FDA aprobă OpenSight – tehnologia care îmbunătățește precizia, viteza și siguranța intervențiilor chirurgicale

  • Medicina digitalăFDA aprobă utilizarea primului sistem de realitate augmentată, OpenSight, creat cu scopul de a îmbunătăți precizia, viteza și siguranța intervențiilor chirurgicale. Tehnologia inovatoare se utilizează împreună cu dispozitivul Microsoft HoloLens și vine în ajutorul medicilor în planificarea unei astfel de intervenții.

Avantajele pe care le aduce OpenSight:

abonare
  • Reduce timpul intervenției chirurgicale;
  • Îmbunătățește modul de planificare al unei operații;
  • Facilitează înțelegerea diferitelor relații anatomice;
  • Crește precizia, acuratețea și siguranța procedurilor medicale.
Dispozitivul HoloLens, cel de care se ajută software-ul OpenSight pentru a permite medicului să proiecteze imaginile anatomice. Sursă: microsoft.com

OpenSight este o tehnologie care proiectează imagini 2D, 3D sau 4D cu structurile anatomice ale pacientului care doresc a fi investigate, direct pe corpul său, vizualizat în timp real. În acest mod, medicii pot înțelege mai bine anumite relații anatomice din organismul pacientului și pot lua decizii sigure când realizează intervenția chirurgicală.

„Aceasta este o tehnologie transformatoare care îmbină imagistica pre-operativă cu realitatea augmentată pentru a îmbunătăți precizia, viteza și siguranța procedurilor medicale” – afirmă Dr. Wendell Gibby,  CEO Novarad și co-creator al OpenSight.

Modul de vizualizare a planurilor anatomice cu ajutorul OpenSight. Sursă: healthimaging.com

Spre deosebire de dispozitivele de realitate virtuală, utilizate în alte sisteme pre-operative, cele de realitate augmentată permit utilizatorului să vadă în timp real, atât imaginile 3D specifice pacientului, cât și tot ceea ce îl înconjoară. În alte cuvinte, realitatea augmentată îmbină elemente de realitate virtuală cu elemente reale.

„Această vizualizare internă poate acum să fie obținută fără ca medicul să fie nevoit să realizeze o incizie, îmbunătățind rezultatul unei intervenții într-o lume în care predomină medicina precisă” – continuă Dr. Wendell Gibby.

Dispozitivele pot fi folosite de mai mulți utilizatori în același timp, fapt care facilitează educarea și pregătirea tinerilor rezidenți. De asemenea, există și o versiune de predare a acestui software, versiune care permite studenților la medicină să realizeze disecții virtuale pe cadavre.

Citește și: