Nivelul de cofeină din sânge poate indica precoce dezvoltarea bolii Parkinson

  • Health literacy



Un nou studiu efectuat de Universitatea Juntendo (Japonia) sugerează că rata de absorbție a cofeinei ar putea ajuta la depistarea precoce a bolii Parkinson.

Deși o serie de studii epidemiologice au sugerat efectele benefice ale consumului de cafea în încetinirea progresului bolii Parkinson și a altor boli neurodegenerative, dr. Nobutaka Hattori (Universitatea Juntendo, Japonia) susține că nivelul de cofeină din sânge ar putea fi un biomarker pentru boala Parkinson. Rezultatele studiului său ar putea duce la dezvoltarea unei metode de diagnosticare precoce a bolii Parkinson.

abonare

Sursă foto: http://nslj.or.jp/english.html

În timpul studiului efectuat pe 139 de persoane s-a observat că, deși cantitatea de cafea consumată a fost similară (aproximativ două cești pe zi), participanții care sufereau de boala Parkinson (BP) au avut un nivel mult mai mic de cofeină în sânge (24 pmol/10 µL) în comparație cu participanții sănătoși (79 pmol/10 µL). Dintre pacienții cu BP, cei cu disfuncții motorii (47%) au avut cel mai scăzut nivel de cofeină în sânge, ceea ce ar putea indica o legătură între abilitatea de a absorbi cofeina și gradul de severitate a bolii.

Pe de altă parte, secvențierea directă a arătat că nu există nici o diferență între participanții sănătoși și cei cu BP când vine vorba despre enzimele necesare pentru procesarea cafeinei (CYP1A2 și CYP2E1).

„Persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta boala Parkinson ar putea absorbi cu dificultate cafeaua la nivelul intestinului subțire. Astfel, modificând metoda de introducere a cafelei în organism – de exemplu prin piele – am putea crește concentrația de cafeină din sânge. În această situație, consumul ridicat de cafeină ar putea opri progresia bolii” – dr. Hattori

Cu toate că folosirea nivelului de cofeină din sânge pentru a diagnostica boala Parkinson este un prospect incitant, dr. David G. Munoz (Universitatea din Toronto, Canada) și dr. Shinsuke Fujioka (Universitatea Fukuoka, Japonia) au atras atenția asupra faptului că pacienții cu BP incluși în studiu se aflau sub tratament, ceea ce ar fi putut influența absorbția cofeinei. Pentru a soluționa această problemă, dr. Munoz și dr. Fujioka recomandă efectuarea unor studii folosind pacienți cu BP care nu se află sub tratament.

„Boala Parkinson este foarte greu de diagnosticat, mai ales în stadii incipiente. Dacă rezultatele studiului efectuat de dr. Hattori pot fi confirmate, am putea diagnostica precoce boala Parkinson, poate chiar înainte ca simptomele să apară” – dr. David G. Munoz, Universitatea din Toronto, Canada

Alte articole relevante:

CE SPUN STUDIILE: despre beneficiile cafelei asupra stării de sănătate

„Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou” – Campania de informare cu privire la importanța diagnosticării la timp a Bolii Parkinson

Boala Alzheimer ar putea fi diagnosticată mai repede cu ajutorul unui nou biomarker

Consumul de cafea în cantități mari este asociat cu scăderea riscului unui deces prematur