Legea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, promulgată astăzi de Președintele României

  • Acces la inovație
  • OncologieZiua de 2 noiembrie 2022 a marcat un nou moment istoric în domeniul oncologiei din România – promulgarea Legii prin care aprobă Planul Național de Prevenire și Combaterea Cancerului. Mai puțin de 11 luni de când Planul a fost lansat (19 ianuarie 2022), Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la Palatul Cotroceni, promulgarea Legii care creează cadrul de implementare al PNPCC:

„Știința și tehnologiile de ultimă oră transformă cancerul într-o boală care poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovații ale prezentului. Prin legea promulgată astăzi, transpunem în practică dreptul fundamental la sănătate.”

Principalele mesaje transmise de Președintele României:

abonare
  • Nevoia de colaborare a tuturor actorilor implicați
  • Nevoia de a trece dincolo de managementul clinic și a integra toți determinanții sănătății
  • Nevoia de a avea o politică unitară de prevenție și educație pentru sănătate
  • Recunoașterea meritelor și rolului esențial al societății civile în creșterea nivelului de alfabetizare în sănătate
  • Nevoia de comunicare și acces la informație corectă științific și validă, pentru a ghida pacienții
  • Utilizarea oportunităților și resurselor din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru domeniul sănătății și cancerului

„Mă bucur să constat că interesul pacientului a fost prioritar. Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte vreodată o miză electorală. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate. (…) Momentul de astăzi este un foarte bun exemplu că eforturile susținute duc la punerea în practică a angajamentelor asumate. (…) În ceea ce privește aplicarea Planului Național pentru Prevenirea și Combaterea Cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală, dar și al celor care astăzi se confruntă cu acest diagnostic.”

Anul 2022 a fost marcat de reușite legislative strategice în lupta împotriva cancerului din România; începând cu Lansarea PNPCC (19 ianuarie) și votarea lui în Senat (21 septembrie) și Camera Deputaților (19 octombrie), și continuând cu o serie de proiecte complementare, precum lansarea dezbaterilor pe marginea Legii Medicinei Personalizate (13 octombrie), inițierea propunerii legislative privind Dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer (15 iunie), stabilirea Zilei Naționale a Supraviețuitorului de Cancer (5 iunie) și așa mai departe.

Citește și: