Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie 2022, acordat pentru descoperiri legate de evoluția speciei umane și de genomul hominizilor dispăruți

  • Acces la inovație



Karolinska Institutet, 12:30. Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie 2022 a fost acordat lui Svante Pääbo, un genetician suedez, pentru descoperirile legate de genomul hominizilor dispăruți și cercetările sale asupra evoluției umane.

Svante Pääbo a reușit secvențierea genomului Neanderthal, o rudă dispărută a oamenilor din zilele noastre și a descoperit un hominid necunoscut anterior, Denisova. De asemenea, acesta a arătat că transferul de gene a avut loc de la acești hominizi dispăruți la Homo sapiens în urma migrației din Africa de acum aproximativ 70.000 de ani. Înțelegerea modului de transmitere a genelor de-a lungul generațiilor are numeroase implicații astăzi în fiziologie, afectând, de exemplu, modul în care sistemul nostru imunitar reacționează la infecții.

abonare

Cercetările  lui Pääbo au dat naștere unei discipline științifice noi – paleogenomica. Prin înțelegerea diferențelor genetice care disting oamenii de hominizii dispăruți, descoperirile sale oferă un punct de plecare important pentru explorarea a ceea ce ne face unici ca specie umană.

Svante Paabo
Sursa: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2022/press-release/

Cine va primi vestea anul acesta de la Thomas Perlmann, Secretarul Comitetului Nobel pentru Medicină?

Din anul 1901, de când a început acordarea lor și până în 2021, au fost oferite nici mai mult, nici mai puțin, de 609 Premii Nobel, către 947 de laureați și 28 de asociații din domeniul fizicii, chimiei, medicinei, literaturii, păcii și economiei. Din numărul total de laureați, 58 au fost femei, iar 12 dintre acestea au fost laureate cu Premiul Nobel pentru contribuțiile aduse la progresul medicinei.

Pentru Medicină sau Fiziologie au fost în total oferite 112 Premii Nobel, către 224 de laureați, existând, desigur, și ani în care nu a fost niciun laureat. Cel mai tânăr laureat este Frederick G. Banting, care la numai 32 de ani, alături de John James Rickard Macleod, a primit Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie pentru descoperirea insulinei.

Citește și: