#ILC2019: Combinația glecaprevir/pibrentasvir, eficientă și sigură în tratamentul hepatitei C, conform studiilor bazate pe date din viața reală

  • Acces la inovație



Combinația de medicamente glecaprevir/pibrentasvir este aprobată în Uniunea Europeană pentru tratamentul infecției cu virus hepatitic C (VHC). În cadrul Congresului Internațional de Hepatologie 2019, au fost însă publicate date din practica medicală zilnică, care confirmă eficacitatea și siguranța acestei terapii.

Rezultatele tratamentului în hepatita virală cu virus C

Au fost analizate datele din două registre de pacienți cu infecție VHC din Statele Unite ale Americii și din Germania, care au primit terapie antivirală glecaprevir/pibrentasvir.

abonare

Studiul desfășurat în Germania a implicat 1.698 de pacienți din registrul național al pacienților cu hepatită C. La 12 săptămâni după administrarea tratamentului, 97% dintre pacienți au prezentat răspuns virusologic susținut (virusul hepatitic C nu poate fi depistat prin analiza serologică- ceea ce semnifică eliminarea infecției din organism).

În cazul celor 1.131 de pacienți din SUA care au primit acest tratament, 93% au prezentat răspuns virusologic susținut.  

Provocările reale din practica medicală

Tratamentul acestor pacienți a condus la observarea provocărilor specifice practicii medicale, care nu apar în studiile clinice. O proporție semnificativă dintre pacienți primesc terapie substitutivă opioidă (tratamentul adicției opioide), prezintă dependență de alcool sau alte substanțe psihoactive, prezintă coinfecție HIV sau comorbidități psihiatrice:

  • 26% dintre pacienți primesc substituție opioidă;
  • 3% consumă substanțe psihoactive in mod uzual;
  • 6% prezintă consum excesiv de alcool;
  • 15% dintre pacienți prezintă comorbidități psihiatrice.

Toate aceste comorbidități ale pacienților sunt frecvent întâlnite în practica zilnică, însă în trecut erau considerate motive pentru a refuza tratamentul. Conform studiului nostru, combinația terapeutică este sigură și eficientă, și a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții pentru numeroși pacienți, afirmă Prof. Markus Cornberg de la Universitatea de Medicină din Hanovra, Germania.

În cadrul studiului din SUA au fost descriși factorii de risc care pot conduce la un răspuns slab la tratament (lipsa răspunsului virusologic susținut):

  • Ciroză hepatică;
  • Antecedente de tratament al VHC cu alte substanțe active, fără răspuns satisfăcător;
  • Încărcare virală ridicată (cantitate ridicată de virusuri, care nu pot fi eradicate în totalitate de tratament).

Despre combinația de medicamente glecaprevir/pibrentasvir

Combinația terapeutică glecaprevir/pibrentasvir este aprobată pentru tratamentul hepatitei virale cu virus C în Uniunea Europeană și în Statele Unite ale Americii, sub denumirea comercială Maviret.

Cele două molecule au efecte diferite asupra virusului C: glecaprevir inhibă proteinele NS3 și NS4A, iar pibrentasvir inhibă proteina NS5A, toate având roluri importante în replicarea virusului.

Puteți citi cele mai importante noutăți din domeniul hepatologiei, de la Congresul Asociației Americane pentru Studiul Ficatului 2018, aici.

Citește și: