#ASCO2017: Consumul de nuci asociat cu efecte benefice în rândul pacienților cu cancer la colon în stadiul 3

  • Health literacyUn nou studiu prezentat în cadrul ASCO 2017 asociază consumul a cel puțin 50 de grame de nuci pe săptămână cu efecte benefice asupra sănătății pacienților cu cancer la colon în stadiul 3. În cazul bolnavilor care au inclus nuci în dieta lor, s-a observat o scădere a riscului de recidivă cu până la 42%. De asemenea, mortalitatea printre pacienții care au consumat nuci a fost cu 57% mai scăzută.

Nucile, alunele de pădure, nucile caju și nucile pecan au fost asociate cu efecte benefice asupra sănătății pacienților cu cancer la colon.

abonare
Sursa foto: pixabay.com

Cercetarea a fost realizată având ca subiecți 826 de pacienți cu cancer la colon în stadiul 3. În cazul celor care au consumat cel puțin 50 de grame de nuci pe săptămână (19% dintre pacienți) s-a observat o scădere a riscului de recidivă a bolii și a decesului din cauza cancerului la colon.

„Numeroase studii cu privire la bolile de inimă și diabet au arătat beneficiile consumului de nuci, așa că am considerat important să determinăm dacă aceleași beneficii se aplică și în cazul pacienților cu cancer colorectal”, a declarat liderul studiului, doctorul Temidayo Fadelu, de la Institutul de Cancer Dana Farber. „Pacienții aflați în stadiu avansat de boală și care sunt tratați folosind chimioterapie întreabă frecvent ce pot face pentru a reduce riscul de recidivă sau de moarte. Studiul nostru contribuie la susținerea ideii potrivit căreia modificarea dietei și activitatea fizică pot avea efecte benefice.”

În trecut au mai fost efectuate studii privind modul în care alimentația poate preveni apariția cancerului, dar acesta este primul studiu care a cercetat modul în care consumul de nuci poate reduce riscul de recidivă și deces în rândul pacienților bolnavi de cancer la colon.

„Dieta sănătoasă este de multe ori trecută cu vederea în timpul tratării cancerului. Acest studiu arată că lucrurile simple, precum consumul de nuci, pot avea efecte asupra sănătății pe termen lung a pacientului,” a declarat doctorul Daniel F. Hayes, președintele Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO). „În general, medicii și pacienții ar trebui să acorde importanță consumului de nuci și alimentației sănătoasă atunci când planifică tratarea cancerului colorectal.”

„Trebuie sublinat faptul că autorii studiului nu recomandă înlocuirea chimioterapiei și a altor tratamente pentru cancerul la colon cu consumul de nuci,” a mai spus doctorul Hayes. „Pacienții cu cancer la colon ar trebui să fie optimiști și să își asigure o dietă sănătoasă, care include nuci. În felul acesta, nu numai că rămân sănătoși, dar reduc riscul reapariției cancerului.”

Puteți afla mai multe informații citind abstractul studiului.