#ILC2019. Combinația elbasvir/grazoprevir pentru hepatita C, eficientă chiar și la pacienți dificil de tratat, cu istoric de utilizare de droguri injectabile

  • Health literacyDate din viața reală obținute în cadrul a două studii desfășurate în Germania și SUA confirmă rate ridicate de răspuns virusologic susținut (RVS) pentru combinația elbasvir/grazoprevir (EBV/GZR),  la pacienții infectați cu virus hepatitic C (VHC) genotipul 1, care utilizează droguri injectabile sau primesc tratament de substituție cu opioide (OST). Rezultatele acestora au fost detaliate în cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, desfășurat la Viena.

Consumatorii de droguri injectabile și cei care primesc terapie de substituție pentru tratamentul dependenței de opiacee reprezintă populații dificil de tratat, cu o complianță scăzută la terapii cu antivirale cu acțiune directă (DAA).

abonare

Ratele de răspuns virusologic susținut au fost analizate pentru cele 3 categorii de pacienți din registrului de Hepatită C din Germania, obținându-se următoarele date:

  • 98,6% – pacienții care nu au fost consumatori de droguri injectabile
  • 98,4% – pacienții care utilizează droguri injectabile si primesc tratament substitutiv cu opioide
  • 95,7% – pacienții care au utilizat/utilizează droguri injectabile si nu primesc tratament substitutiv cu opioide

Semnificație statistică s-a obținut doar între primele două categorii.

În ceea ce privește rezultatele raportate de studiul din SUA, ratele de RVS au fost între 94-98% pentru toate cele trei categorii de participanți, chiar și în cazul celor cu viremii inițiale mari ( > 800 000 IU/mL).

“În trecut, tratamentul cu DAA pentru infecția cu VHC a fost controversat în ceea ce privește pacienții care încă utilizau droguri injectabile, însă aceste date arată că se pot atinge rate foarte bune de RVS în clinică chiar și pentru acești pacienți” explică Dr. Stefan Christensen, autorul studiului efectuat în Germania.

Utilizatorii de droguri injectabile au un risc crescut de a se infecta cu VHC. La nivel global, prevalența hepatitei cu virus C este de aproximativ 60-80% în rândul acestei populații. O parte dintre consumatorii cronici primesc terapie de substituție cu opiode, fapt ce a redus cu 50% rata de infectare cu VHC.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: