Esențial Covid-19. Noi date din UK: vaccinarea cu 3 doze oferă o protectie de aproape 90% față de spitalizare

  • Esențial COVID-19Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Esential Covid-19: cele mai importante informații

Știrile săptămânii 3 – 9 ianuarie 2022:

  • Noi date din Marea Britanie privind protecția oferită de doza booster împotriva Omicron

Cele mai recente date furnizate de UK Health Security Agency (UKHSA) arată că vaccinarea cu 3 doze oferă o protectie de aproape 90% față de spitalizare, la 10 săptămâni de la administrarea booster-ului (eficacitate calculată pentru persoanele de peste 65 de ani). Cât despre protecția față de formele simptomatice, aceasta este de doar 30% pentru grupa de vârstă 65+, după același interval de timp.

abonare

Aceste rezultate au făcut ca experții din Comitetul de Vaccinare și Imunizare din Regatul Unit al Marii Britanii să nu recomande o a patra doză momentan, ci vaccinarea întregii populații cu doza a 3-a.

Pe de altă parte, Israel a început vaccinarea cu a 4-a doză la persoanele 60+, iar datele preliminare arată că administrarea celei de-a 4-a doze este sigură și crește nivelul de anticorpi de 5 ori în prima săptămână de la administrare.

  • Eficacitatea administrării dozei booster a vaccinului de tip ARNm produs de Moderna împotriva Omicron și Delta (date din Statele Unite)

Majoritatea datelor din viața reală cu privire la protecția oferită de vaccinurile tip ARNm față de Covid-19 determinată de varianta Omicron provin din vaccinarea cu Comirnaty, vaccinul produs de Pfizer/BioNTech.

Rezultatele unui nou studiu (comandat de Moderna), aflat în stadiul de pre-print și efectuat pe un număr de peste 6 mii de cazuri Covid-19 (56% generate de infecția cu Omicron) din Statele Unite, arată că administrarea dozei booster a vaccinului mRNA-1273 oferă o protecție de aproximativ 62% împotriva Omicron și de 95% împotriva Delta.

Niciunul dintre cazurile (Delta sau Omicron) vaccinate cu 3 doze nu a avut nevoie de spitalizare, comparativ cu 53 de cazuri nevaccinate infectate cu Delta și 2 cu Omicron.  De asemenea, a fost evaluată eficacitatea dozei booster Moderna și în rândul persoanelor imunocompromise – aceasta a fost de doar 11%.

  • Corbevax, supranumit „vaccinul Covid-19 global” primește autorizare pentru utilizarea de urgență în India

Corbevax, un vaccin subunitar împotriva Covid-19, a fost creat prin colaborarea dintre Biological E. Limited, Texas Children’s Hospital și Baylor College of Medicine. Acesta folosește o tehnologie „tradițională” bazată pe proteine ​​recombinate, care va permite producția mai ușoară la scară largă în țările și statele cu resurse limitate, dar puternic lovite de pandemie. În plus, condițiile de stocare permit distribuirea mai facilă.

Studiul de fază III, pe 3.000 de persoane, a demonstrat o eficacitate de peste 90% împotriva bolii simptomatice determinată de varianta ancestrală SARS-CoV-2, iar împotriva variantei Delta a demonstrat o eficacitate 80%. Mai mult, datele obținute în urma monitorizării subiecților din studiile de fază II, au arătat o persistență ridicată a răspunsului imun și o scădere de sub 30% a nivelului de anticorpi neutralizanți la 6 luni de la a doua doză, în comparație cu scăderea mai mare observată la majoritatea vaccinurilor.

Biological E. Limited intenționează producă 75 de milioane de doze pe lună, anticipând peste 100 de milioane de doze pe lună începând cu februarie 2022. Aceste capacități vor permite companiei din Hyderabad să livreze 300 de milioane de doze, așa cum a promis Guvernului Indiei

  • CDC: COVID-19 provoacă foarte rar decese în rândul adulților vaccinați cu schema primară

Un nou studiu publicat în Raportul săptămânal furnizat de Centers for Disease Control and Prevention din Statele Unite, efectuat pe un număr de peste 1,2 milioane de adulți vaccinați cu schema primară (2 doze din vaccinurile tip ARNm sau o doză de vaccin Johnson&Johnson) între decembrie 2020 și octombrie 2021, arată că decesul cauzat de Covid-19 este foarte rar în rândul acestora.

  • Aproximativ 2.200 au făcut Covid-19 (18 cazuri la 10.000 persoane vaccinate);
  • Dintre aceștia, 189 au făcut o formă severă;
  • Iar 36 au decedat ca urmare a complicațiilor (0,3 cazuri la 10.000 persoane vaccinate).

Riscul de a face o formă severă a fost mai mare la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și la cei imunocompromiși. Acest risc a fost mai mare și la persoanele cu oricare dintre următoarele afecțiuni preexistente: boli pulmonare, boli hepatice, boală cronică renală, boli neurologice, diabet sau boli cardiovasculare.

Mai mult, analiza arată că toți adulții cu forme severe COVID-19 post-vaccinare au avut cel puțin un factor de risc, iar 78% dintre cei care au decedat au avut patru sau mai mulți factori de risc.

  • CDC: Riscul copiilor și adolescenților, infectați cu SARS-CoV-2, de a dezvolta diabet este mai mare decât în cazul altor infecții respiratorii

Infecția cu SARS-CoV-2 este asociată cu agravarea diabetului, iar persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de COVID-19 sever. Însă infecția cu SARS-CoV-2 poate induce și diabet diagnosticat de novo, conform unui nou raport CDC care a inclus cazuri de Covid-19 din perioada iunie 2020 – iulie 2021, cu vârste de sub 18 ani

Copiii și adolescenții au avut o probabilitate mai ridicată de a fi diagnosticați cu diabet zaharat la 30 de zile după infecția Covid-19, comparativ cu cei fără COVID-19 și cu cei care au trecut prin alte infecții respiratorii. Rezultatele studiului arată importanța vaccinării categoriilor eligibile din acest interval de vârstă. De asemenea, CDC recomandă screeningul simptomelor de diabet zaharat la persoanele de sub 18 ani, care au un istoric de infecție cu SARS-CoV-2. 

Accesează Esențial Covid-19 pentru detalii.