Planul OMS de eliminare a hepatitelor (I): crearea unui sistem strategic de comunicare asupra bolii

  • Eliminare Hepatita C



Planul de eliminare a hepatitei virale până în 2030 al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a fost construit având la bază „Sectorul Strategic de Sănătate Globală pentru hepatita virală 2016-2021” și se adresează tuturor celor 5 tipuri de virusuri hepatitice (A, B, C, D și E). Hotărârea de a lua acțiune la nivel global în ceea ce privește virusurile hepatitice a venit în urma numărului din ce în ce mai mare de bolnavi și decese survenite ca urmare a complicațiilor aduse de virusurile hepatitice B și C.

OMS își propune implementarea acestui plan ținând seamă de 5 direcții strategice, pe care le vom prezenta detaliat în materialele ce urmează.

abonare

Direcția strategică (I) a OMS în vederea eliminării hepatitei virale se bazează pe crearea și dezvoltarea unui sistem strategic de comunicare, cu scopul de a informa populația în ceea ce privește provocările pe care le presupune stoparea răspândirii epidemiei de hepatită.

Primul pas către înțelegerea nevoii de a fi creată o astfel de rețea de comunicare este conștientizarea faptului că în momentul actual, hepatita virală este cea mai gravă problemă de sănătate publică cu care se confruntă lumea. Pandemia de hepatită virală este responsabilă de aproximativ 1,4 miloane de decese pe an. Dintre aceste decese, aproximativ 47% sunt atribuite virusului hepatitic B, 48% – virusului hepatitic C, iar restul, virusurilor A și E. De asemenea, hepatita virală reprezintă o majoră cauză de mortalitate pentru bolnavii cu HIV (2,9 milioane de oameni sunt co-infectați cu virusul hepatitic C și 2,6 milioane de oameni sunt co-infectați cu virusul hepatitic B).

La acest moment, în lume, aproximativ 240 de milioane de oameni au hepatita cronică B și 130-150 de milioane de oameni au hepatită cronică C. Dacă situația nu se schimbă, numărul celor cu hepatită B va rămâne același în următorii 40-50 de ani, cu un total de morți de 20 de milioane estimat între anii 2015-2030. De asemenea, se estimează că numărul celor care suferă de hepatită C va crește, deși există tratamente eficiente și sigure, deja disponibile pe piață.

Numărul global estimat al morților cauzate de: hepatita virală, HIV, malarie și tuberculoză

Noi oportunități fără precedent sunt disponibile pentru a stopa extinderea infecțiilor cu virusurile hepatitice:

  • Vaccinurile – există vaccinuri care previn infestarea cu hepatita A, B și E, iar o mulțime de țări implementează programe naționale de vaccinare infantilă împotriva virusului B;
  • Prevenția transmisiei mamă-copil a virusului B – aceasta se poate realiza cu ajutorul testelor prenatale și utilizarea medicamentelor antivirale pentru stoparea din timp a infecției;
  • Siguranța injecțiilor, transfuziilor și intervențiilor chirurgicale – infectarea prin aceste metode poate fi stopată prin aplicarea unor norme riguroase de igienă, metode preventive pentru toate tipurile de intervenții medicale, precum și asigurarea unor rezerve de sânge sănătos și testat;
  • Reducerea riscului pentru oamenii care își injectează medicamente sau droguri – aceasta se poate realiza prin asigurarea accesului la echipament injectabil steril și programe de tratare a dependenței față de droguri;
  • Tratament – noile medicamente cu administrare orală pot asigura vindecarea în peste 90% dintre cazuri pentru pacienții cu hepatită cronică C. Există tratamente eficiente și pentru cei cu hepatita B, iar aceste tratamente durează pe parcursul întregii vieți.

Pentru asigurarea unei prevenții și a unui tratament mai bune, OMS recomandă combinarea celor 5 metode prezentate mai sus.

Începând cu luna august a acestui an, Raportuldegarda.ro are o nouă secțiune – Eliminarea Hepatitei C, prin intermediul căreia ne propunem să prezentăm modele în care implementarea acestui plan a început cu succes.

Planul integral OMS, aici.

Puteți urmări interviul cu descoperitorul virusului hepatitic C, Profesorul Michael Houghton, aici.