Planul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitei virale până în 2030

  • Eliminare Hepatita C



Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat prima strategie globală pentru eliminarea hepatitei din rândul problemelor de sănătate publică până în anul 2030. 

Strategia actuală a OMS a fost construită având la bază „Sectorul Strategic de Sănătate Globală pentru hepatita virală 2016-2021” și se adresează tuturor celor 5 tipuri de virusuri hepatitice (A, B, C, D și E). Principalele ținte sunt virusurile B și C, care reprezintă în momentul actual o problemă de sănătate la nivel global.

abonare

În luna mai 2016, OMS a creat „Sectorul Strategic de Sănătate Globală pentru Hepatita virală 2016-2021”, care presupune eliminarea hepatitei C din domeniul problemelor de sănătate publică, reducând astfel noile infecții cu 90% și mortalitatea din această cauză cu 65%.

Strategia promovează sinergii între hepatita virală și alte probleme de sănătate, comparând planul de eliminare întocmit cu alte planuri de eliminare a diverselor probleme de sănătate care au avut sau nu succes în trecut. Scopul acestor comparații este de a îmbunătăți strategia de eliminare a hepatitei pe măsură ce este implementată. În momentul actual, strategia vizează:

  • O lume în care hepatita nu se mai transmite; toți pacienții care trăiesc cu hepatită virală au acces la servicii de sănătate și tratament sigure, efective și pe care și le pot permite;
  • Eliminarea hepatitei virale din rândul problemelor de sănătate publică până în 2030;
  • Reducerea cazurilor de infecție cu hepatită cronică de la 6-10 milioane, la 0,9 milioane până în 2030 și scăderea mortalității datorată hepatitei cronice, de la 1,4 milioane de cazuri, la mai puțin de 0,5 milioane.

Strategia își propune să exploreze noi oportunități, incluzând educarea populației cu privire la subiect, avansul în diagnosticarea și tratarea hepatitei, precum și dezvoltarea de noi tehnologii care să faciliteze eliminarea virusului. Prioritățile de acțiune sunt organizate în 5 direcții strategice:

  • Direcția strategică 1 – Informarea pentru acțiunea țintită: Dezvoltarea unui sistem strategic de comunicare și informare, cu scopul ca populația să înțeleagă provocările epidemiei de hepatită virală;
  • Direcția strategică 2 – Intervenția pentru impact: Definirea intervențiilor care au un impact esențial asupra serviciilor de tratare a hepatitei și includerea acestor intervenții în pachetele de tratament de care beneficiază pacienții;
  • Direcția strategică 3 – Livrarea egalității: Pregătirea sistemelor de sănătate și a comunității pentru a livra servicii de calitate tuturor pacienților, asigurând astfel impactul maxim;
  • Direcția strategică 4 – Finanțarea sustenabilității: Propunerea de strategii care reduc costul și cresc eficiența tratamentului pentru pacienții care au nevoie de tratament;
  • Direcția strategică 5 – Inovația în accelerarea procesului de vindecare: Promovarea și adoptarea inovației cu scopul de a grăbi procesul de vindecare și reducere a cazurilor de hepatită.

Știrea în format video poate fi urmărită mai jos:

Raportul OMS indică faptul că în anul 2017 aproximativ 325 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită cronică B sau hepatită cronică C, iar principalele provocări țin de lipsa accesului la testare și tratament. Deși numărul deceselor este în creștere, numărul noilor infecții cu virusul hepatitic B a scăzut semnificativ datorită vaccinării în rândul copiilor. La nivel global, 84% dintre copiii născuți în 2015 au primit cele 3 doze recomandate de vaccin. Făcând comparație între perioada anilor 1980-2000 când nu exista vaccin și anul 2015 se observă în rândul copiilor de până la 5 ani, o scădere a ratei de infectare de la 4,7% la 1,3%.

Planul integral al OMS pentru eliminarea hepatitelor virale poate fi citit aici.