INTERVIU. Prof. Dr. Michael Houghton: “Dacă aș fi purtător al virusului hepatitic C astăzi, aș vrea să fiu tratat imediat și fără interferon”

  • Eliminare Hepatita C



La un sfert de secol de la descoperire, asistăm la un alt moment de răscruce în istoria virusului hepatitic C, momentul în care infecția a devenit curabilă. Ceea ce au visat și au sperat cercetători ca dr. Michael Houghton a devenit, în sfârșit, realitate. Din ce în ce mai multe medicamente de nouă generație sunt pe piață și din ce în ce mai multe state au început să lucreze la planuri multi-anuale pentru eliminarea hepatitei C. Profesorul Houghton, cel care în anul 1989 a descoperit virusul hepatitic C, explică particularitățile infecției cu acest virus și atrage atenția asupra importanței instituirii rapide a tratamentului potrivit pentru toți pacienții.

  • Vă așteptați ca, după 26 de ani de la momentul în care ați descoperit virusul C, să avem la dispoziție tratamente eficiente împotriva acestuia?

Am crezut că va dura mai puțin să descoperim medicamente împotriva virusului hepatitic C. Atunci, în ’89, credeam că va fi vorba de 10 sau 15 ani. Ne-a luat 25 de ani. Acest lucru s-a întâmplat pentru că multe medicamente eficiente împotriva virusului aveau efecte toxice asupra oamenilor. A durat atât nu din cauza lipsei de activitate antivirală, ci din cauza reacțiilor adverse toxice.

abonare
  • Care sunt particularitățile care fac din infecția cu virusul hepatitic C o problemă atât de gravă de sănătate, impunând tratamentul?

Virusurile evoluează împreună cu gazda lor. Multe virusuri determină infecții acute, după care organismul gazdă reușește să le eradicheze. Dar unele virusuri s-au adaptat atât de bine la gazda lor, prin mutații genetice, încât pot supraviețui pe durata vieții pacientului. HIV și virusul hepatitic C sunt asemenea exemple.

Din punctul meu de vedere, virusul hepatitic C este cel mai ingenios deoarece, în timp ce HIV supraviețuiește integrându-se în genomul gazdei, virusul C, care este un virus ARN, nu se integrează în genom. Pentru a supraviețui dispune de o serie de mecanisme foarte ingenioase. Inhibă răspunsul imunitar al gazdei, ajunge în părți ale corpului care sunt protejate de răspunsul imun și, cu siguranță, există și mecanisme pe care nu am reușit, încă, să le înțelegem.

Profesorul Houghton adaugă acestora și particularitățile care țin de bagajul genetic al fiecărui individ. Persoane infectate cu același virus dezvoltă simptome diferite, în funcție de răspunsul imun. Aproximativ un sfert dintre pacienți prezintă un răspuns imun suficient de bun încât să permită eliminarea virusului.

“Genomul uman va decide, de fapt, dacă infecția cu virusul hepatitic C va determina o boală gravă sau nu. Una dintre principalele provocări cu care ne confruntăm este să identificăm pacienții care vor dezvolta cel mai repede boli hepatice severe.” – Prof. Michael Houghton

  •  Cum putem identifica pacienții cu risc de boală severă a ficatului?

În urmă cu câțiva ani, s-a făcut o descoperire importantă: un tip de interferon de tip lambda, codificat de gena Il28B, joacă un rol cheie în răspunsul organismului la infecția cu virusul hepatitic C. Dacă ai o serie de multații la nivelul IL28B ai șanse mai mari să te vindeci spontan, sau dacă devii purtător, ai șanse mai mari de eradicare a virusului cu tratament.

“Putem, deci, să presupunem că genele joacă un rol foarte important în evoluția bolii și răspunsul la terapie, dar nu avem toate răspunsurile. Cred că este foarte important să tratăm, cu noile medicamente pe care le avem la dispoziție, toți purtătorii infectați, cât mai repede cu putință.”– Prof. Michael Houghton

Economic aceasta este o provocare enormă pentru toate sistemele de sănătate ale lumii, dar, dacă nu tratăm decât persoanele cu boală de ficat severă, le vom împiedica pe acestea să moară din cauza virusului, dar alți indivizi care sunt purtători vor dezvolta boli severe ale ficatului în timp ce așteaptă tratamentul. Deci, este foarte important ca toți purtătorii de virus C să primească tratamentul, cât mai rapid.

  • Hepatita C este rezultatul interacțiunii dintre genom și virus. Având în vedere că există mai multe subgrupuri ale virusului hepatitic C, putem considera că este vorba nu de un singur virus, ci de mai multe, cu comportament particular?

Virusul hepatitic C este foarte heterogen, predispus la mutații, se schimbă constant. Din această perspectivă, virusul hepatitic C este de două ori mai predispus la mutații decât HIV și aceasta este una dintre cauzele persistenței virusului. Suferă mutații și se adaptează permanent pentru a se proteja de acțiunea sistemului imunitar. Din fericire, deși există diferențe din punct de vedere al prognosticului bolii de ficat în funcție de genotipul virusului, medicamentele care sunt deja pe piață și cele care se află în curs de dezvoltare vor fi active împotriva majorității genotipurilor și vor putea să prevină toate afecțiunile pe care le cauzează virusul hepatitic C.

  • Ne putem aștepta în următorii ani la o perspectivă mai personalizată a infecției cu VHC, pe baza genotipului?

Va fi dificil de personalizat tratamentul hepatitei C, pentru că nu știm prea multe lucruri despre toate genele umane necesare pentru a prezice răspunsul la medicamente. Așa că, deși uneori s-ar putea să ne reușească, inevitabil în alte cazuri ne vom înșela. Este greu de prezis la pacienții care au o formă blândă de boală în prezent, cum va fi peste 2 sau 3 ani, dacă rămân netratați.

“Nu avem suficiente cunoștințe ca să ne permitem să selectăm pacienții care nu au nevoie de tratament. Putem prezice că majoritatea pacienților cu forme blânde de boală, probabil, vor fi bine, dacă rămân netratați, dar este vorba de o marjă de eroare mare. Cu siguranță, eu dacă aș fi purtător al virusului hepatitic C astăzi, aș vrea să fiu tratat imediat.”– Prof. Michael Houghton

  • Deci, prioritatea va fi să tratăm toți pacienții acum?

Aceasta este prioritatea. Este o povară imensă pentru toate sistemele de sănătate, dar cred că și companiile de medicamente trebuie să producă o cantitate mai mare, trebuie să existe negocieri între guverne și companiile de medicamente pentru a găsi o cale mai ieftină de a trata toți pacienții.

“Este periculos să avem un plan în care să tratezi doar pacienți cu afectare gravă a ficatului. Este un început bun, dar foarte rapid trebuie să se extindă la toți pacienții purtători ai virusului.”– Prof. Michael Houghton

  • Cum rămâne cu țările cu buget de sănătate modest? Ce măsuri trebuie luate când tratamentul tuturor pacienților infectați cu virusul hepatitic C nu este sustenabil?

În țări în care trebuie să fii selectiv cui administrezi medicamentul, are logică să tratezi întâi pacienții cu fibroză hepatică avansată, deoarece fibroza este un indicator bun al bolii severe de ficat. Însă, cât de repede, trebuie găsit un mecanism prin care să fie tratați toți purtătorii, deoarece un pacient care este sănătos în prezent, peste 3 ani ar putea avea cancer hepatic dacă rămâne netratat. Deci, prioritizarea terapiei medicamentoase este o strategie rezonabilă pentru viitorul apropiat dar, foarte repede, medicamentele trebuie să fie accesibile tuturor purtătorilor.

Interviul cu profesorul Michael Houghton poate fi urmărit aici:

Aici găsiți interviul în care profesorul Houghton povestește cum a descoperit virusul hepatitic C.

Pentru mai multe informații despre campania Eliminarea Hepatitei C, accesați noua secțiune de pe Raportul de Gardă aici.