Site icon Raportul de gardă

Pentru generația noastră, a început Misiunea Cancer

Promulgată astăzi de Președintele Klaus Iohannis, Legea Planului Național pentru Controlul Cancerului stabilește cu adevărat o bornă istorică. Nu sunt vorbe mari.

Nu ne vom mai întoarce niciodată la ce a fost înainte. Mai greu sau mai ușor, avem un singur sens: înainte, prin implementarea legii. Nu există altă opțiune.

Planul reprezintă deopotrivă un model de leadership în sănătate, de bune practici în colaborarea dintre mediul public și societatea civilă, un model de inovație în construcția legislativă și, poate mai puțin vizibil, reprezintă un model de reziliență și diplomație.

De astăzi, putem spune că se poate și la noi.

Se poate să facem lucrurile bine, la nivel european: Planul nostru este corelat nu doar cu Planul European, ci și cu Misiunea de Cercetare asupra Cancerului. România este prima țară din Uniunea Europeană care are un Plan corelat cu ambele inițiative din plan european.

De aceea, nu vorbim astăzi despre o lege ca oricare alta, ci de o lege ale cărei prevederi se vor aplica în corelație și cu viteza evoluțiior din Europa.

Astfel, vom avea șansa reală de a reduce, în sfârșit, decalajul față de statele din Vest.

Nu vom mai fi simpli follower-i, ca până acum, ci avem șansa de a acționa umăr la umăr cu ceilalți în implementarea bunelor practici și a inovațiilor în prevenția, screening-ul, diagnosticul, tratamentul și calitatea vieți bolnavului cu cancer.

Nu va fi ușor, dar nici mai greu decât ne-a fost, ca societate, până astăzi. Costul socio-economic al cancerului este de 3% din PIB, iar jumătate dintre cei diagnosticați sunt de vârstă activă.

Cu siguranță, este un model ne-etic și ne-sustenabil, pe care Planul promulgat astăzi îl poate transforma radical, aplicând mai departe același model de colaborare.

Pentru generația noastră, a început Misiunea Cancer.


Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și:

Exit mobile version