#ADA2021. Incidența diabetului de tip 2 la tineri s-a dublat în perioada pandemiei

  • Health literacy



Conform rezultatelor a două studii efectuate în Statele Unite ale Americii, incidența diabetului de tip 2 în rândul copiilor s-a dublat în timpul pandemiei COVID-19, comparativ cu anii anteriori. Deși cele două cercetări au analizat parametrii clinici diferiți, ambele au identificat atât dublarea incidenței DT2 la copii, cât și o creștere în severitate a nivelului de tulburări metabolice.

Datele subliniază efectele indirecte ale pandemiei COVID-19 asupra stării de sănătate, materializate prin măsurile de distanțare socială, închiderea școlilor și chiar teama de a solicita asistență medicală la nevoie. În același timp, rezultatele celor două studii evidențiază discrepanțele etnice în ceea ce privește incidența diabetului de tip 2, numărul participanților afro-americani fiind predominant în ambele cohorte.

abonare

Informațiile provin din două studii prezentate în cadrul celei de-a 81-a ediții a Sesiunilor Științifice virtuale organizate de Asociația Americană de Diabet din acest an, autorii lucrărilor declarându-se „surprinși de creșterea uluitoare a incidenței cazurilor de diabet de tip 2 și creșterea severității modului în care se prezintă boala”.

Principalele concluzii ale primului studiu:

  • 141 de copii au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 în timpul pandemiei, comparativ cu 50 diagnosticați în perioada pre-pandemică (2019-2020);
  • 60,3% din tinerii diagnosticați cu DT2 în timpul pandemiei au necesitat internare, comparativ cu 36% diagnosticați în perioada pre-pandemică;
  • 23,4% din tinerii diagnosticați cu DT2 și internați în timpul pandemiei au prezentat cetoacidoză diabetică, în comparație cu 4% din cei internați în perioada pre-pandemică;

Principalele concluzii ale celui de-al doilea studiu:

  • Rata de spitalizare a pacienților cu diabet de tip 2 a fost de 0,62% în perioada martie-decembrie 2020, comparativ cu 0,27% în perioada martie-decembrie 2019;
  • Valoarea medie a A1c în rândul pacienților internați a fost de 13,1% în timpul pandemiei, comparativ cu 12,4% în perioada martie-decembrie 2019;

După cum au demonstrat și studii anterioare care au urmărit incidența diabetului de tip 2 la tineri, numărul pacienților afro-americani a fost predominant în ambele cohorte.

„Cu toate că nu putem determina cauza incidenței crescute a diabetului de tip 2 la tineri din datele pe care le avem la dispoziție, aceste diferențe sugerează efectele indirecte ale măsurilor de distanțare socială, inclusiv închiderea școlilor și disponibilizările de la locul de muncă, care generează o povară injustă în rândul comunităților defavorizate” – afirmă Dr. Brynn E. Marks, autor principal al primului studiu și medic endocrinolog pediatru la Children’s National Hospital, Washington DC.

Setul de date analizat în primul studiu a inclus toți tinerii diagnosticați cu diabet de tip 2 în primul an de la instaurarea pandemiei COVID-19, din martie 2020 până în martie 2021, datele fiind comparate cu cele corespunzătoare aceleiași perioade anterioare de timp, martie 2019 – martie 2020. Vârsta medie la care pacienții au fost diagnosticați este de 14 ani.

Rezultatele au arătat cum în timpul pandemiei numărul cazurilor de diabet de tip 2 a crescut cu 182%, de la 50 în 2019 la 141 în 2020. Dacă în perioada pre-pandemică, 36% din pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 au necesitat internare, în timpul pandemiei procentajul a crescut la 60,3%. Mai mult decât atât, dacă în perioada pre-pandemică 60% din tinerii diagnosticați cu DT2 erau de sex feminin, acest procentaj a scăzut la 40% în timpul pandemiei. De asemenea, dacă în perioada pre-pandemică 58% din persoanele diagnosticate erau afro-americane, acest procent a crescut până la 76,7% în timpul pandemiei.

În ceea ce privește complicațiile bolii, dacă în perioada pre-pandemică pacienții cu cetoacidoză diabetică însumau o proporție de 4%, acest procent a crescut până la 23,4% în timpul pandemiei. Mai mult decât atât, numărul celor care aveau comă diabetică hiperosmolară a crescut cu 9,2% în timpul pandemiei.

Incidența diabetului de tip 2 la copii a crescut în timpul pandemiei

Referitor la setul de date analizat în cadrul celui de-al doilea studiu, rezultatele au arătat o creștere a ratei de spitalizare a pacienților cu diabet de tip 2 de 0,52% în timpul pandemiei, perioada martie-decembrie 2020, comparativ cu 0,27% în perioada pre-pandemică, martie-decembrie 2019. Vârsta internării, sexul pacientului și indicele de masă corporală nu au fost diferite între cele două grupuri studiate.

În ceea ce privește etnia participanților, în perioada martie-decembrie 2019 7 din 8 participanți erau afro-americani, iar în perioada martie-decembrie 2020, 16 din 17.

„Datele noastre sugerează faptul că odată cu pandemia, mai mulți copii ar putea fi diagnosticați cu diabet de tip 2 și ar putea necesita spitalizare în momentul diagnosticării. Analizând ambele seturi de date, se pare că există o discrepanță rasială în ceea ce privește diagnosticarea diabetului de tip 2, discrepanță ce a fost exacerbată odată cu pandemia COVID-19” – afirmă Dr. Daniel S. Hsia, autorul principal al celui de-al doilea studiu, Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, Louisiana.

Ambele studii subliniază faptul că diabetul de tip 2 la copii este mai întâlnit în cadrul minorităților etnice, iar pandemia COVID-19 a evidențiat și mai mult această discrepanță. Mai mult decât atât, ambele studii subliniază nevoia asigurării serviciilor medicale într-un mod echitabil, fără a exista inegalități, pentru a putea reduce povara pe care pandemia COVID-19 o exercită asupra diverselor comunități minoritare.

Odată cu debutul pandemiei au început să fie luate în considerare diverse soluții tehnologice, digitale de management a pacienților cu diabet de tip 2. În urmă cu un an, în cadrul #ADA2020 s-a discutat despre importanța telemedicinei și telemonitorizării în rândul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 din zonele rurale. Studiile au arătat că astfel de abordări pot crește aderența la tratament și pot îmbunătăți controlul glicemic. De asemenea, compania Omada Health desfășoară un studiu „Programul de Prevenție Digitală a Diabetului” în rândul pacienților cu DT2, ale cărui rezultate preliminarii au demonstrat scăderi semnificative din punct de vedere clinic al nivelului de HbA1c, inclusiv în rândul populației la mare risc.

Citește și: