Lansarea campaniei „Să discutăm ALTFEL despre cancer”. ALTFEL despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul precis și tratamentul modern al bolii

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu compania farmaceutică AbbVie, lansează campania „Să discutăm altfel despre cancer”, care își propune să schimbe atitudinea și percepția persoanelor din România în legătură cu cancerul, pornind de la argumentele științifice despre boala oncologică. Această inițiativă va aduce o importantă contribuție la prevenirea, diagnosticarea precoce și creșterea accesului la diagnosticul de precizie și tratament potrivit, personalizat pentru pacientul cu cancer.

La evenimentul de lansare al campaniei, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat:

abonare

“Simpla pronunțare a termenului cancer, din partea medicului, evocă încă pentru 45% dintre români o sentință definitivă: decesul iminent, în scurt timp. Acest fatalism însă nu este susținut, ba dimpotrivă, de dovezile științifice care arată că, în Statele Unite ale Americii, două din trei persoane diagnosticate cu cancer trăiesc la 5 ani de la momentul în care au fost diagnosticate. Pentru cancerul de tiroidă, de prostată sau chiar cancerul la sân, regula este supraviețuirea a peste 95% dintre bolnavii cu cancer, pe o perioadă mai lungă de 5 ani. Iată de ce a venit momentul să discutăm altfel despre cancer, și în România” – Dr. Marius Geantă

Altfel despre prevenția cancerului

Cu toate că 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească. Mai mult decât atât, un număr mare de diagnostice se pune în momentul în care boala a ajuns în stadii avansate, din simplul motiv că mulți oameni nu efectuează controale medicale de rutină.

Dr. Marius Geantă – Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Apariția cancerului este legată de modificări majore la nivelul ADN-ului celulelor normale. Aceste transformări sunt de multe ori determinate de factori pe care îi putem influența. Printre principalii factori de risc se numără:

  • Fumatul – este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri diferite de cancer;
  • Obezitatea și sedentarismul – 14 tipuri de cancer sunt asociate cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată;
  • Infecția cu virusuri hepatitice – conduce la dezvoltarea cancerului de ficat;
  • Infecția cu virusul HPV – conduce la dezvoltarea cancerului de col uterin;
  • Expunerea necontrolată la soare – este asociată cu 3 tipuri de cancer de piele.

Altfel despre depistarea precoce și screening-ul cancerului

Cu cât un tip de cancer este detectat mai repede, înainte de a se extinde la celelalte organe, cu atât crește posibilitatea de a fi tratat cu o eficiență mare, iar durata de viață a pacientului să fie prelungită. În ultimii ani, tehnologia a avansat considerabil, iar în screening-ul cancerului acest lucru a avut un impact major.

În cadrul evenimentului de lansare, Dr. Horia Bumbea, membru al board-ului Societății Române de Hematologie, a vorbit despre importanța utilizării tehnicilor de depistare performante, de ultimă generație:

„Deoarece în momentul de față, cercetările actuale ating resorturile intime ale celulelor, se pot dezvolta tratamente țintite. Am ajuns să tratăm cancerul la nivel molecular, iar acest lucru ne permite nu numai un diagnostic foarte precis, ci și un tratament foarte precis” – Dr. Horia Bumbea

Dr. Horia Bumbea – membru al board-ului Societății Române de Hematologie

În ultimii ani, a început să se utilizeze o serie de teste genetice, care au la bază secvențierea genomului, cu scopul determinării riscului de a face cancer de sân, de ovar, de stomac sau cancer tiroidian.

La nivel internațional, experții au definit criteriile pentru programele de depistare precoce, prin screening, pentru 5 tipuri de cancer: de sân, col uterin, colo-rectal, prostată și cancer pulmonar.

Altfel despre diagnosticul de precizie al cancerului

Niciun tratament pentru cancer nu trebuie să înceapă înaintea stabilirii unui diagnostic sigur și de precizie. Acest lucru poate fi efectuat numai în urma unei biopsii; analizele de sânge și radiografiile pot oferi numai indicii despre posibila prezență a cancerului.

Dr. Florin Băcanu, Vicepreședinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, vorbește despre noile metode de diagnostic și despre impactul pe care acestea le au din punct de vedere financiar la nivelul statului:

„Investiția în metode noi de diagnostic reduce și mai mult costurile pentru state, selectând pacienții care au cele mai mari șanse să răspundă la tratamentele inovative. În plus, biopsia lichidă permite monitorizarea mult mai eficientă a celulelor canceroase și schimbarea tratamentului în situația în care acesta nu mai dă rezultate” – Dr. Florin Băcanu

Dr. Florin Băcanu – Vicepreședinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România

La baza diagnosticului de precizie al cancerului stau biomarkerii – părți din structura tumorii, implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, care odată puse în evidență sunt capabile să indice în ce măsură un tratament poate fi eficient și sigur. Acesta este de altfel și primul pas în personalizarea tratamentului pentru bolnavii de cancer.

Altfel despre tratamentul modern al cancerului

În fiecare zi, în organismul fiecăruia dintre noi se produc câteva sute de celule canceroase, care în mod normal sunt recunoscute și eliminate de către sistemul imun. Cancerul se dezvoltă atunci când sistemul imun nu mai recunoaște și nu mai elimină celulele canceroase.

Imunoterapiile, în plină expansiune în ultimii ani, sunt medicamente utilizate cu scopul de a „trezi” sistemul imun al organismului pentru ca acesta să recunoască și să atace tumora. Imuno-oncologia este deja o realitate în cazul pacienților cu cancer pulmonar, melanom, cancer de vezică urinară și cancer renal.

Aceste terapii generează rezultate pozitive în urma aplicării, fapt ce ne apropie de aflarea răspunsului la întrebarea: „Când va fi descoperit leacul pentru cancer?”

Diagnosticul „Cancer” din perspectiva pacientului

Dr. Octav Ginghină, medic chirurg oncolog la Spitalul “Sf. Ioan” București, explică dificultatea pacienților de a aștepta, de a avea răbdarea necesară efectuării pas cu pas a tuturor demersurilor, în momentul în care sunt diagnosticați cu cancer.

„Din sala de operații, cancerul se vede în mod direct. Pentru anumiți pacienți operația nu reprezintă niciun beneficiu, iar în acel moment medicul trebuie să le explice acest lucru și este foarte dificil să îi facă să înțeleagă. Pacienții se grăbesc și din punct de vedere psihologic este absolut firesc, deoarece numai diagnosticul de cancer insuflă ideea de lipsă de timp.” – Dr. Octav Ginghină

Dr. Octav Ginghină – medic chirurg oncolog la Spitalul “Sf. Ioan” București

Majoritatea pacienților, în momentul în care primesc diagnosticul de cancer, se gândesc involuntar la timp de viață limitat, fie din cauza lipsei de educație în legătură cu boala și cu cercetările actuale, fie pur și simplu din cauza „greutății” pe care acest cuvânt a dobândit-o odată cu trecerea timpului.

Pe parcursul evenimentului de lansare a campaniei, pacienta Mihaela Radu și-a rezumat povestea începând cu momentul în care a fost diagnosticată cu cancer mamar. Aceasta nu numai că a abordat o atitudine pozitivă în lupta cu boala, dar a reușit să o și învingă, urmând pașii corespunzători din punct de vedere medical.

„După terminarea tratamentului cu chimioterapie și radioterapie, pot spune să sunt sănătoasă și mă bucur de viață alături de cei din jur. Vreau să transmit oamenilor că dacă mergi la doctor și urmezi tratamentul nu se moare din cancer. Cancerul mi-a schimbat viața în bine, pentru că prin el m-am regăsit pe mine” – Mihaela Radu

Mihaela Radu – pacientă

 

Alte materiale relevante:

Site-ul campaniei: altfeldesprecancer.ro

Pentru mai multe detalii despre imuno-oncologie și imunoterapii accesați rubrica imuno-oncologia