Site icon Raportul de gardă

Planul Francez pentru Medicină Genomică 2025: progrese majore în domeniul bolilor rare și în oncologie prin facilitarea accesului la secvențierea întregului genom în sistemul de sănătate

Implementarea medicinei genomice în Franța

FRANCE MÉDECINE GÉNOMIQUE 2025

Pentru a asigura accesul echitabil la medicina genomică pentru toți cetățenii, în Franța este în curs de implementare „Inițiativa de Medicină Genomică 2025” (PFMG2025), prin care se stabilește cadrul național pentru medicina de precizie. Componenta științifică și de cercetare sunt în strânsă cooperare cu sistemul de sănătate pentru facilitarea accesului timpuriu la inovație. Inițiativa franceză are ca scop introducerea secvențierii genomice în traseul de îngrijiri medicale, influențând toate etapele, de la prevenție, diagnostic, la tratament.

Prin implicarea stakeholderilor din sectoare diferite de activitate și strânsa colaborare dintre aceștia, 2022 a fost un an record în ceea ce privește implementarea planului.

Astăzi poate fi recomandată testarea prin secvențierea întregului genom pentru 70 de indicații, dintre care 60 în domeniul bolilor rare și 8 în oncologie. De la lansarea planului până în prezent au fost validate 16.700 de prescripții și au fost oferite peste 8.500 de rapoarte medicilor curanți. Conform celui mai recent raport, care a analizat situația din 2022, au fost validate 7.000 de prescripții și au fost returnate 5.200 de rapoarte medicilor curanți.

Datele clinice și genomice sunt reunite în cadrul platformei CAD (le Collecteur Analyseur de Données) și se creează astfel un continuum între îngrijirea medicală și cercetare, în beneficiul pacienților. Medicii vor putea apela la instrumente care să contribuie la interpretarea clinico-biologică a datelor individuale, precum și la reanalizarea acestora pentru stabilirea diagnosticului de precizie. Datele clinice colectate în sistem vor contribui, de asemenea, la noi direcții de cercetare. Sursa foto – Aviesan 

În aprilie 2015, Primul Ministru Manuel Valls a solicitat Alianței Aviesan să evalueze perspectivele implementării în următorii 10 ani a unui cadru de acces la secvențierea genomică în sistemul de sănătate din Franța.

Utilizarea secvențierii genomice de rutină în practica medicală facilitează implementarea medicinei personalizate. În domeniile bolilor rare și cancerului, aceste noi tehnologii de analiză moleculară avansată pot schimba radical întregul traseu al pacientului. Însă și pentru bolile frecvente în populație (boli metabolice, cardiovasculare, neurologice) există deja perspectiva schimbării managementului clinic datorită revoluției științelor omice.

Inițiativa franceză pentru medicină genomică urmărește introducerea secvențierii genomice de rutină și eficientizarea traseului pacienților în sistem Sursa foto – ICPerMed

Unul dintre obiectele majore ale Planului este pregătirea integrării medicinei genomice în sistemul de sănătate și asigurarea accesului pacienților care au cea mai mare nevoie de astfel de îngrijiri, fie că suferă de cancer sau de o boală rară, iar în viitor chiar și pentru bolile frecvente în populație vor exista soluții. De asemenea, se intenționează dezoltarea unui sector național pentru medicina genomică, care să funcționeze ca un hub de inovație științifică și tehnologică, precum și de creștere economică. Toate acestea vor permite asigurarea locului Franței printre liderii mondiali în ceea ce privește implementarea medicinei personalizate, cu posibilitatea de a împărtăși experiențele și cunoștințele în domeniul medicinei genomice și cu alte țări/instituții.

Planul este organizat pe 4 paliere

Pentru implementarea proiectului au fost stabilite grupuri de lucru care se ocupă de diferite componente din Plan:

Un grup de lucru condus de Autoritatea Națională Franceză pentru Sănătate (HAS) este responsabil pentru prioritizarea cazurilor care ar putea beneficia de secvențiere genomică în îngrijirea medicală de rutină. Prima listă a prioritizat, în ianuarie 2019, pacienții cu boli rare sau cancere. În 2022, au fost stabilite noile indicații care vor fi prioritizate pe măsură ce capacitatea de secvențiere crește în Franța. Noile indicații vor fi evaluate de HAS, care oferă o opinie legată de posibilitatea de rambursare de către autoritățile de asigurări medicale.

Citește și

Exit mobile version