Peste 4,5 milioane de români tratează anual răceala și durerile în gât cu antibiotice

  • Health literacyUn studiu efectuat de Societatea Română de Rinologie și Societatea Națională de Medicina Familiei în luna octombrie a acestui an arată că peste 4,5 milioane de români au tratat cel puțin o dată în ultimul an răceala manifestată cu durere în gât cu antibiotice, iar peste 30% dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic.

România se află pe locul 5 (după Turcia, Serbia, Muntenegru şi Grecia) în ceea ce priveşte consumul zilnic de antibiotice, cu mult peste media europeană, raportat la o mie de locuitori. O treime dintre cei care au consumat antibiotic fără prescripție de la medic s-au documentat cu privire la utilizarea antibioticelor apelând la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe Internet.

abonare

Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, peste 700.000 de oameni pierzând anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul trei între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice. Soluția de primă intenție pentru tratamentul răcelii comune o reprezintă medicamentele simptomatice.

„Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic!”, afirmă Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu, reprezentant al Societății Române de Rinologie.

De la ceai cu miere și lămâie, direct la tratament cu antibiotic fără prescripție medicală

„O mare parte dintre români apreciază remediile tradiționale (ceai cu miere și lămâie, gargară cu sare) pentru răceala cu durere în gât și optează pentru ele ca adjuvant. Totuși, convingerea eronată că antibioticul este panaceu și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulți concetățeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii de care suferă”, explică Dr. Dina Mergeani, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei.

Citeşte şi: