Leucemia limfocitară cronică: ce este și cum se diagnostichează

  • Health literacy



Leucemia este un cancer al măduvei osoase și al sângelui care provoacă creșterea numărului anumitor tipuri de globule albe din sânge. Diferitele forme de leucemie sunt clasificate în funcție de tipul de globule albe din sânge care a crescut, precum și în funcție de cât de repede avansează boala.

Leucemia este numită „limfocitară” (sau „limfoblastică”) dacă modificarea canceroasă are loc la nivelul celulelor din măduvă care formează limfocitele (un tip de globule albe). Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală și de obicei afectează mai mult bărbații decât femeile. Vârsta la care pacienții sunt diagnosticați cu LLC variază între 67 și 72 de ani. LLC are în general evoluție relativ lentă. Cu toate acestea, în funcţie de mai mulţi factori, boala poate deveni mai agresivă (sau poate progresa) și astfel poate fi mai greu de tratat.

abonare

În majoritatea cazurilor, diagnosticul de leucemie limfocitară cronică este stabilit întâmplător la persoane aparent sănătoase dar la care analizele uzuale arată o creștere a numărului de globule albe din sânge. De obicei, pentru a pune diagnosticul de LLC este suficientă recoltarea unei probe de sânge din care se va efectua o hemogramă, un frotiu de sânge periferic şi imunofenotiparea. Aceste analize sunt esențiale pentru a evalua caracteristicile limfocitelor, al căror număr crește în sânge.

Pot fi utile și alte investigații pentru a defini mai bine diagnosticul sau a stabili cât de răspândită este boala. Aceste investigații contribuie la evaluarea statusului ganglionilor limfatici de la nivelul țesuturilor profunde. Biopsia de măduvă osoasă se efectuează în prezent pentru a evalua reducerea leucemiei limfocitare la nivelul măduvei osoase după tratament.

La momentul diagnosticului, unii pacienți pot prezenta unele simptome mai frecvente:

  • Febră și transpirații nocturne;
  • Vânătăi la lovituri minore, sângerări nazale frecvente sau severe, sângerări gingivale;
  • Umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, axilelor sau zonei inghinale;
  • Oboseală, slăbiciune, lipsă de aer în timpul activităților cotidiene;
  • Scădere în greutate;
  • Durere sau senzație de plin la nivelul stomacului (provocată de mărirea splinei);
  • Infecții frecvente.

Atunci când o persoană este diagnosticată cu LLC, medicul hematolog va stabili stadiul afecțiunii (cât de extinsă este leucemia). Pentru a evalua stadiul bolii, medicul efectuează un examen clinic în care se verifică prezența și dimensiunea ganglionilor de la nivelul gâtului, axilelor și zonei inghinale, precum și dimensiunea splinei și a ficatului. Acest lucru ajută medicul specialist să decidă asupra tratamentului și să estimeze prognosticul (evoluția/rezultatul afecțiunii).

Evaluarea stadiului bolii prin sistemele de stadializare Rai și Binet, împreună cu evaluarea altor factori biologici, sunt importante pentru elaborarea unui prognostic. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au evidențiat și alți factori care pot furniza informații cu privire la evoluția clinică a bolii și cel mai adecvat plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte.

Mai multe informații despre diagnosticarea, tratamentul și evoluția leucemiei limfocitare cronice găsiți pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson.