#ADA2020. Telemonitorizarea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 din zonele rurale poate crește aderența la tratament și îmbunătățește controlul glicemic

  • Medicina digitală



Managementul corespunzător al diabetului precum și deținerea unor cunoștințe vitale în acest sens pot reprezenta adevărate provocări pentru pacienții din zonele rurale, atât din cauza accesului limitat la îngrijiri de specialitate cât și din cauza lipsei unor programe de informare și conștientizare.

În această situație, telemedicina are potențialul de a îmbunătăți nu numai managementul diabetului dar și aderența la tratament, conducând astfel la rezultate favorabile pentru pacienții cu diabet de tip 2, slab controlat, care locuiesc în mediul rural.

abonare

Un studiu recent, prezentat cu ocazia Sesiunilor Științifice Virtuale ale Asociației Americane de Diabet (#ADA20), arată că după numai 6 luni de participare în cadrul unui program bazat pe telemedicină, pacienții au înregistrat o scădere cu 1,36% a nivelului de hemoglobină glicozilată (HbA1c), valoare care s-a menținut și pentru următoarele 12 luni.

Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet
Sesiunile științifice ale Asociației Americane de Diabet se află la cea de-a 80-a ediție, însă prima care se desfășoară integral în mediul online.

Realizarea studiului a avut la bază infrastructura Veterans Health Administration (VHA) Home Telehealth (HT), prin intermediul căreia a fost posibilă dezvoltarea programului Advanced Comprehensive Diabetes Care (ACDC).

Desfășurarea studiului

Inițiativa ACDC a presupus telemonitorizarea pacienților cu diabet de tip 2, slab controlat, de două ori pe lună, timp de 6 luni. Apelurile telefonice realizate de către asistenți durau 30 de minute și conțineau informații, sfaturi și recomandări atât despre managementul bolii în sine, cât și despre managementul medicației.

În cadrul studiului, programul ACDC a fost implementat și evaluat în 5 locații VHA, în total fiind monitorizați 125 de pacienți cu diabet de tip 2, cu un control glicemic slab (în general ≥8,5% HbA1c). Rezultatele au fost favorabile, mai precis valoarea HbA1c a scăzut de la 9,25% la 7,89% până la finalul studiului.

Mai mult decât atât, acest nivel îmbunătățit al hemoglobinei glicozilate s-a menținut chiar și la 18 luni de la începerea studiului. Din punct de vedere calitativ, ACDC a îmbunătățit angajamentul pacienților și nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța controlului glicemic și al diabetului în sine.

„Suntem încântați să observăm că intervenția a fost potrivită în contextul practicii clinice și că a rămas eficientă și într-un context din lumea reală (real-world setting). Când intervențiile de telemedicină sunt construite în așa fel încât să mobilizeze resursele deja existente, atunci vor putea îmbunătăți considerabil managementul diabetului în rândul populațiilor din zonele rurale” – afirmă Dr. Elizabeth Kobe, Duke University School of Medicine.

Un studiu anterior, realizat în 2017, care a urmărit impactul pe care intervenția ACDC îl are asupra pacienților cu diabet de tip 2, a demonstrat o îmbunătățire considerabilă în nivelul HbA1c, în tensiunea arterială a pacienților cât și în managementul bolii. Studiul a cuprins 50 de veterani participanți și s-a desfășurat în 7 locații VHA.

Impactul tehnologiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2

Conform informațiilor prezentate anterior, furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, telemedicina, poate fi de un real ajutor în cazul pacienților care nu beneficiază de accesul rapid la diverse facilități medicale. În același timp, aceeași telemedicină ajută la îmbunătățirea nivelului de conștientizare și educare a acestor pacienți cu privire la diverse aspecte legate de afecțiunea de care suferă.

Un al doilea studiu din cadrul #ADA20 se concentrează pe utilizarea telefoanelor mobile pentru a reuni specialiști și pacienți cu diabet de tip 2, în scopul îmbunătățirii sănătății celor din urmă. În această idee, interacțiunea prin intermediul telefonului este folosită drept un mijloc de educare și sprijin, o cale prin care medicul poate informa pacientul în legătură cu managementul bolii, riscurile la care este supus (accident vascular cerebral, infarct miocardic) și cum ar putea preveni posibile complicații.

Telemedicina utilizată în diabetul de tip 2 #ADA20
Accesul limitat la informațiile legate de managementul diabetului poate reprezenta un adevărat pericol pentru pacienții din zonele rurale.

Astfel, a fost creată o platformă online unde, o dată pe lună, pacienții cu diabet de tip 2 au fost puși în contact un medic expert în diabetologie, având ocazia de a adresa întrebări și primi răspunsuri. Studiul a reunit peste 2.700 de participanți, având ca scop îmbunătățirea relației medic-pacient și încurajarea înscrierii pacienților în programe educative, de sprijin și management al diabetului.

Rezultatele au fost generate pe baza unor chestionare realizate înainte, imediat după și la o lună după fiecare eveniment desfășurat pe platformă:

  • creștere cu 12% a cunoștințelor legate de diabet;
  • creștere cu 14% a conversațiilor medic-pacient despre subiecte privitoare la asocierea dintre diabet și afecțiunile cardiovasculare;
  • creștere cu 10% a înscrierii pacienților în programele educative, de sprijin și management al diabetului.

Luând în considerare informațiile care au reieșit din studiu, acesta și-a atins scopul, demonstrând importanța pe care o platformă online o poate avea în evoluția pacienților cu diabet de tip 2. De asemenea, o astfel de inițiativă poate fi de un real ajutor pentru persoanele care nu beneficiază de sprijin și acces rapid în îngrijirea diabetului.

Cu toate că prezintă numeroase avantaje, utilizarea unei astfel de platforme care să faciliteze comunicarea medic-pacient și să contribuie la educarea persoanelor cu privire la diabet, poate ridica provocări, una dintre acestea fiind disponibilitatea cadrelor medicale de a participa.

Telemedicina este o componentă importantă la nivelul sistemelor de sănătate. Spre exemplu, în contextul actual al pandemiei COVID-19, atât pacienții cât și clinicienii pot beneficia de această tehnologie. Pacienții pot fi monitorizați de la distanță, telemonitorizați, fie pentru a le fi notate simptomele, fie pentru a le urmări evoluția stării de sănătate după externare. Pe de altă parte, medicii pot beneficia de schimburi transfrontaliere de experiență, precum și de instruiri online în diverse aspecte.

Citește și: