Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Toate cazurile de cancere pediatrice ar trebui testate pentru mutații ereditare

Screening cancer pediatric mutatii genetice mostenite

Experții în genetica cancerului pediatric au descoperit că genele cancerigene moștenite sunt mai frecvente la copiii cu cancer decât se preconiza.

Multe detalii despre biologia cancerului pediatric rămân necunoscute din cauza rarității cancerului în copilărie. În domeniul geneticii cancerului, există o înțelegere limitată a modului în care modificările genetice moștenite pot contribui la formarea și creșterea tumorală. Pentru a putea face conexiuni între anumite mutații genetice și riscul de boală este nevoie de o mulțime de date, care până recent au fost în mare parte indisponibile pentru cancerele pediatrice.

Un studiu publicat recent în Nature Cancer demonstrează utilitatea testării genomice comprehensive în cancerele pediatrice pentru detectarea mutațiilor ereditare și arată limitarea criteriilor actuale pentru testare.

În prezent, teste precum MSK-IMPACT pot analiza tumorile pentru mutațiile a peste 500 de gene, dar pot realiza și analiza celulelor normale (germinale) ale pacienților. În cel mai mare studiu de acest tip de până acum, cercetătorii din cadrul programului pediatric de la Memorial Sloan Kettering, MSK Kids, au utilizat panelul NGS MSK-IMPACT  în cazul a 751 de copii cu tumori solide. 18% dintre aceștia prezentau mutații cu semnificație patologică la nivelul liniei germinale iar testarea s-a dovedit utilă atât în ceea ce privește optimizarea diagnosticului și tratamentului dar și realizarea screeningului în cascadă.

Lucrarea arată modul în care testarea genetică pentru cancerele pediatrice poate ajuta atât pacienții, cât și membrii familiei acestora, să înțeleagă mai bine riscul apariției cancerelor viitoare. Pe baza acestor informații, după caz, ei pot fi supuși măsurilor de screening și prevenție, sau informațiile pot fi folosite pentru planificare familială. Într-un număr relativ scăzut, dar tot mai mare de cazuri, aceste informații pot chiar ajuta la selectarea celui mai potrivit tratament pentru cancerul unui copil.

„Odată cu acest tip de test învățăm despre multe asocieri care nu erau cunoscute anterior și care ne lărgesc înțelegerea modului în care genele moștenite pot fi legate de o predispoziție la cancerele pediatrice”, a declarat consilierul genetic și autor al lucrării, Elise Fiala. „Sperăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la aceste conexiuni și la modul în care testarea acestor gene moștenite ar putea fi utilă din punct de vedere clinic”.

Sursa foto: WHO

Actualizarea recomandărilor pentru screeningul genetic al cancerelor pediatrice

Pentru anumite tipuri de cancer la adulți, precum cancerul de sân și cancerul colorectal diagnosticate la adulții mai tineri, este bine stabilită importanța screeningului pacienților pentru mutațiile genelor BRCA1, BRCA2 și cele asociate sindromului Lynch, în special pentru persoanele care au antecedente familiale. Însă legăturile ereditare cu cancerele pediatrice au fost în mare parte nerecunoscute. În plus, recomandările prin care pacienții pediatrici ar trebui să fie examinați pentru mutații moștenite se bazează pe date limitate.

Acest studiu ne demonstrează cât de defectuoase sunt criteriile pe care le folosim în prezent pentru a stabili cine ar trebui să beneficieze de testare genetică”, consideră Dr. Michael Walsh, autorul principal al lucrării, care conduce cercetări pe tema genomicii cancerului pediatric moștenit.

La aproximativ jumătate dintre pacienții la care s-a identificat o predispoziție moștenită în cadrul studiului, nu s-ar fi realizat screening în mod uzual deoarece nu s-ar fi prezis detectarea unei mutații de predispoziție a cancerului. Aceste descoperiri au inclus mutații ale genelor BRCA, ale genelor asociate sindromului Lynch, genei TP53 (legată de sindromul Li-Fraumeni) și altor gene.

Valoarea testării genetice

În cazul cancerelor pediatrice cunoașterea mutațiilor moștenite care pot crește riscul de cancer are mai multe aplicații:

Utilitatea screeningului genetic pentru supraviețuitorii cancerului pediatric

Cercetătorii au raportat că doar 31% dintre familiile cu copii despre care s-a descoperit că au moștenit mutații au optat și pentru testarea genetică a rudelor. Elise Fiala consideră că acest lucru nu este surprinzător, deoarece aceste familii trebuiau să facă mai întâi față situației unui copil tratat pentru cancer.

„Dar aceste descoperiri au implicații mult mai largi, nu doar pentru copiii diagnosticați cu cancer în fiecare an”, spune Dr. Walsh.

Consilierul genetic Elise Fiala a explicat că rezultatele studiului sunt importante nu numai pentru copiii tratați în prezent pentru cancer și pentru familiile lor, ci și pentru supraviețuitorii cancerului. Mulți oameni care au fost tratați pentru cancer în copilărie sunt acum la vârsta la care se gândesc să aibă copii. Ne-ar plăcea să vedem oameni care au antecedente de cancer și care planifică acum testarea familiilor lor, astfel încât să poată afla mai multe despre riscurile și opțiunile lor.

Sursa foto: CHOC Children’s

Citește și:

Exit mobile version