Premiul Nobel pentru Chimie 2022, acordat pentru dezvoltarea chimiei click și chimiei bio-ortogonale

  • Health literacyCarolyn Bertozzi (Universitatea Stanford), Morten Meldal (Universitatea din Copenhaga) și K. Barry Sharpless (Scripps Research) au primit Premiul Nobel pentru Chimie 2022 pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale. Aceste tehnici au revoluționat dezvoltarea de molecule în interiorul celulelor vii și monitorizarea proceselor biologice.

Barry Sharpless și Morten Meldal au contribuit la dezvoltarea domeniului chimiei click, prin care moleculele se îmbină rapid și eficient, iar Carolyn Bertozzi a dus acest tip de chimie la o nouă dimensiune, folosind-o pentru aplicații în organismele vii.

abonare

Barry Sharpless a câștigat un Premiu Nobel pentru Chimie și în 2001, devenind acum al cincilea laureat din istorie cu două Premii Nobel.

Aceste descoperiri au aplicații importante în domeniul medical: au permis dezvoltarea de noi tipuri de produse biofarmaceutice, au crescut acuratețea diferitelor metode de administrare a medicamentelor (ex. în oncologie, pentru dezvoltarea de terapii țintite) și au fost utilizate pentru studierea mecanismelor bolilor umane. De asemenea, tehnicile sunt utilizate în secvențierea ADN-ului și în știința materialelor.

Premiu Nobel Chimie

Iată ce au spus cei trei laureați în interviurile Nobel oficiale:

  • „Când lumea are probleme, chimia vine în ajutor” – Bertozzi
  • „Realitatea este mult mai complexă decât ne putem imagina noi, ca și chimiști” – Meldal
  • „Ar trebui să fii atras de incertitudine” – Sharpless

Încă de la nașterea chimiei moderne în secolul al XVIII-lea, mulți chimiști au folosit natura ca model în cercetare. Viața însăși este dovada supremă a abilității naturii de a crea complexitatea chimică. Structurile moleculare regăsite în plante, microorganisme și animale i-au determinat pe oamenii de știință, de-a lungul timpului, să încerce să construiască aceleași molecule în mod artificial. Imitarea moleculelor naturale a reprezentat adesea și o parte importantă în dezvoltarea produselor farmaceutice, deoarece multe dintre au fost inspirate din substanțe naturale. Premiul Nobel de anul acesta a fost acordat pentru contribuțiile aduse urmând această cale.

Premiul Nobel pentru Chimie de anul acesta a urmat această cale și este despre „găsirea de noi idealuri chimice și prioritizarea simplității și funcționalității” în crearea de noi molecule.

Citește și: