#ESMO21. Prima terapie CAR-T care demonstrează activitate anti-tumorală la pacienții cu anumite tipuri de cancere avansate de tract digestiv

  • Acces la inovație
  • Oncologie



Terapiile celulare CAR-T au transformat managementul cancerelor hematologice, demonstrând o eficacitate semnificativă, însă introducerea lor în tratamentul tumorilor solide reprezintă încă o provocare. În aceste tipuri tumorale se înregistrează rate de răspuns reduse și efectele adverse sunt importante.

În cadrul ediției virtuale a Congresului European de Oncologie ESMO 2021 au fost prezentate primele rezultate pozitive pentru o nouă terapie CAR-T dezvoltată pentru tratamentul anumitor tipuri de cancere gastrointestinale. CT041 este o terapie CAR-T ce are ca țintă claudina 18.2 (CLDN18.2), o proteină prezentă în mod normal doar în joncțiunile strânse dintre celulele epiteliale (cum sunt cele de la nivelul mucoasei gastrice), însă în tumorile gastrointestinale apare o supraexpresie a acesteia. Noua terapie a demonstrat activitate anti-tumorală semnificativă atât în studiile preclinice, cât și într-un studiu de fază I.

abonare

CLDN18.2 reprezintă o țintă promițătoare, exprimată abundent în diferite tipuri de cancer ale tractului digestiv, mai ales în cancerele gastrice (până la 60% dintre pacienți prezintă tumori cu supraexpresie CLDN18) . În prezent, CT041 este singura terapie CAR-T orientată către CLDN18.2 care a obținut avizul IND și se află în studii clinice în China și SUA. Anul trecut, CT041 a primit încadrarea de „medicament orfan din partea FDA pentru tratamentul cancerului gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, iar anul acesta din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Studiul clinic multicentric de fază I a inclus pacienți cu tumori ale sistemului digestiv, CLDN18.2 pozitive. Obiectivul principal al studiului a fost de a evalua siguranța și tolerabilitatea terapiei CT041, iar obiectivul secundar, de a evalua eficacitatea și farmacocinetica.

În total, 37 de pacienți au primit terapia CAR-T și au finalizat cel puțin 12 săptămâni de urmărire a evoluției, dintre care 28 de cazuri de cancer de joncțiune gastrică sau de joncțiune gastro-esofagiană, 5 cazuri de cancer pancreatic și alte 4 tipuri de tumori ale sistemului digestiv. Aproximativ 84% dintre pacienți primiseră cel puțin două linii anterioare de tratament, și în medie prezentau metastaze la trei organe.

31 dintre cei 36 de pacienți cu leziuni tumorale țintă au obținut diferite grade de micșorare a leziunilor țintă, cu o rată globală de răspuns de 48,6% și o rată de control al bolii de 73%.

În rândul celor 18 pacienți cu cancer gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană care nu reușiseră să obțină controlul bolii după cel puțin două linii de terapie anterioare (inclusiv 44% dintre pacienții expuși la un anticorp anti-PD 1), rata generală de răspuns a fost de 61,1% în urma terapiei CAR-T, rata de control a bolii a fost de 83,3%, supraviețuirea mediană fără progresia bolii – 5,6 luni, durata mediană de răspuns – 6,4 luni, supraviețuirea generală mediană – 9,5 luni.

Pentru cei 28 de pacienți cu cancer gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, analiza subgrupurilor a relevat că rata generală de răspuns ar putea fi menținută la cel puțin 50% la pacienții cu caracteristici de bază diferite.

esmo21 terapie CAR-T cancer avansat tract digestiv
CT041, o terapie CAR-T anti-CLDN18.2, a demonstrat activitate anti-tumorală promițătoare atât în studiile preclinice cât și într-un studiu de fază I inițiat de investigator.

În ceea ce privește profilul de siguranță, CT041 a fost în general bine tolerat. Nu au fost raportate decese legate de tratament sau sindrom de neurotoxicitate asociat terapiei cu celule imune (ICANS). Aproximativ 95% dintre pacienți au prezentat sindrom de eliberare de citokine, toate cazurile fiind de gradul 1 sau 2.

Tratamentele pentru cancerul gastric avansat includ chimioterapia și terapia țintită către HER2, însă procentul pacienților cu cancer gastric HER2 pozitiv este de doar 7-20%. În ciuda mai multor terapii, cum ar fi anticorpii monoclonali anti-PD 1, care au fost aprobate pentru cancerul gastric avansat în ultimii ani, există încă o nevoie majoră de terapii inovatoare.

Datele arată că pentru pacienții cu cancer gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană care nu au obținut răspuns terapeutic după cel puțin 2 linii anterioare de tratament, rata de eficacitate a chimioterapiei este de aproximativ 4-8%, iar rata de eficacitate a anticorpilor anti-PD 1 este de aproximativ 11%. Prin urmare, comparativ cu alte tratamente pentru acest grup de pacienți care nu au reușit să obțină reumisiunea după cel puțin două linii anterioare de terapie, CT041 oferă o îmbunătățire semnificativă a ratei generale de răspuns. Deoarece mulți pacienți din această fază a studiului primiseră tratament cu anticorpi anti-PD-1, datele privind eficacitatea indică faptul că CT041 poate deveni un nou tratament pentru pacienții cu cancer gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană avansat.

CARsgen Therapeutics a aplicat pentru obținerea acordului de inițiere a studiului pivot de fază II a CT041 în China. Se anticipează că studiul clinic de fază II va începe și în SUA în anul 2022.

Terapia CAR-T, CLDN18.2, oferă o nouă speranță pentru pacienții cu cancer gastric. Având misiunea de a face cancerul vindecabil, vom continua eforturile noastre în dezvoltarea unei tehnologii și a unor produse inovatoare pentru pacienții cu cancer din întreaga lume” – Dr. Zonghai Li, cofondator CARsgen Therapeutics

Citește și: