Începerea vaccinării anti-HPV, solicitată Ministerului Sănătății. Care sunt beneficiile unei astfel de măsuri?

  • Health literacy



În România, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, o dată la două ore. Femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de această boală. Vaccinarea anti-HPV ar putea preveni apariția acestei boli, dacă vaccinul este administrat până la împlinirea vârstei de 27 de ani.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Centrul Filia, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au trimis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice. Scrisoarea atrage atenția asupra faptului că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor și cer corectarea acestei situații cu ocazia primei rectificări bugetare.

abonare

Cele șapte organizații non-guvernamentale cu rol în protecția drepturilor pacienților, părinților, femeilor și reprezentanți ai viitorilor profesioniști în domeniul medical, subliniază faptul că cancerul de col uterin reprezintă o problemă care nu mai poate fi amânată. Vaccinarea anti-HPV, inclusă în Programul Național de Imunizare la categoria ”grupuri populaționale la risc”, este o măsură de prevenție mai mult decât necesară.

Ministerul Sănătății a început, de anul trecut, să colecteze solicitările exprese adresate de părinți, medicilor de familie. În ciuda acestor solicitări, părinții care au transmis cereri de vaccinare pentru fetițele lor nu au primit niciun răspuns cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate, deși a trecut mai bine de un an de zile.

Australia ar putea deveni prima țară care va elimina cancerul de col uterin

În ultimii 10 ani, de când vaccinarea anti-HPV a fost introdusă la nivel internațional, s-au înregistrat progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției cu HPV, fiind deja implementată în 120 de state. Astfel, Australia, țara care a implementat în 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetițe cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani și a extins programul la băieți în 2013, a anunțat că ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.

Vaccinul anti-HPV stimulează organismul să producă anticorpi care, în viitoarele întâlniri cu HPV, se leagă de virus și îl împiedică să infecteze celulele. Vaccinurile anti-HPV actuale se bazează pe particule asemănătoare virusului care sunt formate din componente de suprafață HPV. Acestea nu sunt infecțioase, deoarece nu conțin ADN-ul virusului. Cu toate acestea, se aseamănă foarte mult cu virusul natural și s-au dovedit a fi puternic imunogene, ceea ce înseamnă că induc niveluri ridicate de producție de anticorpi de către organism.

Citește și: