Sinteză: Prima zi a TEACH Summer School on Personalised Medicine

  • Acces la inovație



În prima zi a TEACH Summer School on Personalised Medicine , s-au discutat subiecte importante pentru viitorul medicinei personalizate în România și în întreaga Europă. Printre cele mai importante dintre ele se numără diagnosticare precoce a cancerului, rolul imunohistochimiei în medicina personalizată, comunicarea eficientă între medic și pacient și biopsia lichidă.

Marius Geantă

Printre cei care au luat cuvântul astăzi se numără specialiști recunoscuți la nivel european, atât din România, cât și din străinătate. Dr. Giovanni Codacci-Pisanelli, dr. Emil Pleșea, Steve Johnson, prof. Mario Pazzagli, prof. Florin Mihălțan și prof. Richard J. Ablin au împărtășit cunoștințele și ideile lor cu restul participanților.

abonare

Sesiunea de astăzi a fost coordonată de Frank Jorgensen, director de dezvoltare profesională al Asociației Europene a Farmaciștilor de Spital.

Giovanni Codacci-Pisanelli

Medicina de precizie în prevenția și diagnosticarea precoce a cancerului – Giovanni Codacci-Pisanelli

Prima prezentare din cadrul TEACH Summer School on Personalised Medicine a fost susținută de dr. Giovanni Codacci-Pisanelli, Asistent Profesor în Medicină Oncologică la Universitatea din Roma. Doctorul a vorbit despre rolul medicinei de precizie în prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului.

Potrivit dr. Codacci-Pisanelli, obținerea informațiilor de precizie este vitală pentru diagnosticarea și alegerea corectă a tratamentului. „Medicina personalizată poate împiedica supra-diagnosticarea și tratamentul excesiv”, a declarat Pisanelli.

„Tehnicile de screening actuale sunt foarte imprecise. În consecință, tratamentul împotriva cancerului poate avea efecte pozitive în cazul unora dintre pacienți, dar nu în cazul tuturor”, a declarat dr. Codacci-Pisanelli. „Avem nevoie de o tehnică mai precisă de screening, care să țină cont atât de caracteristicile pacientului, cât și de cele ale tumorii”

„Toate aspectele medicinei de precizie se dezvoltă în acest moment: tratamentele de precizie, estimarea cu exactitate a gradului de toxicitate, prezicerea comportamentului tumorii și identificarea cu precizie a persoanelor cu risc crescut de apariție a cancerului” a adăugat Codacci-Pisanelli.

Emil Pleșea

Anticorpii monoclonali pot identifica ținte la nivelul suprafeței celulei – Dr. Emil Pleșea

Dr. Emil Pleșea, secretarul diviziei române a Academiei Internaționale de Patologie, a susținut o prezentare despre rolul imunohistochimiei în domeniul medicinei personalizate.

Imunohistochimia (IHC) este procesul de detectare al antigenilor dintr-o secțiune de țesut celular. Procedura este utilizată pe scară largă în diagnosticul și depistarea celulelor anormale, cum ar fi cele specifice tumorilor canceroase.

„Aplicarea analizelor imunohistochimice asupra țesutului tumoral a stat la baza studiilor oncologice din ultimele decenii”, a declarat dr. Pleșea. „Procedurile imunohistochimice au servit un rol vital în cadrul studiilor bazate pe markerii proteici ai celulelor canceroase. Imunohistochimia, folosită împreună cu tehnologia avansată, va îmbunătăți capacitatea noastră de a investiga bolile”.

„Una dintre cele mai importante utilizări ale IHC este de a oferi informații pe baza cărora se pot construi pronosticuri cu privire la felul în care celulele canceroase vor răspunde la tratamentul cu chimioterapie și anticorpi monoclonali”, a completat dr. Pleșea.

Steve Johnson

Comunicarea în consultația clinică – Steve Johnson

Comunicarea dintre medic și pacient este unul dintre cele mai importante elemente ale medicinei personalizate. O bună comunicare cu pacientul permite medicului să întocmească un diagnostic mult mai exact și îl ajută pe pacient să-și înțeleagă propria boală și pașii care trebuie urmați în timpul tratamentului. Pe această tematică s-a concentrat workshopul de comunicare susținut de Steve Johnson.

Workshopul interactiv a atras atenția asupra importanței comunicării între medic și pacient. Actrițele Deborah Manship și Sheila Tait, alături de un medic real, au simulat consultații medicale dificile, pe teme propuse de public. Consultația a urmat un plan prestabilit, dar nu a avut un scenariu fix pentru a semăna cât mai mult cu un eveniment real. „În medicină, comunicarea deficitară poate avea consecințe grave. Principala cauză a slabei comunicări este desensibilizarea doctorilor”, a spus Steve Johnson.

