Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru hepatitele virale B, C și D

  • Eliminare Hepatita C



Vești bune pentru pacienții români care suferă de hepatită. Ministerul Sănătății a anunțat că va începe un program de depistare, stadializare și acces la tratament pentru persoanele infectate cu virusurile hepatitice B, C și D. Programul beneficiază de o finanțare de 25 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, fondurile fiind nerambursabile.

“Programele performante de screening salvează vieți. Este mult mai ușor și din punct de vedere medical, dar și economic, să previi decât să tratezi boala în stadii avansate. Creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătății publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. Fondurile accesate le vom utiliza pentru organizarea și implementarea programelor de screening, dar și pentru formarea personalului medical și achiziția de echipamente, astfel încât să nu existe sincope în derulare, așa cum s-a mai întâmplat în trecut” – a declarat ministrul Sănătății, Dr. Florian Bodog.

Prima etapă a programului (în valoare de 5 milioane de euro) constă în elaborarea unei metodologii de screening pentru depistarea persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B, D și C și realizarea de registre naționale de screening. De asemenea, se va investi în monitorizarea modului în care acest program este implementat și în instruirea cadrelor medicale implicate în prevenire, depistare precoce, diagnosticare și tratament (de la medicii de familie și medicii specialiști până la mediatorii sanitari). Datele obținute vor fi analizate, iar studiile realizate în urma acestora vor sta la baza viitoarelor politici de sănătate.

abonare

A doua etapă (în valoare de 20 de milioane de euro) constă în testarea prezenței virusurilor hepatitice B și C, cu ajutorul testelor rapide: Ac anti VHC, Ag HBs, Ac anti HBs, precum și în tratamentul și monitorizarea pacienților. Tratamentul pentru pacienții depistați cu infecții cronice cu virusuri hepatitice B/D și C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate.

Cele 20 de milioane de euro vor acoperi proiectele de dezvoltare din 4 regiuni ale țării: 10 milioane pentru regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia, respectiv 10 milioane de euro pentru Sud-Est și Nord Est. Se va investi, de asemenea, în achiziționarea de echipamente necesare desfășurării activităților propuse. 

În cursul lunii octombrie 2017 se va lansa şi apelul pentru programele de depistare (screening), stadializare și acces la tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C.

Programul de screening pentru hepatite nu este singurul care a primit finanțare. În paralel, se vor desfășura alte 4 mari programe: screening pentru cancerele de col uterin și de sân, tuberculoză și screening prenatal. De asemenea, numărul proiectelor aprobate ar putea creşte după finalizarea de către MDRAPFE – AM POCU a procesului de contestații.

România a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C” pe data de 27 septembrie a acestui an.

Puteți citi mai multe despre planul Organizației Mondiale a Sănătății și progresele în ceea ce privește hepatita C, aici.

Puteți urmări interviul cu descoperitorul virusului hepatitic C, profesorul Michael Houghton, aici.

Știrea în format video poate fi urmărită mai jos: