Recomandări ASCO: aplicarea lecțiilor învățate pe parcursul pandemiei în managementul cancerului și cercetarea clinică

  • Acces la inovațieSocietatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a emis recomandări pentru a ghida recuperarea comunității oncologice în contextul perturbării activității din cauza pandemiei COVID-19. Raportul „ASCO’s Road to Recovery: Learning from the COVID-19 Experience to Improve Clinical Research and Cancer Care intenționează ca managementul oncologic și oportunitățile de cercetare a cancerului să devină mai accesibile și echitabile prin aplicarea lecțiilor învățate pe parcursul pandemiei. ASCO își propune să abordeze inechitățile de lungă durată în îngrijirea cancerului, care au fost accentuate și evidențiate cu ocazia pandemiei.

Atunci când pandemia se va termina, pacienții merită mai mult decât o revenire la modul în care se desfășurau lucrurile înainte. Avem ocazia să oferim o îngrijire mai bună tuturor celor care suferă de cancer, bazându-ne pe lecțiile pe care le-am dobândit în timpul pandemiei”, a declarat președintele ASCO, Dr. Lori J. Pierce, FASTRO, FASCO. „Îngrijirea cancerului este marcată de aceleași inechități ca și societatea noastră în general. Pentru a ieși mai puternici din această pandemie, trebuie să ne asigurăm că fiecare pacient poate beneficia de progresele realizate în cercetarea și îngrijirea cancerului.”

management cancer pandemie covid19
Restabilirea echilibrului pentru managementul cancerului în vremea pandemiei COVID-19. (A) COVID-19 provoacă paradigma managementului cancerului. (B) Testarea extinsă, distanțarea socială, programele de vaccinare și noile terapii pentru COVID-19, telemedicina și prioritizarea anumitor terapii oncologice sunt modalități sugerate pentru a restabili echilibrul îngrijirii oncologice. Sursa foto: www.cell.com

Pandemia a produs modificări în îngrijirea și cercetarea cancerului

Pandemia COVID-19 a pus o presiune semnificativă asupra sistemului medical oncologic. Furnizorii de servicii medicale și cercetătorii au fost nevoiți să se adapteze rapid pentru a minimiza întreruperile survenite în managementul pacienților cu cancer – adesea sub coordonarea sau sprijinul factorilor decidenți și a autorităților. Până în prezent, majoritatea pacienților care primeau deja tratament au continuat să îl primească datorită extinderii rapide a telemedicinei, implementării noilor protocoale de siguranță și altor pași pentru prevenirea expunerii la COVID-19. În mod similar, pacienții deja înscriși în studii clinice au reușit în mare măsură să își continue participarea.

abonare

Însă pacienții nou diagnosticați cu cancer s-au confruntat uneori cu întârzieri în începerea tratamentului. De exemplu, în funcție de starea pandemiei la nivel regional, multe spitale și guverne locale au amânat intervențiile chirurgicale elective pentru cancer. Au fost, de asemenea, întreruperi în înscrierea în studii clinice și în lansarea de noi studii.

Aceste perturbări au împiedicat pacienții să primească terapii noi, promițătoare și, probabil, vor întârzia progresele viitoare. Există, de asemenea, îngrijorări semnificative cu privire la întârzierile în screeningul pentru diverse forme de cancer.

„Am rezistat pandemiei într-o măsură remarcabilă, cu întreruperi gestionabile ale îngrijirii pacienților existenți”, a afirmat președintele ASCO, Dr. Howard A. Burris, FACP, FASCO. „Însă pentru pacienții nou diagnosticați sau pentru cei care necesitau includerea în studii clinice, a fost o perioadă deosebit de dificilă. Le suntem datori pacienților să acționăm mai departe pe baza a ceea ce am învățat și să îi sprijinim mai bine acum și după ce pandemia se va încheia.”

Ce ar trebui să facă pacienții cu cancer în această perioadă, aflați de la Conf. Dr. Șerban Negru, medic oncolog, care a vorbit în Podcast #VociCuAutoritate COVID-19:

Recomandările se adresează celor mai multe aspecte ale managementului cancerului 

Recomandările ASCO se încadrează în două mari categorii: furnizarea îngrijirilor oncologice și cercetarea clinică a cancerului. Punctele esențiale ale recomandărilor sunt următoarele: 

Cercetarea clinică oncologică: 

ASCO solicită instituțiilor de cercetare, sponsorilor studiilor și autorităților de reglementare să transforme sistemul de studii clinice într-unul mai rezistent, mai flexibil și mai accesibil pacienților:

  • Sporirea accesului pacienților la studii clinice și a echității studiilor – prin continuarea la distanță și în mediu virtual a acordurilor de consimțământ și a altor proceduri necesare desfășurării studiilor clinice; prin integrarea mai bună a studiilor în îngrijirea de rutină a cancerului;
  • Sporirea eficienței studiilor – prin simplificarea și standardizarea cerințelor de reglementare și instruire; prin utilizarea comisiilor centrale de revizuire și a modelelor inovatoare de studii clinice, inclusiv studii adaptative, protocoale master (studiu clinic ce cuprinde mai multe sub-studii) și grupuri comune de control;
  • Creșterea flexibilității, astfel încât cercetarea să fie mai rezistentă în fața viitoarelor crize sanitare – de exemplu, prin „formare încrucișată” a echipelor de cercetare, astfel încât funcțiile cheie să poată fi îndeplinite de diverși membri ai echipei; prin susținerea flexibilității adoptată în timpul pandemiei, pentru selectarea locației, inițierea și colectarea datelor.

Managementul cancerului:

ASCO face apel la factorii decidenți, finanțatori, clinicieni și alții să se bazeze pe strategiile care au contribuit la satisfacerea celor mai urgente nevoi ale pacienților în cele mai grave momente ale pandemiei:

  • Creșterea accesului la asistență medicală oncologică și a echității accesului – prin asigurarea unei acoperiri extinse, permanente pentru telemedicină; prevenirea reducerilor în finanțarea medicală; asigurarea unor planuri de asigurări de sănătate accesibile și cuprinzătoare; prevenirea altor amenințări la adresa asigurării sănătății pacienților; sporirea finanțărilor și a altor metode de sprijin pentru practicile oncologice în comunitățile defavorizate;
  • Protejarea siguranței pacienților – de exemplu, prin crearea unor noi standarde de control al infecțiilor, care să țină cont de amenințările virale, precum noul coronavirus, la pacienții care primesc tratament chimioterapic; asigurarea accesului fiabil la echipamentele individuale de protecție (EPP) și la viitoarele vaccinuri contra COVID-19; limitarea la circumstanțe excepționale a administrării injectabile la domiciliu a chimioterapiei;
  • Sprijinirea bunăstării pacienților și a furnizorilor de servicii de sănătate – prin extinderea accesului la asistență medicală comportamentală și sprijin psihosocial pentru pacienți; îmbunătățirea pregătirii, formării și a sprijinului echipelor de îngrijire, care au fost întrerupte de schimbările de personal și epuizarea cauzată de pandemie.

„De luni de zile, furnizorii de servicii medicale oncologice navighează un teritoriu neexplorat, fără dovezi sau resurse suficiente”, a concluzionat Dr. Burris. „Îndemnăm întreaga comunitate oncologică să se mobilizeze, astfel încât să ne recuperăm în urma acestei pandemii și să avansăm cu un sistem medical mai puternic și mai echitabil de îngrijire a cancerului.”

infografic pacienți oncologici cancer COVID-19 SARS-CoV-2 ESMO ASCO SNOMR
O privire de ansamblu asupra impactului COVID-19 asupra pacienților oncologici. Reprezentare grafică realizată de editorul Raportuldegardă.ro – Ruxandra Schitea

Citește și: