Studiu InoMed-IMAS despre percepția românilor asupra bolilor mintale

  • Health literacy



68,9% dintre români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală, iar 78,9% dintre români apreciază că un pacient care suferă de tulburări psihice sau de comportament (TPC) poate să ducă o viață normală dacă urmează tratamentul potrivit.

Centrul pentru Inovație în Medicină, prin studiul “Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației din România”, și-a propus să evalueze modul în care societatea românească se raportează la pacienții cu tulburări psihice, în condițiile în care 2 din 3 români au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale.

abonare

Prezentarea studiului a avut loc cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății la Reprezentanța Comisiei Europene din București.

În urma acestui studiu, au ieșit la suprafață date care indică faptul că românii se tem cel mai mult de depresie, demență sau schizofrenie.

Campania antistigma
Rezultatele unui studiu pe tema stigmatizarii bolnavilor psihici în România au fost comunicate cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Dintre cele trei tulburări, depresia este singura boală mintală care poate fi tratată în proporție de 100%, iar schizofrenia poate fi ținută sub control fără a fi nevoie de tratament în instituții specializate.

De asemenea, în aproape 45% dintre cazuri românii nu ar accepta ca un pacient să le fie coleg de serviciu sau prieten. Mai mult decât atât, aproape 30% dintre respondenţi nu ar fi de acord să locuiască pe aceeaşi stradă cu o persoană care suferă de TPC.

În ciuda faptului că, în teorie, 78,9% dintre români conștientizeză faptul că un pacient cu TPC poate să ducă o viață normală cu tratamentul potrivit, există un alt procent destul de mare, de 68,9%, care nu ar fi de acord să locuiască sub același acoperiș cu o astfel de persoană.

Alinierea legislației și implementarea corectă a acesteia pot ajuta ca pacienții care suferă de TPC să poată avea asigurat accesul la tratament și la servicii sociale integrate.

Studiul a fost elaborat și campania realizată cu sprijinul Janssen Romania.