#ESMO18. Cancerul renal, risc scăzut de recurență sub tratament cu avelumab și axitinib

  • Altfel despre Cancer
  • OncologieCancerul cu celule renale este printre primele 15 tipuri tumorale ca frecvență, dar are în general un prognostic nefavorabil. În ciuda tratamentului modern, supraviețuirea în formele avansate și metastatice este de 11.6% la 5 ani. În cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală 2018 a fost prezentat un studiu care a demonstrat beneficiile unei combinații de terapii țintite pentru creșterea speranței de viață.

congres oncologie esmo 2018 cancer renal
Congresul European de Oncologie Medicală ESMO 2018

Rezultatele studiului

Studiul JAVELIN Renal 101 este un studiu de fază III, randomizat cu grup de control. Acesta a recrutat 886 de pacienți cu cancer renal avansat, care nu au mai primit anterior alte tratamente. Aceștia au primit fie avelumab+axitinib, fie tratamentul control cu sunitinib:

abonare
  • Supraviețuirea fără progresia bolii (PFS) a fost de 8.4 luni sub tratament cu sunitinib;
  • PFS a fost de 13.8 luni sub tratamentul testat de avelumab+axitinib;
  • 51.4% dintre pacienți au avut răspuns clinic la terapia combinată, față de 25.% rata de răspuns la sunitinib;

O parte dintre pacienți prezintă tumori PD-L1 pozitive, ceea ce prevede un răspuns mai bun la avelumab. Dintre aceștia, cei care au primit tratamentul combinat au avut o supraviețuire fără progresia bolii în medie cu 39% mai crescută.

“Studiul nostru este primul studiu de fază III care implică aceste două clase terapeutice în prima linie contra cancerului renal și aduce rezultate pozitive. Rezultatele noastre susțin utilizarea combinației de avelumab și axitinib la pacienții cu cancer renal avansat- indiferent de expresia PD-L1 sau de riscul de recurență al tumorii.” afirmă Dr Robert Motzer, prim-autor, de la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering, New York, SUA

Programul de studii clinice JAVELIN evaluează avelumab în mai multe tipuri tumorale, printre care și cancerul renal

Despre avelumab și axitinib

Avelumab și axitinib sunt molecule implicate în studiul JAVELIN Renal 101, care vizează eficiența avelumab ca tratament de primă linie pentru carcinomul renal avansat, în combinație cu axitinib sau sunitinib.

Avelumab este un imunoterapic, din clasa medicamentelor numită „inhibitori de puncte de control”: acestea modulează sistemul imun și îl stimulează să lupte mai eficient împotriva cancerului. Avelumab este un inhibitor de PD-L1 (o proteină de pe suprafața celulelor tumorale și peritumorale, care interacționează cu proteina PD1 de pe suprafața celulelor imune și le inhibă astfel atacul împotriva tumorii).

Axitinib este un inhibitor de tirozin kinază, o clasă terapeutică des utilizată în oncologie, care este deja aprobat în tratamentul cancerului renal avansat.

Citește și: