe 122 de pacienți cu metastaze la nivelul SNC, sugerează că „alectinib controlează metastaza SNC existentă, inhibând formarea de noi metastaze, mai bine decât crizotinib”, opinează Dr. Shirish Gadgeel, de la Universitatea din Michigan.

“NSCLC ALK-pozitiv a fost descoperit cu doar 10 ani în urmă, iar identificarea noilor medicamente țintite  a fost rapidă. Încă de la descoperire, s-a observat că există un risc mărit de afectare a SNC, iar după descoperirea crizotinib, un inhibitor al ALK de primă clasă, s-a înregistrat o creștere semnificativă în dezvoltarea noii generații de inhibitori ai enzimei ALK cu efecte benefice și asupra SNC. Conform studiilor ALUR și ALEX, alectinib ar trebui să devină un tratament de rutină pentru această clasă de pacienți”, a concluzionat Dr. Blackhall.

Primele date cu privire la eficacitatea alectinib au fost prezentate în cadrul ASCO2017, desfășurat în luna iunie la Chicago. Aici puteți citi datele publicate atunci.