Site icon Raportul de gardă

ISTORIC. UK aprobă prima terapie de editare genică bazată pe CRISPR pentru anemia falciformă și β-talasemie

Agenția pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor Medicale (MHRA) din Regatul Unit a autorizat recent o nouă terapie pentru pacienții cu vârsta de 12 ani și peste, care suferă de anemie falciformă și β-talasemie dependentă de transfuzii. Casgevy (exagamglogene autotemcel, exa-cel), este prima terapie care utilizează tehnologia de editare genetică CRISPR, ceea ce marchează un moment istoric pentru medicina personalizată.

CRISPR-Cas9, o metodă inovatoare de editare genică, pentru care s-a acordat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020, este deja aplicată cu succes în practica medicală, după doar 11 ani de când a fost descrisă de Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna. Afecțiunile vizate, anemia falciformă și β-talasemia, sunt rezultatul unor modificări în genele pentru hemoglobină, esențiale pentru transportul oxigenului în organism. Casgevy a fost concepută să fie un tratament unic, cu beneficii pe tot parcursul vieții. Spre deosebire de transplanturile de măduvă osoasă, terapia de editare genică nu prezintă un risc de respingere din partea sistemului imun. Terapia este dezvoltat de CRISPR Therapeutics, o companie elvețiană co-fondată de laureata premiului Nobel, Emmanuelle Charpentier, și Vertex Pharmaceuticals, o companie biotehnologică din Boston.

În cazul anemiei falciforme, un defect al proteinei care transportă oxigenul, hemoglobina, găsită în celulele roșii din sânge, determină celulele să capete o formă de seceră care blochează vasele, ducând la dureri severe și uneori la accidente vasculare cerebrale și afectarea organelor. Tratamentele standard actuale pentru anemia falciformă sunt în mare parte tratamente simptomatice, concentrându-se pe ameliorarea durerii, necesitând medicație și uneori transfuzii de sânge lunare și vizite frecvente la spital. Singurul tratament curativ este transplantul de celule stem de la un donator compatibil, dar această opțiune este disponibilă doar pentru o mică parte dintre persoanele care trăiesc cu această boală.

Beta-talasemia se manifestă prin oboseală și dificultăți de respirație, iar sugarii pot dezvolta întârzierea creșterii, icter și probleme de alimentație. Complicațiile beta-talasemiei includ, de asemenea, mărirea splinei, ficatului și inimii, deformarea oaselor și pubertatea întârziată. Transplantul de celule stem de la un donator compatibil reprezintă o opțiune curativă, dar este disponibil doar pentru o mică fracțiune a persoanelor care trăiesc cu beta-talasemie. Beta-talasemia necesită tratament pe viață și utilizarea semnificativă a resurselor de îngrijire medicală și, în cele din urmă, duce la scăderea speranței de viață, diminuarea calității vieții și reducerea productivității.

Studiile clinice au demonstrat că Casgevy poate elimina crizele dureroase invalidante la persoanele cu anemie falciformă, precum și nevoia de transfuzii cronice de sânge pentru pacienții cu beta-talasemie. Deoarece CRISPR editează ADN-ul celulelor stem, efectul oferit de Casgevy ar putea, în teorie, să dureze pe toată durata vieții.

Principalele rezultate obținute:

Image by Freepik

Profilul de siguranță a fost în concordanță cu cel așteptat pentru transplanturile autologe de celule stem, incluzând efecte secundare precum greață, oboseală, febră și un risc crescut de infecții. Până în prezent, nu au fost identificate probleme semnificative de siguranță.

Casgevy se administrează printr-un proces complex, care implică mai multe etape:

Decizia MHRA de a autoriza utilizarea Casgevy a fost susținută de comitetul științific independent al Guvernului, Comisia pentru Medicamente Umane, după o revizuire detaliată a dovezilor disponibile. Studiile sunt în curs, iar rezultatele suplimentare vor fi publicate în cel mai scurt timp.

Terapia este în curs de evaluare în Statele Unite, unde FDA urmează să ia o decizie până la data de 8 decembrie. Și în Uniunea Europeană se așteaptă o decizie similară în perioada următoare.

Citește și:

Exit mobile version