Site icon Raportul de gardă

Olaparib, aprobat de FDA pentru tratamentul de menținere a cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv

Aprobare olaparib

Olaparib, aprobat de FDA pentru tratamentul de menținere a cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv

Olaparib a fost aprobat de Administrația Alimentelor și Medicamentelor SUA (FDA) pentru tratamentul de menținere al cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv, care nu a progresat timp de minimum 16 săptămâni după un tratament chimioterapic pe bază de compuși de platină. În plus, FDA a aprobat și testul BRACAnalysis CDx de confirmare a prezenței mutației, obligatoriu pentru selecția pacienților eligibili pentru tratamentul cu olaparib.

„Olaparib ar trebui să devină un nou standard de tratament în cazul pacienților cu cancer pancreatic metastatic, BRCA-pozitiv”, afirmă Dr. Hedy L. Kindler, Universitatea din Chicago, cercetător principal în cadrul studiului.

Rezultatele studiului 

Această aprobare vine în urma rezultatelor studiului POLO, care a demonstrat beneficiile olaparib în cancerul pancreatic metastatic BRCA-pozitiv.

Grafic ce ilustrează diferența în supraviețuirea fără progresie a bolii în cazul in tratamentului cancerului pancreatic metastatic BRCA-pozitiv cu olaparib, față de placebo.
Sursa foto: NEJM

Studiul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo de fază III a inclus 154 de pacienți cu cancer pancreatic BRCA-pozitiv metastatic, care nu a evoluat sub chimioterapia de linia I (ce include compuși de platină). Astfel, 92 de pacienți au primit 300 mg olaparib oral de două ori pe zi, iar 62 au primit placebo. Rezultatele au fost semnificative:

Rezultatele studiului POLO au fost discutate în plenul Întâlnirii Anuale ASCO 2019
Sursa foto © ASCO/Phil McCarten 2019

Despre olaparib

Inhibitorul PARP, olaparib (denumire comercială Lynparza), este deja aprobat în cazul tumorilor BRCA-pozitive, localizate la nivel mamar sau ovarian. Celulele cu modificări metabolice cauzate de mutația BRCA sunt sensibile la acțiunea acestei clase terapeutice, prin intermediul unei enzime de reparare a ADN-ului, denumită PARP (poly-adenosine diphosphate–ribose polymerase). În cazul tumorilor BRCA-pozitive, celulele tumorale utilizează frecvent calea enzimatică PARP pentru a repara genomul și pentru a se multiplica. Astfel, prin inhibarea PARP, olaparib împiedică proliferarea tumorilor BRCA-pozitive.

Mecanismul de acțiune al olaparib asupra celulelor tumorale ce prezintă mutația BRCA

Tumorile pancreatice cu mutații la nivelul genelor BRCA1 sau BRCA2 reprezintă o proporție scăzută din totalul acestor tumori, de 4-7%. Tumorile pancreatice metastatice prezintă o agresivitate semnificativă: tratamentul actual conduce la o supraviețuire lipsită de progresie a bolii de aproximativ 6 luni, iar mai puțin de 10% dintre pacienți supraviețuiesc mai mult de 5 ani de la diagnostic.

Citește și:

Exit mobile version