Site icon Raportul de gardă

FDA aprobă t:connect, aplicația mobilă pentru managementul administrării dozelor de insulină la persoanele care folosesc pompa de insulină t:slim X2

Compania Tandem Diabetes Care a primit aprobare din partea Food and Drug Administration (FDA) pentru t:connect, aplicație mobilă destinată pacienților cu diabet care folosesc pompa de insulină t:slim X2.

Conform declarațiilor companiei, t:connect este prima aplicație mobilă aprobată de FDA, utilizată în managementul administrării dozelor de insulină, compatibilă atât cu sisteme de operare iOS, cât și cu Android. Software-ul se prezintă drept o extensie a pompei de insulină, oferindu-le utilizatorilor o modalitate alternativă de a-și monitoriza nivelul de glucoză din sânge și de a-și programa doza și controla administrarea dozelor de insulină. 

Principalul avantaj al t:connect constă în reducerea interacțiunilor directe ale pacientului cu pompa de insulină, aplicația oferind utilizatorului, pe ecranul telefonului mobil, toate informațiile care pot fi citite pe display-ul pompei. În acest fel, pacientul își va putea verifica datele, inclusiv nivelul de glucoză din sânge într-un mod discret, oricând și oriunde, dacă dispune de conexiune stabilă la internet (pentru a se realiza sincronizarea pompă – aplicație).

Printre feature-urile oferite de t:connect se numără: alarmele și notificările apărute în momentul în care trebuie livrată doza de insulină, programarea sau anularea livrării dozelor, numărul de doze livrate, statistici despre nivelul glucozei de sânge din ultimele 24 de ore, precum și încărcarea datelor în sistemul de cloud al aplicației mobile.

Deși facilitează interacțiunea cu pompa de insulină, aplicația mobilă nu elimină complet interacțiunea pacientului cu pompa. Spre exemplu, în momentul în care sunt afișate alarme sau notificări pe ecranul telefonului, acestea nu vor putea fi oprite direct din aplicație, ci trebuie oprite direct la nivelul pompei de insulină, altfel nu vor dispărea. 

Momentan, t:connect este compatibilă numai cu modelele de smartphone iPhone 12 sau Samsung Galaxy S20, pentru persoanele din Statele Unite ale Americii care utilizează pompa de insulină t:slim X2, însă Tandem Diabetes Care lucrează la a extinde opțiunile.

Opțiunile digitale pot îmbunătăți managementul diabetului, mai ales în rândul adolescenților și tinerilor

Conform a două studii din 2021, incidența diabetului de tip 2 s-a dublat în rândul copiilor și tinerilor, în perioada pandemiei COVID-19. Datele subliniază nu doar efectele indirecte ale pandemiei COVID-19 asupra stării de sănătate, materializate prin măsurile de distanțare socială, închiderea școlilor și teama de a solicita asistență medicală la nevoie, ci și efectele directe. Conform unei analize CDC, riscul copiilor și adolescenților infectați cu SARS-CoV-2 de a fi diagnosticați cu diabet de novo este mai mare decât în cazul altor infecții respiratorii.

În plus, datele cumulate înaintea pandemiei au arătat că pacienții tineri cu diabet zaharat nu ating țintele recomandate pentru controlul glicemic, în ciuda dezvoltării tehnologiei și a noilor tipuri de terapii din ultimii ani.

Având în vedere înclinația adolescenților și tinerilor către noile tehnologii, aprobările de astfel de soluții de medicină digitală, fie că este vorba despre dispozitive medicale sau aplicații cu rol de interfață user-friendly (care facilitează interacțiunea cu dispozitivul) ar putea crește aderența tinerilor la controlul glicemic adecvat.

Citește și:

Exit mobile version