Premiul Nobel pentru Medicină 2017: Cum au primit vestea și ce au declarat laureații

  • Health literacyDupă ceremonia oficială de anunțare a laureaților Premiului Nobel pentru Medicină, Adam Smith, reprezentant al site-ului nobelprize.org, i-a contactat pe Jeffrey Hall, Michael Rosbash și Michael Young pentru un scurt interviu telefonic. Cu toate acestea, vestea a circulat repede și doar Rosbash a fost surprins de primirea apelului. 

În mod ironic, vestea primirii Premiului Nobel pentru Medicină a perturbat ciclul de somn al lui Michael Rosbash. Americanul dormea profund când a fost contactat telefonic de Smith.

abonare

În timpul interviului, Michael Rosbash vorbește despre descoperirea mecanismului molecular din spatele ritmului circadian și despre colaborarea sa cu Jeffrey Hall.

Michael Rosbash; Sursă: California Institute of Technology

„Adaptarea la ciclul zi-noapte a fost primul obstacol pe care formele de viață terestre au trebuit să o depășească. Înainte ca atmosfera sau nutriția să fie așa cum le știm acum, mișcarea de rotație a planetei și succesiunea de lumină și întuneric riscau să împiedice apariția vieții.

Când am început să căutăm o corelație între gene și comportament, nu am crezut că vom deveni pionieri în acest domeniu. Pur și simplu am luat lucrurile pas cu pas și am încercat să avem mai multe experimente reușite decât eșecuri. Eu și Jeffrey Hall am făcut o echipă foarte bună pentru că eram prieteni înainte să începem să lucrăm împreună și pentru că aveam abilități complementare.”

Michael W. Young a aflat despre anunțarea Premiului Nobel pentru Medicină înainte să primească apelul oficial din partea echipei organizatoare. „Am fost bombardat cu telefoane toată ziua. Va trebui să mă clonez pentru a putea face față”, îi mărturisește omul de știință lui Adam Smith.

Michael W. Young; Sursă: The Rockefeller University

„În anii ‘70, când am primit propriul laborator, la Rockefeller, am studiat problema ritmului circadian, datorită mutanților descoperiți de Seymour Benzer și de studentul său, Ron Konopka. Atunci mi s-a părut unul dintre cele mai dificile subiecte pe care puteam să le abordez, pentru că era o problemă comportamentală. Am crezut că poate vom afla puțin mai mult despre ritmul circadian, nu mi-am imaginat că vom ajunge să deslușim întreg mecanismul din spatele său. Am fost foarte norocoși pentru că am reușit să descoperim gene care s-au potrivit ca piesele unui puzzle pentru a explica cum funcționează ritmul circadian. Iar tehnicile și abordările au continuat să se schimbe, iar eu am fost foarte norocos pentru că am fost ajutați de studenți și colegi extrem de buni.

Un alt plus a fost faptul că în primii ani eram în competiție cu colegii mei Jeff Hall și Michael Rosbash. Acest lucru ne-a stimulat pe toți să dăm tot ce am avut mai bun. Deși am lucrat independent și am încercat să rezolvăm probleme diferite, soluțiile noastre s-au potrivit perfect la sfârșit pentru a forma o imagine de ansamblu. A fost un moment foarte satisfăcător!”

Spre deosebire de ceilalți doi laureați, Jeffrey C. Hall a așteptat telefonul bucurându-se de natură în statul american Maine, locație pe care o numește „mijlocul pustiului”. Intervievat de Adam Smith, Hall a povestit despre colaborarea sa cu Michael Rosbash și despre contribuția muștei la progresul științific.

Jeffrey C. Hall; Sursă: California Institute of Technology

„Munca la cercetarea ritmului circadian a devenit una dintre cele mai cunoscute realizări ale noastre. Eu și Rosbash am început să colaborăm la începutul anilor ’80 și nu am fost siguri că vom continua să cercetăm acest subiect împreună. De multe ori a fost nevoie ca studenții și post-doctoranzii de la cele două laboratoare să lucreze împreună. Acest lucru a fost foarte plăcut și ne-am susținut reciproc.

Faptul că o cercetare pe baza muștelor ne-a ajutat să descoperim mecanismul molecular din spatele ritmului circadian demonstrează încă odată că studierea unui organism aparent irelevant poate avea o semnificație mult mai mare. Cercetarea pe muște a contribuit la progresul științific pentru mai mult de un secol”.

 

Mai jos poți citi mai multe articole în legătură cu Premiul Nobel pentru Medicină, inclusiv înregistrarea anunțului oficial și podcastul Raportul de Gardă din ziua evenimentului:

VIDEO Premiul Nobel pentru Medicină 2017

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbabash și Michael W. Young, laureați pentru descoperirile legate de funcționarea ritmului circadian

Premiul Nobel pentru Medicină 2017: descifrarea mecanismelor ceasului biologic al organismului uman

Dr. Marius Geantă vorbește despre Premiul Nobel pentru Medicină 2017, la emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”, pe Radio România Cultural