Membrii audienței au avut oportunitatea de a propune atât teme de discuție, cât și soluții pentru o comunicare mai eficientă în situații dificile.

„Aceste workshopuri au scopul de a atrage atenția asupra importanței unei bune comunicări între medic și pacient. Formatul este unul foarte interactiv, care presupune participarea a doi actori și implicarea publicului”, a declarat Johnson.

David Byrne

Biopsia lichidă – tehnologii și aplicații în rândul pacienților cu cancer pulmonar – Mario Pazzagli

Mario Pazzagli, profesor la Universitatea din Florența, a vorbit despre biopsia lichidă și utilitatea ei în tratarea cancerului pulmonar.

Biopsia lichidă este un diagnostic non-invaziv, care poate detecta celule canceroase și fragmente de țesut tumoral în sângele pacientului. „Această abordare are potențialul de a transforma domeniul oncologiei clinice”, a declarat profesorul Pazzagli. „Biopsia lichidă poate fi folosită pentru a monitoriza în timp real schimbările care apar la nivelul genomului tumorilor”.

Potrivit lui Pazzagli, biopsia lichidă va permite medicilor să se asigure că tratamentul ales dă rezultate și să detecteze din timp mutații rezistente la tratament, cum ar fi mutația T790M, întâlnită în cazul pacienților cu cancer pulmonar.

„Biopsia lichidă va revoluționa modul în care tratăm cancerul. Ea va permite medicilor să întocmească diagnostice cu rapiditate și exactitate, astfel optimizând tratamentul”, a adăugat Pazzagli.

Denis Horgan

Prevenția, controlul tutunului și screeningul în cazul cancerului pulmonar – dr. Florin Mihălțan

Florin Mihălțan, medic primar în pneumologie, a discutat despre rolul prevenției și al screeningului în combaterea cancerului pulmonar.

„Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar și a altor boli respiratorii și cardio-vasculare”, a declarat dr. Florin Mihălțan. „Din ce în ce mai mulți tineri fumează, desi știu efectele negative ale fumatului. Educația și familia joacă un rol important în reducerea consumului de tutun.”

În cadrul discuției au fost tratate beneficiile fiecărei abordări și consecințele acestora. De asemenea, au fost analizate campaniile de prevenire a fumatului în rândul copiilor și adolescenților.

Privind prevenirea consumului de tutun, dr. Mihălțan a explicat: „Tinerii sunt susceptibili la campaniile de marketing organizate de industria tutunului. Pachetele de țigări generice s-au dovedit eficiente în reducerea fumatului. Efortul pentru reducerea consumului de tutun este mai eficient din punct de vedere al costurilor decât tratarea cancerului”.

Richard Ablin

Prelegere de seară – prof. Richard J. Ablin

Prima zi a TEACH Summer School of Personalised Medicine s-a încheiat cu o prelegere de seară, susținută de profesorul Richard J. Ablin, de la Colegiul de Medicină al Universității din Arizona.

Profesorul Richard J. Ablin, de la Colegiul de Medicină al Universității din Arizona, a susținut o prezentare cu privire la rolul curiozității și gândirii științifice în domeniul imunobiologiei. Sesiunea a făcut parte din conferința TEACH Summer School of Personalised Medicine.

„Medicina dispune de o mulțime de unelte noi, iar laboratoarele de astăzi sunt foarte diferite de cele de acum 35 de ani”, a spus profesorul Ablin. „Cu toate acestea, principiile fundamentale rămân aceleași: trebuie să aplici gândirea științifică și să găsești răspunsuri folosind metoda științifică, cercetarea și observația”.

„Cercetările și observațiile mele au acoperit o mulțime de fenomene imunologice. Acest lucru a fost posibil deoarece niciodată nu am încetat să întreb de ce?”, a adăugat Ablin. „Lucruri care la început păreau a fi fărâme de informație fără legătură între ele, s-au dovedit a fi descoperiri importante, care au legat între ele mai multe fenomene biologice esențiale pentru înțelegerea sănătății și a bolii”.

Concluzii

Tema principală a primei zile de TEACH Summer School on Personalised Medicine a fost „Anticorpii monoclonali și medicina personalizată”. Specialiștii invitați au împărtășit cu publicul informații valoroase cu privire la cele mai noi inovații din medicina personalizată. David Byrne a pus la dispoziția participanților informații noi cu privire la politici și direcții europene care vizează medicina personalizată. De asemenea, tinerii profesioniști au putut experimenta situații dificile de comunicare cu pacientul și au primit sfaturi de la oameni de comunicare.

Cei care au urmărit Raportul de gardă pe Facebook și Twitter au avut acces la declarații în timp real din cadrul conferinței. Vă invităm să fiți alături de noi în continuare pentru a rămâne la curent cu cele mai noi informații din domeniul medicinei personalizate.