#LiverMtg18. Riscul de neoplazie este crescut la pacienții cu steatoză hepatică nonalcoolică

  • Health literacySteatoza hepatică nonalcoolică (NASH) este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a unei serii de neoplasme–  cel mai frecvent cancer hepatic, urmat de cancer gastric, pancreatic și de col uterin. 15% dintre pacienții diagnosticați cu NASH asociază un neoplasm, comparativ cu 10% din grupul de control, conform rezultatelor publicate în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018.

Rezultatele studiului

Studiul efectuat de Mayo Clinic Rochester, Minnesota, S.U.A. A inclus 19.078 de participanți, dintre care 3.869 diagnosticați cu NASH. Timp de 8 ani, pacienții au fost urmăriți pentru a identifica precoce dezvoltarea unui proces malign. Rezultatele au arătat că incidența neoplasmelor a fost crescută în rândul pacienților cu NASH (15%) comparativ cu grupul de control (10%). Tipurile de cancer cel mai frecvent asociate au fost următoarele:

abonare
  • de 4 ori mai mare riscul de a dezvolta cancer hepatic;
  • de 3,5 ori mai mare riscul de a dezvolta cancer gastric;
  • de 2,7 ori mai mare riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

Prin identificarea celor mai frecvente neoplazii asociate NASH, se poate stabili necesitatea implementării unui program de screening pentru depistarea precoce a cancerului. În prezent, peste 80 de milioane de americani sunt afectați de steatoza hepatică nonalcoolică.

Citește și: