România pierde 23 milioane de euro pe an, costuri indirecte ale hepatitei

  • Eliminare Hepatita C



Conferința „Eradicarea Hepatitei – Impact Economic”, organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a avut loc pe 20 decembrie, la Academia de Studii Economice. Evenimentul a adus în discuție costul socio-economic al hepatitei asupra societății românești și modul în care mărirea accesului la tratament poate ajuta statul să economisească.

Cele mai importante subiecte discutate la conferința „Eradicarea Hepatitei – Impact Economic”:

  • impactul socio-economic al hepatitei asupra societății românești
  • aprobarea tratamentelor interferon-free pentru pacienții cu hepatită din România
  • mărirea accesului la tratamente inovative, indiferent de gradul de fibroză hepatică al pacientului
  • importanța screeningului și diagnosticării precoce a hepatitei pentru reducerea costurilor de tratament
  • rolul educației pentru sănătate în prevenirea infecțiilor cu virus hepatitic

În deschiderea conferinței, Clara Volintiru, specialist în științe politice în cadrul ASE, a prezentat o serie de date statistice care au arătat impactul hepatitei asupra economiei României. De asemenea, a subliniat că întârzierea tratării bolnavilor de hepatită nu face decât să mărească costul total de tratament pe termen lung.

abonare

„În ultimii ani, povara cheltuielilor pentru sănătate asupra domeniului privat a crescut semnificativ. În România, costurile indirecte ale hepatitei se ridică la 23 de milioane de euro. Statul român pierde 17 milioane de euro pe an din cauza scăderii randamentului pacienților cu hepatită și 6 milioane de euro din cauza absenteismului. În general, costurile indirecte ale persoanelor care nu beneficiază de tratament împotriva hepatitei sunt cu 50% mai ridicate” – Conf. Univ. Dr. Clara Volintiru, specialist în științe politice în cadrul ASE

Conf. Univ. Dr. Clara Volintiru (specialist în științe politice în cadrul ASE)

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului de boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș, și Laszlo Attila, Președinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senat, au vorbit despre situația actuală a luptei împotriva hepatitei în România și despre ce schimbări putem aștepta în anul care urmează:

„Schimbările care au avut loc în ceea ce privește tratarea hepatitei reprezintă o poveste de succes și sper ca la anul să dispunem de resursele necesare pentru a continua această evoluție. Din păcate, deocamdată partea practică a screeningului lipsește din viața noastră. Tot ce putem face în acest moment este un program de diagnostic precoce pe grupuri țintă de pacienți” – Laszlo Attila, Președinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senat

„Anul 2017 a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește lupta împotriva hepatitei. Până acum am reușit să facem peste 10.000 de testări pentru virusul hepatitic C. Totuși, dacă vrem să eliminăm hepatita C, trebuie ca toată lumea să aibă acces la tratament, indiferent de gradul de fibroză, și să punem în funcțiune un registru național pentru hepatită” – Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului de boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

Principalii vorbitori din cadrul conferinței „Eradicarea Hepatitei – Impact Economic”, de la stânga la dreapta: Laszlo Attila (Președinte Comisia pentru Sănătate Publică din Senat), Conf. Dr. Diana-Loreta Păun (Consilier de Stat, Administrația Prezidențială), Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel (Managerul Institutului de boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”) și Conf. Univ. Dr. Clara Volintiru (specialist în științe politice în cadrul ASE)

În România, este aprobat un singur regim terapeutic interferon-free pentru pacienții cu hepatită, în timp ce țări precum Bulgaria, Polonia, Slovacia, Grecia sau Italia au între 4 și 6 opțiuni. Mai mult, doar pacienții cu hepatită cronică virală de tip C și grad avansat de fibroză hepatică pot beneficia de acest tratament.

Despre importanța creșterii accesului la tratament au vorbit Marinela Debu, Președintele APAH-RO, și Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială:

„Pentru multe persoane fără resurse financiare, accesul la tratament este aproape imposibil. Eradicarea hepatitelor din România poate fi realizată doar în cazul în care toți pacienții au acces la toate tratamentele existente. În plus, modelul aplicat în țările în care numărul de pacienți cu hepatită a scăzut considerabil demonstrează că screeningul și educarea populației trebuie incluse în planul național de sănătate” – Marinela Debu, Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România

„România se confruntă cu una dintre cele mai mari poveri de hepatită virală cronică dintre țările UE. Pentru a lupta eficient împotriva hepatitei este esențial ca toți pacienții să aibă acces la tratament. De asemenea, programele de prevenție și screening au potențialul de a reduce semnificativ numărul de noi infecții cu virus hepatitic” – Conf. Univ. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a vorbit despre eficiența noilor terapii interferon-free și despre necesitatea unei schimbări de atitudine în rândul populației în ceea ce privește hepatita.

„La nivel de societate nu ar trebui să mai existe acest nivel de fatalism în ceea ce privește hepatita C. Noile terapii interferon-free au dovedit că pot trata eficient hepatita C în proporție de 99%. Acestea fiind spuse, cred că eliminarea hepatitei C este misiunea pe care trebuie să și-o asume nu doar medicii, ci întreaga societate”- Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Dr. Marius Geantă, după primirea premiului pentru contribuția adusă la eradicarea hepatitei

La finalul conferinței, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a oferit invitaților premii de recunoaștere pentru contribuțiile aduse la eradicarea hepatitei în România. Printre persoanele astfel onorate s-au numărat Conf. Dr. Diana-Loreta Păun (Consilier de Stat, Administrația Prezidențială), Laszlo Attila (Comisia pentru Sănătate Publică din Senat), Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel (Managerul Institutului de boli infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”), Dr. Roxana Radu (CNAS), Dr. Mihaela Udrescu (Societatea Națională a Medicilor de Familie) și Dr. Marius Geantă (Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină).

De asemenea, redacția raportuldegardă.ro a fost premiată pentru eforturile depuse în scopul informării publicului cu privire la hepatită. Puteți citi toate articolele scrise de noi cu privire la hepatită accesând secțiunea Eliminarea Hepatitei.

Știrea în format video poate fi urmărită mai jos:

Articole relevante:

Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru hepatitele virale B, C și D

România a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, la Parlamentul European. Citește aici documentul

Cum poate fi îmbunătățită relația medic-pacient cu hepatită

Prof. Michael Houghton :„În 20 de ani vom putea să prevenim majoritatea formelor de boală hepatică”