Atingerea greutății normale înainte de vârsta de 18 ani reduce riscul apariției diabetului tip 2 la bărbați

  • Health literacyBăieții supraponderali care ating o greutate normală înainte de maturitate prezintă un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. Rezultatele unui studiu recent prezentat la Congresul Asociației Americane de Diabet arată modul în care combaterea obezității infantile reduce riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2.

Diabet de tip 2

Potrivit studiului intitulat „Poate Riscul de Dezvoltare al Diabetului de Tip 2 Fi Redus Dacă Se Revine La o Greutate Normală Înainte de Vârsta Maturității?”, bărbații care au atins o greutate normală înainte să ajungă la maturitate au șanse la fel de mici să dezvolte diabet de tip 2 ca și cei care nu au suferit niciodată de obezitate.

abonare

Obezitatea infantilă este de obicei asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2 la maturitate. Pentru a determina cum influențează pierderea în greutate acest risc, s-au analizat datele medicale a 62,565 de bărbați când aceștia aveau vârsta de 7 ani, apoi la 17-26 de ani.

6.710 dintre bărbații incluși în studiu au fost diagnosticați cu diabet după vârsta de 30 de ani, iar 40% dintre participanți au fost supraponderali atât în timpul copilăriei, cât și la maturitate. Bărbații care au atins o greutate normală înainte de maturitate prezentau un risc de apariție a diabetului comparabil cu cel al bărbaților care nu au fost supraponderali niciodată. Pe de altă parte, bărbații supraponderali aveau șanse de trei ori mai mari să sufere de diabet de tip 2, în comparație cu cei care au ajuns la o greutate normală înainte de 18 ani.

 „Aceste rezultate sugerează că efectele adverse ale obezității infantile pot fi eliminate”, a declarat dr. Lise G. Bjerregaard, principalul autor al studiului. „Ne așteptam ca băieții supraponderali care au ajuns la o greutate normală înainte de 18 ani să aibă un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2. Cu toate acestea, am fost plăcut surprinși când am descoperit că atingerea unei greutăți normale înainte de maturitate are ca rezultat același risc de a dezvolta diabet ca al unei persoane care nu a fost niciodată supraponderală.”

Diabetul de tip 2 este o afecțiune caracterizată prin prezența unui nivel ridicat de glucoză în sânge. Boala poate fi cauzată de nivelul redus al insulinei sau de inabilitatea corpului de a folosi insulina în mod eficient. Diabetul de tip 2 este cel mai des întâlnit în cazul adulților de vârstă mijlocie, dar poate apărea și în cazul tinerilor.

„Studiul nostru subliniază nevoia de a normaliza greutatea copiilor înainte ca aceștia să ajungă la maturitate”, explică Bjerregaard. „Prevenirea și tratarea obezității în rândul copiilor ar trebui să fie o prioritate în multe țări ale lumii, în special acolo unde aceasta este des întâlnită, iar cazurile de diabet de tip 2 sunt în creștere”.

Studiul face parte din proiectul DynaHEALTH și a primit finanțare prin programul European Commission’s Horizon 2020.

Sursa foto: wikipedia.org