JAVELIN: programul de studii clinice cu imunoterapia Bavencio (avelumab)

 • Carcinom celule MerkelAvelumab (Bavencio) este un tratament inovator, dezvoltat de Merck în colaborare cu Pfizer, care ajută sistemul imun să lupte împotriva cancerului. Primul studiu clinic care a implicat avelumab a demonstrat efecte pozitive în tratamentul carcinomului cu celule Merkel, ceea ce a dus la aprobarea acestei imunoterapii în SUA și în UE. Totuși, această moleculă inovatoare nu a atins maximul de potențial: numeroase alte tipuri de cancer sunt investigate în trialuri clinice, reunite în programul JAVELIN („suliță” în limba engleză).

Prin programul JAVELIN, Bavencio (avelumab) „țintește” o serie de cancere greu de tratat. Sursa foto Merck

Carcinomul cu celule Merkel

Studiul JAVELIN Merkel 200, pe baza căruia a fost aprobat avelumab în tratamentul acestei boli, este un studiu de fază II care evaluează siguranța și eficacitatea avelumab în carcinomul cu celule Merkel metastatic.

abonare

Acest studiu a urmărit inițial 88 de pacienți cu carcinom cu celule Merkel în stadiu metastatic, a căror boală nu a răspuns la tratamentul chimioterapic. În urma tratamentului cu Bavencio, 31.8% dintre pacienți au răspuns, astfel:

 • 9% dintre pacienți au avut răspuns complet – definit ca dispariția leziunilor tumorale si metastatice;
 • 23% dintre pacienți au răspuns parțial la tratament – leziunile au scăzut în dimensiuni cu minim 30%;
 • 92% dintre răspunsurile la tratament au avut o durată de minimum 6 luni;
 • 5% din pacienți au prezentat reacții adverse la tratament de grad 3 (severe);
 • Niciun pacient nu a prezentat reacții adverse amenințătoare de viață sau deces.
Sursa foto Merck

Cancerele solide

Avelumab este implicat într-o serie de studii ce urmăresc diferite tipuri de cancere solide:

JAVELIN Solid Tumor

Acest studiu de fază I implică grupuri de pacienți cu diverse tumori și urmărește eficacitatea diferitelor doze de avelumab.

FDA a aprobat Bavencio (avelumab) pentru tratamentul uroteliomului avansat local sau metastatic, refractar, sau care a recidivat în urma chimioterapiei cu compuși de platină, în urma rezultatelor acestui studiu:

 • 18.2% din pacienți au prezentat răspuns obiectiv la tratament;
 • 19.1% dintre tumorile evaluate nu a evoluat timp de 48 săptămâni;
 • Perioada de supraviețuire medie este de 13.7 luni;

Rezultatele publicate în urma analizei pacienților tratați cu avelumab pentru cancer pulmonar non-microcelular au fost următoarele:

 • 50% dintre pacienți au ținut boala sub control, astfel:
 • 12% dintre tumori au prezentat răspuns complet sau parțial la tratament;
 • 38% dintre tumori au rămas stabile.

Și în cohorta de pacienți cu cancer urotelial metastatic (care nu răspunde la chimioterapia cu compuși de platină) au fost observate rezultate promițătoare:

 • O perioadă medie de lipsă de progresie a bolii de 6.6 săptămâni;
 • Supraviețuire medie de 7.4 luni;
 • 54.9% din pacienți au supraviețuit la 6 luni.

Rezultate pozitive a avut avelumab și în tratamentul mezoteliomului nerezecabil, care nu răspunde la chimioterapia cu compuși de platină:

 • 56.6% dintre pacienți au ținut boala sub control;
 • 9.4% dintre pacienți au avut răspuns obiectiv la tratament;
 • Tumora si-a încetat progresia o perioadă medie de 17.1 săptămâni.

Avelumab a fost investigat drept tratament de menținere sau de a doua linie pentru cancerul gastric:

 • Ca tratament de a doua linie, avelumab a dus la o rată de control a bolii de 29% și a stopat progresia tumorii o perioadă medie de 6 săptămâni;
 • Ca tratament de mentenanță, avelumab a dus la o rată de control a bolii de 57.3% și a stopat progresia tumorii o perioadă medie de 12 săptămâni;

Carcinomul adrenocortical metastatic, o neoplazie rară cu opțiuni terapeutice limitate, a beneficiat de tratament cu avelumab de a doua linie:

 • 36.8% dintre pacienți au ținut boala sub control;
 • Tumora si-a încetat progresia o perioadă medie de 7.6 săptămâni;

Pacientele cu cancer ovarian avansat, care nu au răspuns la mai multe linii de chimioterapii, au avut următoarele răspunsuri la avelumab:

 • 9.7% dintre paciente au avut răspuns obiectiv la tratament;
 • 54% dintre paciente au ținut boala sub control;
 • Tumora si-a încetat progresia o perioadă medie de 11.3 săptămâni;

JAVELIN Solid Tumor JPN

Acest studiu de fază I vizează pacienții din Japonia cu cancer gastric și își propune să determine doza eficientă de avelumab pentru stadiul avansat local sau metastatic de boală.

JAVELIN Medley

Acest studiu de fază Ib/II își propune să investigheze siguranța și eficacitatea combinațiilor de avelumab și alte molecule cu activitate antitumorală, dezvoltate de Pfizer, precum utomilumab, la pacienți cu diferite neoplazii: de plamân, melanom, de sân triplu-negativ, de stomac, de cap și gât, de colon, stomac, ovar.

Cancerul gastric

Inhibitorul de PD-L1 avelumab este investigat în două sudii clinice care implică adenocarcinomul gastric sau de joncțiune esogastrică nerezecabil, avansat local sau metastatic:

JAVELIN Gastric 300

Acest studiu de fază III compară supraviețuirea pacienților ce primesc tratament de a treia linie: avelumab sau chimioterapie.

Nu există un standard terapeutic pentru cancerul gastric ce nu a răspuns la două linii de tratament. Acest studiu nu a relevat o îmbunătățire a supraviețuirii sub tratamentul cu avelumab, comparat cu chimioterapia, în ceea ce privește supraviețuirea globală.

JAVELIN Gastric 100

Avelumab este investigat drept potențial tratament de întreținere după chimioterapie de inducție pentru cancerul gastric.

Cancerul pulmonar

Mai multe studii urmăresc efectele avelumab în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular în stadiu metastatic:

JAVELIN Lung 100

Acest studiu de fază III investighează avelumab drept tratament de primă linie, comparativ cu chimioterapia care implică compuși de platină. Pacienții sunt selectați dacă tumora este PD-L1 pozitivă.

JAVELIN Lung 101

Acest studiu este în faza Ib/II și evaluează profilul de siguranță și eficacitate a combinației între avelumab și un inhibitor de ALK/ROS-1 (crizotinib ori PF-06463922 – ambele molecule dezvoltate de Pfizer).

JAVELIN Lung 200

Acest studiu de fază III compară două tratamente de a doua linie: avelumab și docetaxel, în ceea ce privește supraviețuirea globală a a pacientului.

Cancerul de cap și gât

Studiu JAVELIN Head and Neck 100

Acest trial de fază III evaluează carcinomul cu celule scuamoase ale capului și gâtului, avansat local. Pacienții sunt randomizați în cele două brațe ale studiului: chimioradioterapie (tratamentul standard de primă intenție în acest stadiu al bolii), combinată cu avelumab sau cu un placebo.

Cancerul renal

JAVELIN Renal 100

Acest studiu de fază Ib își propune să determine doza optimă pentru combinația de avelumab și axitinib. După aproximativ 25 de săptămâni de tratament, s-a observat o rată de răspuns obiectivă de 54,5% din pacienți.

JAVELIN Renal 101

Acest studiu este mai avansat (faza III) și vizează eficiența avelumab ca tratament de primă linie pentru carcinomul renal avansat, în combinație cu axitinib sau sunitinib.

Carcinomul urotelial

JAVELIN Bladder 100

Acesta este un studiu de de fază III, care evaluează supraviețuirea pacienților cu cancer urotelial metastatic, care au primit chimioterapie și primesc avelumab drept tratament de mentenanță.

Cancerul ovarian

JAVELIN Ovarian 100

Acest studiu de fază III compară eficiența și siguranța a trei posibile linii de terapie de mentenanță a cancerului ovarian avansat local sau metastatic (în urma chimioterapiei de primă linie): avelumab, avelumab și carboplatin/paclitaxel sau doar urmărire.

JAVELIN Ovarian 200

Acest studiu de fază trei își propune să demonstreze dacă avelumab (singur sau împreună cu doxorubicină) este mai eficient decât doxorubicina în tratamentul cancerului ovarian care nu răspunde la chimioterapie cu compuși de platină.

Cancere ale sângelui

JAVELIN Hodgkin

Acest studiu în faza Ib evaluează siguranța și eficiența monoterapiei cu avelumab în limfomul Hodgkin clasic, care a recidivat în urma tratamentului de transplant de celule stem hematopoietice sau nu este eligibil pentru acesta.

JAVELIN DLBCL

Acest studiu implică două componente, de fază Ib și III, care investighează diferite combinații care implică avelumab în tratamentul limfomului difuz cu celule B mari refractar, sau care a recidivat în urma tratamentului de primă linie.