„Câșigăm speranță pentru femeile din România” – Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății

  • Health literacyCancerul de sân este o problemă majoră de sănătate publică în România, reprezentând prima cauză de mortalitate – 8,68% pentru femeile din grupa de vârstă 15-49 ani. Conform datelor Globocan 2018, România înregistrează o mortalitate anuală comparabilă cu media europeană, deși incidența raportată a cancerului mamar în România este cu 30% mai mică. Acest cancer afectează și femei tinere și de vârstă mijlocie: se estimează că fiecare femeie decedată prin cancer de sân pierde în mod prematur aproximativ 13 ani de viață.

Inegalitățile în managementul acestei maladii au reprezentat subiectul unei întâlniri la nivel înalt la Parlamentul României, pe data de 22 Octombrie 2018. Dezbaterea reprezintă primul pas al campaniei de mobilizare „Câștigăm speranță pentru femeile din România”, inițiată de Fundația Renașterea și Centrul pentru Inovație în Medicină, cu sprijinul Novartis.

abonare

În cadrul evenimentului, Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al sănătății și chirurg de profesie, a subliniat o serie de aspecte care ar putea fi îmbunătățite pentru a oferi acestor paciente cel mai bun tratament, și pentru a diagnostica boala în stadii mai precoce. Acesta a menționat nevoia unei standardizări la nivel național, atât pentru colaborarea între centrele de excelență în oncologie, cât și pentru practica medicală. Pentru o diagnosticare precoce, acesta a subliniat importanța unui plan pentru educație pentru sănătate. Din perspectiva chirurgului, acesta a prezentat evoluția pozitivă a cancerului de sân în ultimii 10 ani – o proporție tot mai mare din operațiile chirurgicale sunt operații conservative, care abordează un stadiu precoce al bolii.

Citește și: