Site icon Raportul de gardă

Lansarea campaniei „Time to Act” în România: Nu lăsați pandemia Covid-19 să vă impiedice în lupta împotriva cancerului

Campania Time To Act

European Cancer Organisation - Time to act

European Cancer Organisation (ECO) a lansat, pe 11 mai, campania „Time To Act: Don’t let COVID-19 stop you from tackling Cancer”, care reprezintă un apel către autoritățile europene, către guvernele statelor membre, către personalul medical și către cetățeni pentru a se implica în combaterea acestei probleme majore de sănătate publică. Astăzi, 9 septembrie, campania a fost lansată și în România.

Evenimentul a fost moderat de Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină și membru al Comitetului de conducere al Rețelei de Inegalități din cadrul ECO, împreună cu Dr. Dégi László Csaba, Secretar executiv al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie și director în cadrul Comitetului de conducere ECO. Au participat reprezentanți ai autorităților române, de la nivelul Comisiei europene, membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și societății civile, precum și ai industriei farmaceutice.

Sunt necesare acțiuni pe mai multe planuri pentru a adresa întârzierile în materie de acces la servicii și tratamente, recâștigarea încrederii cetățenilor în sistemele de sănătate și asigurarea resurselor umane și materiale.

În deschidere, Comisarul european de sănătate, Stella Kyriakides, a transmis următorul mesaj:

EU Health Commissioner Stella Kyriakides

Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, Președintele Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României a transmis:

„Traversăm de peste un an o perioadă dificilă pentru pacienții oncologici – perioada pandemiei – când multora le-a fost teamă să se prezinte la medic (…). Și, adevărul este că, multora dintre noi, cadrele medicale, ne-a fost teamă de asemenea. Ca gineco-oncolog, am văzut, din păcate, foarte multe cazuri de cancer de col uterin pierdute – aproximativ 1 din 3 pacienți – acest cancer fiind o mare problemă de sănătate publică în România. (…) Am învățat însă și foarte multe lucruri anul acesta”.

Din Europa în România: un viitor fără cancer – combaterea cancerului în ciuda pandemiei

„Pentru mine, lupta împotriva cancerului nu se desfășoară doar la nivel UE, ci la nivel regional, în toată România (…). Tema dreptului la uitare este foarte importantă pentru mine. Accesul la îngrijire, pentru că aceasta nu este egală la nivel UE, este foarte important, iar Registrul de Inegalități UE face parte din această inițiativă. Ideea unui Institut European Oncologic Virtual este, de asemenea, foarte importantă – pentru ca toți medicii oncologi să aibă acces la aceeași curriculă”, a declarat Nicolae Ștefănuță, MEP (Renew Europe), Comisia BECA

„În ceea ce privește diferența de tratament și condiții de îngrijire (dintre România și alte state UE), autoritățile române mai au de lucru. BECA – European Beating Cancer Plan este un plan foarte bun în opinia mea. (…) Însă trebuie să fim atenți la ce facem fiecare în țara sa. Fonduri există, ele trebuie accesate și utilizate. Trebuie adoptată o poziție unitară care să reflecte necesitățile pacienților, dincolo de prevenție. Cred că Planul Național de Cancer este foarte important și trebuie să conțină recomandări clare”, a declarat Marian-Jean Marinescu, MPE (PPE), Comisia BECA.

„Pandemia a avut un impact deosebit asupra pacienților cu cancer, care au accesat mai greu serviciile medicale. Este timpul să acționăm, să nu lăsăm să se încheie pandemia pentru a merge la medic. Timpul este cel mai bun prieten al nostru. Această inițiativă este fără precedent, în opinia mea, la nivel UE. (…) Paradigma accesului la servicii medicale s-a schimbat – în acest val 4 al pandemiei nu vom mai avea spitale dedicate Covid-19, ci spitale cu acces mixt. Deși nu este neapărat meritul Ministerului Sănătății, lucrurile s-au mișcat extrem de bine în domeniul oncologic – se lucrează intens la un Plan Național de Control al Cancerului. Profităm de oportunitățile de la nivel UE”, a declarat Dr. Andrei Baciu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății

„Cancerul este el însuși o criză, pe care o cunoșteam deja. Cancerul nu trebuie să devină o pandemie ca urmare a lipsei de acțiune. Pentru România, conform INSP, în 2020, serviciile medicale în cabinetele oncologice au înregistrat scăderi dramatice. (…) Conform unui studiu al Institutului Oncologic Cluj-Napoca s-a înregistrat o scădere de aprox. 40% a trimiterilor către oncologi, 63% scădere a pacienților internați pentru radioterapie și așa mai departe. (…) Planul UE de Cancer demonstrează o mobilizare fără precedent la nivel european. Este o oportunitate fără precedent pentru combaterea inegalităților în materie de îngrijiri dintre statele UE”, a declarat Conf. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Sănătate Publică.

Vorbitorii din cadrul primei sesiuni: Nicolae Ștefănuță, Marian-Jean Marinescu, Diana Păun, Andrei Baciu

Pandemia COVID-19 și îngrijirile oncologice – provocări și acțiuni

„Am aflat că mai mult de 60% dintre pacienții oncologici din România s-au temut la fel de mult de Covid-19 ca și de recidivarea cancerului. Provocarea privind zona de psiho-oncologie nu este o urmare a perioadei pandemice. (…) La nivelul anului 2007, vedeam că 1 din 2 pacienți suferă de depresie clinică. Acest lucru nu s-a schimbat de-a lungul timpului”, a declarat Dr. Csaba Dégi.

Pandemia Covid-19 a adus o mare provocare pentru noi, medicii oncologi, deoarece a trebuit să găsim un echilibru între infecția cu SARS-CoV-2 și riscul dat de boală. Am aplicat o mulțime de măsuri pentru a scădea transmiterea SARS-CoV-2, însă din cauza fricii de infectare, adresabilitatea pacienților oncologici către serviciile de îngrijire a scăzut (…)”, Conf. Dr. Dana Stănculeanu, Președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală.

Mă bucură această inițiativă la nivel european, că Planul Național de Cancer se întâmplă, mă bucur de unitatea arătată pentru creionarea acestui plan, (…) însă mi-e teamă că nu vom fi capabili să utilizăm fondurile UE și ele se vor irosi. De exemplu, Institutul Național de Sănătate Publică avea în lucru un Registru național de cancer (…). Sper ca această inițiativă a UE să elimine inegalitățile între cetățeni și să avem o șansă reală la supraviețuire, indiferent în ce țară locuim”, a declarat Cezar Irimia, Președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

„Teama infectării Sars-Cov-2 și transformarea spitalelor în servicii exclusiv Covid-19 au periclitat accesul pacienților la îngrijiri. (…) Este foarte important ca pacienții să cunoască traseul în sistemul medical, să aibă acces la informații, la analize genetice, testare moleculară. Este nevoie de măsuri sistemice pentru sprijinirea pacientului pe parcursul traseului”, a transmis Anka Mateescu, Vicepreședinte Asociația Română de Luptă împotriva Leucemiei.

Pacienții în centrul îngrijirilor oncologice – de la prevenție până la accesul la inovație

Sesiunea a fost deschisă de Dr. Marius Geantă, în calitate de vorbitor de data aceasta, al cărui discurs s-a axat pe modul în care inovația ar trebui utilizată pentru a reduce inegalitățile în sănătate.

Inegalitățile la nivelul UE sunt motivul pentru care m-am alăturat anul trecut ECO și este tema pe care am abordat-o și în acțiunile pentru Planul European de Cancer. M-am bucurat să văd că în BECA se vorbește despre centrarea eforturilor nu doar pe pacienți, ci în general pe cetățeni. În același timp, pentru a putea să implementăm aceste lucruri, trebuie să centrăm eforturile pe sistemele de sănătate – fiecare stat membru își face propria politică de sănătate. Marea oportunitate pe care o avem este că tema cancerului se află pe agenda europeană. Inovațiile apărute în contextul pandemiei au arătat cât de mult ar trebui să conteze de fapt la nivelul societății, iar modul în care inovațiile – mă refer acum la vaccinul anti-Covid19 – au fost implementate în UE ne-a arătat că pot să existe și alte modele pentru a face din inovațiile în oncologie, o realitate în același timp, la același moment, pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană”.

Mihaela Geoană, Președinte Fundația Renașterea și Think Pink Europe, a transmis al doilea mesaj al sesiunii: „În 2021, șansele de supraviețuire în cancer, din păcate, depind de țara în care locuiește pacientul. Mai mult, pandemia Covid-19 a acutizat problemele cu care se confruntă pacienții din România, lucru ce a condus la timpi foarte lungi de diagnostic și tratament. BECA reprezintă o oportunitate enormă pentru România, de a recupera decalajul față de celelalte state europene”.

În încheiere, dar nu în ultimul rând, Alina Culcea, Președinte ARPIM și Director General Amgen România a prezentat o serie de date despre impactul pandemiei asupra domeniului oncologic: „Pandemia a afectat grav serviciile spitalicești și nu numai. Între 2019 și 2020, numărul cazurilor nou-diagnosticate a scăzut cu aproape 12%. (…) Există și date referitoare la investițiile României în domeniul oncologic, care la nivelul anului 2018 au fost de 3 ori mai mici pe cap de locuitor decât media UE”.

Dr. Marius Geantă a concluzionat: „Contextul european și național sunt fără precedent la momentul actual, iar dacă nu vom profita, probabil va fi foarte greu să creăm aceleași oportunități, care au fost prezentate și astăzi, în perioada următoare”.

Citește și:

Exit mobile version