Planul OMS de eliminare a hepatitelor (II): Modul în care se va implementa strategia

  • Eliminare Hepatita CPlanul strategic de eliminare a hepatitei virale a fost conceput pentru a contribui la atingerea scopului Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, și în special, pentru atingerea obiectivului eliminării hepatitei virale din rândul problemelor de sănătate publică.

Strategia descrie acțiunile necesare care au prioritate în atingerea scopului și este legată de alte strategii de sănătate din domeniu, ca: strategia pentru HIV, pentru bolile cu transmitere sexuală și pentru tuberculoză.

abonare

Succesul planului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se bazează pe capacitatea de a-l implementa a națiunilor și monitorizarea atentă a modului de implementare. De aceea, a doua direcție a strategiei are rolul de a explica și defini pașii necesari pentru a înlesni punerea în practică a planului.

Direcția II se bazează pe 3 dimensiuni de încadrare:
  • Acoperirea problemelor de sănătate la nivel global;
  • Continuarea serviciilor medicale oferite pacienților cu hepatită;
  • Abordarea hepatitelor ca problemă majoră de sănătate publică.

Acoperirea problemelor de sănătate la nivel global este atinsă atunci când toți oamenii beneficiază de serviciile de sănătate de care au nevoie. La nivel global, 150 de milioane de oameni întâmpină mari dificultăți financiare și 100 de milioane de oameni suferă anual neajunsuri din cauza cheltuielilor efectuate pentru obținerea serviciilor medicale de care au nevoie.

În acest context, acoperirea problemelor de sănătate are următoarele obiective:

  1. Mărirea numărului de servicii medicale esențiale asigurate, odată cu îmbunătățirea lor;
  2. Acoperirea pe cât posibil a tuturor oamenilor care au nevoie de servicii medicale, ajungând la un echilibru între cerere și ofertă;
  3. Reducerea costurilor directe suportate de pacient prin asigurarea serviciilor medicale de bază.
Cele 3 dimensiuni ale acoperirii serviciilor de sănătate la nivel global

Continuarea serviciilor medicale oferite pacienților cu hepatită este o arie specifică, spre deosebire de acoperirea problemelor de sănătate la nivel global. Aceasta acoperă întreaga rază de intervenție în ceea ce privește virusurile hepatitice, de la reducerea vulnerabilității individului în contactarea virusului, până la tratamentul propriu-zis al infecției.

Continuarea asigurării serviciilor de sănătate, pacienților cu hepatită

Abordarea ca problemă de sănătate publică majoră a răspândirii cazurilor de hepatită, presupune prevenirea infecțiilor, promovarea metodelor de prevenție și tratament și prelungirea vieții întregii populații afectate de virusurile hepatitice. Scopul este de a asigura servicii de înaltă calitate bazate pe intervenții medicale simplificate și standardizate.

Începând cu luna august a acestui an, Raportuldegarda.ro are o nouă secțiune – Eliminarea Hepatitei C, prin intermediul căreia ne propunem să prezentăm modele în care implementarea acestui plan a început cu succes.

Planul integral OMS, aici.

Puteți urmări interviul cu descoperitorul virusului hepatitic C, Profesorul Michael Houghton, aici.