10 ani de la lansarea sitagliptin în România. Peste 50.000 de români cu diabet sunt tratați astăzi cu acest medicament

  • PHARMACompania Merck Sharp and Dohme (MSD) marchează 10 ani de la utilizarea pe piața medicală din România a primului inhibitor de dipeptidil-peptidază 4 (DPP-4), denumit și sitagliptin. Această substanță tratează cu succes astăzi peste 50.000 de pacienți români cu diabet zaharat de tip 2, conform datelor IMS pentru aprilie 2018.

”Acest moment aniversar reconfirmă eforturile făcute de MSD în beneficiul pacientului cu diabet zaharat tip 2 din România, sunt 10 ani de excelență în obținerea controlului glicemic. MSD dezvoltă în mod activ o gamă de medicamente pentru diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2 în diferite clase și formulări. Având în vedere faptul că diabetul zaharat este o boală cronică progresivă, continuăm să cercetăm noi opțiuni de tratament pentru a ajuta pacienții să își gestioneze mai bine boala”, a declarat Nicolas Renard, Director General MSD România.

Sitagliptin, un inhibitor al dipeptil-peptidază 4, este o moleculă ce reglează secreția de insulină și cea de glucagon în funcție de nivelul glicemiei, realizând un bun control glicemic fără a crește riscul de insuficiență cardiacă, comparativ cu placebo, și are o rată scăzută de hipoglicemii sau creștere în greutate. De asemnea, Sitagliptin este indicat pentru îmbunătățirea controlului glicemic, fiind cel mai frecvent prescris inhibitor DPP-4 pentru tratarea eficientă a unei game largi de pacienți cu diabet zaharat de tip 2. La nivel mondial, au fost eliberate mai mult de 97 de milioane de prescripții medicale ce conțin sitagliptin.

abonare

“Introducerea primului inhibitor de dipeptidil-peptidază 4 (DPP-4) pe piața din România a însemnat o schimbare fundamentală de paradigmă a tratamentului diabetului zaharat de tip 2; dincolo de implicațiile medicale, a influențat psihologia medicului și pe cea a pacientului, a redefinit încrederea și siguranța. Vom continua să acordăm o deosebită importanță medicamentelor aflate în faza de dezvoltare, printre care se numără co-agoniști GLP-1/glucagon, noi insuline și programe care utilizează mecanisme inovatoare de acțiune, pentru a îmbunătăți gestionarea diabetului zaharat”, a declarat Fănuț Moroșan, Customer Unit Lead MSD România.

Sitagliptin are un profil de eficacitate și siguranță recunoscut și demonstrat în multiple studii cu comparator placebo sau activ. Rezultatele studiului Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptin (TECOS) au confirmat siguranța cardiovasculară a Sitagliptin, comparativ cu placebo. Studiul a fost inițiat în anul 2008 de compania MSD, iar rezultatele acestuia au fost raportate în anul 2015. Astfel, TECOS este cel mai îndelungat studiu de siguranță cardiovasculară cu un inhibitor DPP-4, fiind realizat pe un număr de aproximativ 14.000 de pacienți, din 38 de țări.

Citește și: