Testarea genetică universală detectează cu aproape 50% mai multe mutații genetice în cancerele solide decât testarea bazată pe ghidurile actuale

  • Medicina personalizată
  • Oncologie



1 din 8 pacienți cu cancer prezintă mutații genetice moștenite care e posibil să fi contribuit la dezvoltarea cancerelor, însă aproape jumătate dintre aceste mutații nu ar fi fost depistate utilizând ghidurile clinice actuale. Testarea genetică universală poate detecta mutațiile genetice moștenite și poate individualiza managementul terapeutic, îmbunătăți supraviețuirea și consolida utilizarea  tratamentelor personalizate. Rămâne de văzut dacă aceste noi date vor duce la schimbări în practica medicală – testarea genetică a tuturor pacienților cu cancere solide. Clinica Mayo, unde s-a desfășurat studiul care a dus la aceste descoperiri, își va schimba în acest sens practica clinică începând cu anul viitor.

Constatările provin din cel mai mare studiu de acest tip realizat până în prezent, care a inclus aproape 3.000 de pacienți cu o gamă largă de forme de cancer aflate în diverse stadii de evoluție. Mesajul cheie al acestui studiu este că „ghidurile actuale de practică clinică nu sunt foarte sensibile pentru a identifica cine are sau nu o mutație genetică predispozantă pentru cancer”, a comentat autorul principal, Dr. Niloy Jewell Samadder, director al Clinicii pentru Cancerul cu risc ridicat, de la Clinica Mayo.

abonare

„Toată lumea are un anumit risc de a dezvolta cancer și, în majoritatea cazurilor, boala se dezvoltă întâmplător. Cu toate acestea, unii oameni sunt predispuși genetic la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân sau de colon”. Deși multe mutații care cauzează cancer se produc întâmplător într-o singură celulă, studiul confirmă că aproape 10-25% sunt mutații moștenite care declanșează un ciclu de evenimente care pot duce la cancer. Descoperirea acestor mutații genetice moștenite ascunse ar putea duce la oportunități de gestionare a cancerului în familii și la terapii orientate împotriva cancerului. „Acest lucru chiar deschide opțiuni de tratament și management care ar fi putut să nu fie accesibile acestor pacienți”, a subliniat Dr. Samadder.

Unii medici care nu au fost implicați în studiu consideră că noile rezultate ar trebui să ducă la schimbări în practica medicală și că toți pacienții cu cancer ar trebui testați genetic. Clinica Mayo, în special, își va schimba practica clinică la toate cele patru centre de oncologie. Modificările vor începe în primul trimestru al anului 2021. Fiecare pacient bolnav de cancer care va veni la Clinica Mayo va primi o evaluare genomică constând în teste genetice pentru a identifica dacă au vreo mutație genetică care predispune la cancer. Acest lucru va ajuta medicii să decidă cum să încorporeze aceste cunoștințe în alegerea celor mai bune opțiuni chirurgicale și de tratament medical pentru acel pacient și familia sa.

testare genetica universala cancer
Testarea genetică universală detectează cu aproape 50% mai multe mutații genetice în cancer decât testarea bazată pe ghiduri. Adaptat după: sciencemag.org

Studiul clinic INTERCEPT

Studiul a inclus aproape 3.000 de pacienți cu o varietate de cancere solide tratați în centrele oncologice ale Clinicii Mayo. Pacienții au fost testați pentru aproximativ 84 de gene folosind secvențierea de nouă generație.

Dintre participanți, 13% (397) au avut un rezultat pozitiv pentru mutații patogene. Dintre aceștia, aproximativ 70% (282) prezentau gene cu penetranță moderată și înaltă, crescând riscul de cancer. Ca urmare a testării genetice, pentru aproape 28% (42) dintre pacienții cu mutații cu penetranță ridicată, s-au realizat modificări în planul terapeutic. Acestea au inclus schimbări în managementul chirurgical, imunoterapie, chimioterapie sau înscrierea într-un studiu clinic, pentru care altfel nu ar fi fost eligibili.

Cercetătorii au comparat, de asemenea, abordarea de testare universală cu testarea țintită, recomandată în ghidurile Rețelei Naționale Comprehensive pentru Cancer, Societății Naționale a Consilierilor Genetici și Colegiului American de Genetică Medicală. S-au identificat mutații patogene la 192 de pacienți ale căror mutații ar fi fost ratate folosind criterii recomandate de ghid, cum ar fi patologia tumorii sau istoricul familial. Aceștia reprezentau 6% din toți participanții la studiu (192) și 48% dintre pacienții care au fost testați pozitiv pentru mutații patogene (397).

Testarea genetică este subutilizată în îngrijirea cancerului, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora, de multe ori din cauza ghidurilor învechite, care limitează testarea la un grup restrâns de pacienți cu risc crescut. Toți pacienții cu cancer ar trebui să aibă acces la informații genetice complete care să le poată orienta îngrijirea și să informeze sănătatea familiilor lor“, a declarat coautorul studiului, Dr. Robert Nussbaum.

mutatii genetice cancer ereditar
Anumite variante genetice pot crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer. Care este riscul de a dezvolta diverse forme de cancer pe parcursul vieții în cazul prezenței unei mutații genetice? Sursa foto: invitae.com

Dezbaterea pe tema testării genetice universale în cancer continuă

Noile descoperiri și opinii se adaugă dezbaterii de lungă durată în oncologie cu privire la rolul testării genetice și screening-ului pentru mutații patogene. Unii clinicieni militează pentru testarea genetică a tuturor pacienților cu cancer, inclusiv Dr. Beitsch, autorul principal al unui studiu similar la pacienții cu cancer de sân, publicat anul trecut. Acest articol a fost notabil datorită concluziei că toți pacienții cu cancer mamar ar trebui să beneficieze de un panel extins pentru testare genetică. Acest nou studiu al clinicii Mayo extinde constatările la toți pacienții cu cancer, nu doar la cei cu cancer de sân.

O parte din dezbaterea despre testarea genetică are la bază problema costurilor. Atunci când testarea genetică a devenit disponibilă pentru prima dată, costurile erau adesea prohibitive. De atunci însă, testarea genetică a fost automatizată folosind secvențierea de nouă generație, iar costul a scăzut considerabil. De exemplu, prețul unui panel genetic care cuprinde peste 80 de gene este în jur de 250 de dolari.

O altă problemă este că medicii nu știu încă clar cum să gestioneze variantele genetice cu semnificație incertă (VUS) atunci când acestea sunt depistate. În studiul clinicii Mayo, aproximativ jumătate (47%) dintre participanți au prezentat VUS. Autorii au notat că rezultatele sunt în concordanță cu studiile anterioare. Până în prezent, doar aproximativ 2% din VUS au fost asociate cu cancerul; restul de 98% nu afectează tratamentul pacienților care au fost deja diagnosticați cu cancer. Aceste date sunt sunt similare îndrumărilor din partea Societății Americane de Chirurgie Mamară, conform căreia VUS sunt secvențe de ADN care nu acționează clinic. Acest tip de rezultat trebuie considerat neconcludent, iar managementul pacientului nu ar trebui să fie influențat de astfel de rezultate. Cu toate acestea, VUS sunt mai semnificative dacă sunt depistate la persoane care nu au cancer dar care au istoric familial de cancer. În astfel de cazuri, clinicienii ar trebui să fie mai atenți.

Un avantaj major al testării genetice este că permite testarea genetică în cascadă a membrilor familiei. Identificarea mutațiilor patogene la membrii familiei îi poate determina pe aceștia să solicite și să beneficieze de un screening pentru a detecta cancerele precoce, și pot fi luate măsuri preventive care pot salva vieți. În studiul clinicii Mayo, cercetătorii au oferit testare genetică membrilor familiilor pacienților la care s-au depistat mutații patogene. Testarea a fost disponibilă gratuit timp de până la 90 de zile după ce un participant a avut rezultat pozitiv. În plus, membrilor familiei li s-a prezentat un videoclip educativ și informativ. Cu toate acestea, doar 17% (70) dintre pacienții cu mutații patogene au avut membri ai familiei care au dorit testare genetică la rândul lor. Dintre aceștia, 45% (79 din 176) dintre membrii familiilor care au fost testați s-au dovedit a avea mutații patogene.

Citește și: