#LiverMtg18. Tratamentul combinat de glecaprevir și pibrentasvir, eficient în tratamentul de a doua linie a hepatitei C cronice

  • Eliminare Hepatita CDubla terapie cu glecaprevir și pibrentasvir (G/P) a determinat răspuns virusologic susținut la 157 din 172 (91,3%) pacienți cu hepatită virală cronică tip C (HVC) care nu au răspuns anterior la tratamentul cu sofosbuvir și inhibitor NS5A, într-un studiu prezentat în cadrul Congresului Asociației Americane pentru Studiul Ficatului – The Liver Meeting 2018.

Rezultatele studiului

Dintre cei 126 de pacienți fără ciroză, 91% au atins răspunsul serologic susținut. În acest grup, 78 de pacienți au urmat tratamentul G/P timp de 12 săptămâni, 90% având un răspuns virusologic susținut, iar 48 de pacienți au urmat tratamentul G/P timp de 16 săptămâni, 94% având un răspuns virusologic susținut.

abonare

Dintre cei 46 de pacienți cirotici, 91% au atins răspunsul serologic susținut, 96% din aceștia fiind randomizați în grup de tratament de 16 săptămâni.

Cura de G/P a fost bine tolerată, cele mai frecvente reacții adverse raportate de pacienți fiind cefaleea (19%), oboseala (17%) și greața (9%). Asocierea cu ribavirin a dus la creșterea numărului de reacții adverse. Niciunul dintre efectele adverse grave din timpul studiului nu a fost determinat de tratament.

Designul studiului

Studiul randomizat, multicentric, a inclus 117 pacienți (82% bărbați, vârstă cuprinsă între 60 și 64 ani), non-cirotici sau cu ciroză compensată, cu HVC genotip 1, care nu au răspuns la un tratament de inhibitor NS5A și sofosbuvir. Au fost incluși și pacienți cu infecții HIV și pacienți post-transplant hepatic. Tratamentul zilnic a constat în doze fixe de glecaprevir 300mg (inhibitor NS3/4A) și pibrentasvir (inhibitor NS5A) 120mg.

Pacienții fără ciroză au fost randomizați fie în grup de tratament G/P pentru 12 săptămâni, fie pentru 16 săptămâni, în raport de 2:1, iar pacienții cirotici au fost randomizați fie în grupul de tratament G/P plus ribavirin pentru 12 săptămâni, fie doar G/P pentru 16 săptămâni, în raport 1:1.

Necesitatea studiului

Chiar dacă majoritatea infecțiilor VHC genotip 1 pot fi vindecate prin tratamentele antivirale de linie întâi, cei care nu răspund au puține variante de tratament.  

Una din opțiunile de tratament aprobate de Agenția pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) este dubla terapie G/P timp de 16 săptămâni.

“Totuși, din cauza numărului mic de pacienți incluși în studiul care a condus la aprobare, AASLD/IDSA recomandă acest tratament ca opțiune alternativă”, a declarat co-autorul Mark Sulkowski, profesor Johns Hopkins, SUA. .

Acest studiu aduce dovezi suplimentare care să susțină eficacitatea și siguranța acestei combinații.

Citește și: