Brevetele care transformă iPhone într-un performant “cabinet” medical: măsoară tensiunea, face EKG și determină grăsimea din organism

  • Medicina digitală



Folosindu-se numai de camera frontală, senzorul de lumină și de cel de proximitate, iPhone-ul de generație viitoare va putea fi utilizat pentru măsurarea diferiților parametrii și stării de sănătate de către fiecare persoană în parte, fără a fi nevoie să se deplaseze la spital. 

U.S. Patent and Trademark Office a garantat companiei Apple 50 de noi brevete, multe dintre ele făcând referire la domeniul medical. Apple dorește dezvoltarea unui telefon mobil ce obține, prelucrează și procesează date medicale. Cantitatea de informații care va fi stocată și procesată este foarte mare, iar folosindu-se numai camera frontală și senzorii de proximitate se vor putea face înregistrări pentru determinarea oxigenului din sânge, pulsului, a numărului de respirații pe minut etc.

abonare
În prima figură degetul este plasat pe senzorul camerei frontale, în timp ce în a doua figură este prezentat procesul și progresul scanării și preluării datelor. Imagine originală: http://www.patentlyapple.com

Mecanismul de funcționare este relativ simplu: persoana își plasează degetul pe o anumită suprafață a device-ului, iar acesta va utiliza unul sau mai mulți senzori ai camerei sau de proximitate, pentru a emite lumină spre el. O parte din această lumină se va reflecta pe suprafața degetului și va fi captată de unul sau mai mulți senzori ai camerei și de proximitate. Pe baza luminii obținute de către senzor, datele vor fi procesate și prelucrate și va fi afișat un rezultat.

Această figură prezintă datele procesate, rezultatele din urma scanării. Imagine originală: http://www.patentlyapple.com

Pe lângă măsurarea acestor parametri, device-ul va putea fi utilizat și pentru determinarea cantității de grăsime din organism. De asemenea, va putea juca și rolul unui electrocardiograf, fiind capabil să reproducă o electrocardiogramă în urma procesării semnalelor măsurate.

În plus, Apple dorește să implementeze în următoarele device-uri un nou sistem de identificare a amprentei,  bazat pe tehnologia impulsurilor acustice și capabil să înlocuiască actualul sistem Touch ID. Astfel va putea servi nu numai drept metodă de identificare a utilizatorului, ci și în alte aplicații precum cele medicale, de monitorizare a sănătății.

Astfel, în viitorul apropiat, utilizatorii de iPhone vor fi capabili să-și monitorizeze parametrii vitali, acasă, printr-un simplu gest. Acest lucru revoluționează întreaga percepție a populației cu privire la obținerea informațiilor despre starea lor de sănătate, care acum în mod obișnuit se realizează în centre specializate.