STUDIU. Jardiance (empagliflozin) scade mortalitatea de cauză cardiovasculară în diabetul zaharat de tip 2, independent de asocierea cu metformin sau sulfoniluree

  • Acces la inovațieLa pacienții cu diabet zaharat de tip 2 și boală cardiovasculară pre-existentă, adminstrarea de empagliflozin (Jardiance) a redus riscul de deces de cauză cardiovasculară  independent de nivelurile glicemiei de la inceputul studiului sau de asocierea unor antidiabetice precum metforminul sau sulfornilureea. Datele provin din trei analize recente ale studiului EMPA-REG OUTCOME prezentate de Boehringer Ingelheim și Eli Lilly cu ocazia Adunării Anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD – European Association for the Study of Diabetes) din Lisabona, Portugalia.

Principalele rezultate ale studiului:

abonare
  • reducere cu 14% a evenimentelor cardiovasculare
  • reducere cu 38% a riscului de deces de etiologie cardiovasculară
  • reducere cu 32% a rate generale de deces
  • reducerea cu 35% a spitalizărilor din cauza insuficienței cardiace;
Sursa foto – Jardiance

EMPA-REG OUTCOME este un studiu clinic, dublu-orb, randomizat, multicentric, care a inclus peste 7.000 de persoane din 42 de țări cu diabet zaharat de tip 2 și risc înalt de evenimente cardiovasculare, iar primele rezultate au fost publicate în 2015 în New England Journal of Medicine.

La momentul includerii în studiu, pacienții au fost împărțiți în patru grupuri în funcție de valorile hemoglobinei glicozilate (valori ale HbA1c < 7,0%, de la 7,0% la <8,0%, de la 8,0% la <9,0% și 9,0%). Analizele prezentate anul acesta au demonstrat reducerea riscului de deces de etiologie cardiovasculară în comparație cu placebo, indiferent dacă controlul glicemiei s-a îmbunătățit sau nu în urma includerii în studiu (măsurată ca o reducere a nivelului HbA1c ≥ 0,5% în săptămâna 12).

Efectul cardioprotector al medicamentului s-a observat la pacienții care suferă de diabet de mult timp, cu boală avansată și care au istoric îndelungat de afectare cardiovasculară.

Rata deceselor de etiologie cardiovasculară a fost scăzută și atunci când Jardiance a fost adăugat pe lista medicamentelor antidiabetice de linia întâi și a doua, ca metforminul sau sulfonilureea.

„Acum că avem o nouă opțiune pentru reducerea riscului de deces de etiologie cardiovasculară pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, ne străduim să înțelegem mai bine dacă există diferențe în modul în care pacienții pot beneficia de acest lucru”, a declarat prof. univ. Silvio Inzucchi, de la Secția de endocrinologie a Facultății de Medicină din Yale, New Haven,

De asemnea, Jardiance este primul medicament pentru tratarea diabetului care a avut efect semnificativ asupra menținerii funcție renale (exprimată prin rata de filtrare glomerulară – RFG), dar nu este singurul. Medicamentul reduce riscul de afectare renală cu 39% la bolnavii cu DZ și boală cardiovasculară. S-a demonstrat o reducere cu 55% a incidenței terapiei prin dializă la acești pacienți.

Empagliflozin este un inhibitor al co-transportorul de sodiu-glucoză (sodium glucose co-transporter-2 – SGLT-2). Acest co-transportor se afla în tubulii proximali ai nefronului, unde unde 90% din glucoză este reabsorbită în sânge. Blocarea SGLT-2 determină scăderea glicemiei prin creșterea excreției glucozei. Efectul pozitiv asupra riscului cardiovascular se explică prin faptul că pe lângă glicozurie, medicamentul crește și excreția sodiului și determină diureză osmotică, ceea ce are ca rezultat scăderea încărcării cu fluide a sistemului circulator.

Sursa foto – Jardiance

Mai multe informații de la congresul EADS2017 – aici